Когато израелски военни самолети са навлезли във въздушното пространство над

...
Когато израелски военни самолети са навлезли във въздушното пространство над
Коментари Харесай

Докато светът е вперил поглед в Газа, атаките на Западния бряг се увеличават

Когато израелски военни самолети са навлезли във въздушното пространство над Ивицата Газа след смъртоносната офанзива , осъществена от бойците на групировката „ Хамас “ в южната част на Израел, палестинците настояват, че в окупирания Западен бряг редом е била поведена и различен тип война , заяви “Associated Press ”.

През нощта територията е била затворена . Градовете са били претърсени, натрапен е бил полицейски час, младежи са били задържани, арестуваните – пребити, а селата – щурмувани от хора, търсещи отмъщение. Докато вниманието на света продължава да е ориентирано към Газа и филантропичната рецесия там, насилието , спохождащо войната, избухна и на Западния бряг . По данни на Организация на обединените нации нападенията от страна на израелски заселници са се нараснали с невиждана скорост. Ескалацията на напрежението породи мощен боязън, задълбочи отчаянието и лиши огромна част от палестинците от прехранване, домове, а в някои случаи и от живот.

„ Животът ни е пъкъл. Сякаш съм в затвор “, споделя Сабри Бум , 52-годишен фермер, който предходната седмица е укрепил прозорците си с железни решетки, с цел да защищити децата си от офанзивите на заселниците, които съгласно него даже хвърлят гранати в Карют, северно село.

Само в границите на шест седмици заселниците са лишили живота на девет палестинци , оповестиха палестинските здравни управляващи. Наред с това, те са унищожили над 3 000 маслинови дървета по време на сезона за събиране на реколтата, съобщи представителят на Палестинската власт Гасан Даглас . По негови думи огромна чат от унищожените плантации са били завещание, излъчено от генерации. Заселниците са оказали тормоз и на общности на скотовъдци , като насилствените им дейности са принудили над 900 души да изоставен 15 села, които дълго време са наричали собствен дом, заяви Организация на обединените нации.

На въпрос за нападенията на заселниците израелската войска отговори единствено, че има за цел да потуши спора и че войските „ са длъжни да работят “ , в случай че израелски жители нарушават закона. Армията обаче не пожела да даде коментар по отношение на съответни произшествия.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и други представители на администрацията му неведнъж са изказвали рецензии във връзка с насилието от страна на заселниците, даже когато са защитавали израелската акция в Газа.

„ Това би трябвало да спре. Те би трябвало да бъдат подведени под отговорност “, съобщи Байдън предишния месец.

Това обаче досега не се е случило , съгласно израелската правозащитна група „ Yesh Din “ . От 7 октомври насам е бил задържан един преселник – поради причиняване на гибелта на фермер, отглеждащ маслини. В последна сметка обвиненият е бил освободен пет дни по-късно. Други двама заселници също са били арестувани превантивно, без да им бъдат повдигнати обвинявания.

Наоми Кан от застъпническата организация „ Regavim “ , която се бори за ползите на заселниците, твърди, че нападенията на заселници не са толкоз необятно публикувани , колкото оповестяват правозащитните групи, защото това е всеобхватна категория, включваща самоотбрана, обрисуване на антипалестински графити на публични места, както и други ненасилствени провокации.

През тези шест седмици от началото на войната до през днешния ден израелските сили за сигурност са предизвикали гибелта на още 206 палестинци , заяви палестинското министерство на опазването на здравето. Смъртта на починалите е резултат от зачестилите армейски нападения, съпроводени от въздушни удари и набези на палестински бойци. При най-смъртоносния удар на Западния бряг след втората палестинска интифада или протест през 2000 година, на 9 ноември израелските сили са умъртвили 14 палестинци в бежанския лагер „ Дженин “, множеството от които бойци.

Докато в продължение на години заселниците се употребиха с поддръжката на израелското държавно управление , в този момент те имат изявени поддръжници на най-високите равнища в обединението на министър-председателя Бенямин Нетаняху . Този месец Нетаняху назначи Цви Сукот , преселник, на който през 2012 година краткотрайно бе неразрешено да напуща Западния бряг поради хипотетични набези против палестинци и израелски сили, за началник на подкомисията по въпросите на Западния бряг в Народното събрание.

Палестинците, които са претърпели компликациите на израелското военно ръководство през 57-ата му година, споделят, че тази война ги е направила по-уязвими от всеки път . Конфликтът от дълго време е част от всекидневието им, само че в този момент войната е отприщила нова вълна от провокации, които нарушават даже мрачната им рутина.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР