Испания празнува „неописуема“ победа на Световната купа за жени

...
Когато Испания спечели първото си Световно първенство по футбол за
Коментари Харесай

Когато Испания спечели първото си Световно първенство по футбол за жени в неделя, играчите се строполиха на купчина един върху друг, докато феновете из целия стадион „Австралия“ подскачаха нагоре-надолу, вдигайки испанското знаме, докато цветовете на червено и жълто осветяваха трибуните.

Това беше момент на чист празник – „най-доброто чувство“, което е изпитвала в живота си, каза след това рекордьорът по голове на Испания Дженифър Ермосо.

И докато играчите на Испания вдигаха трофея от Световната купа, фойерверки избухваха зад тях, те също изглеждаха изгубени във въодушевлението от достигането на върха на спорта.

„Прекарахме много дни, опитвайки се да си представим това, но не мисля, че е потънало в това, че сме шампиони на шибания свят“, каза Хермосо пред испанската национална телевизия RTVE.

Дженифър Ермосо целува трофея от Световната купа за жени. class= Дженифър Ермосо целува трофея от Световната купа за жени. Maja Hitij/FIFA/Getty Images

„Това е най-доброто чувство, което съм изпитвал във футбола в живота си. Посвещаваме това на всичките ни семейства и всички хора, дошли от Испания.”

Полузащитникът Тереза ​​Абелейра просто каза пред репортери, че е „неописуемо“.

„Това, което постигнахме, е невероятно“, каза тя. „Все още не мисля, че това, което току-що постигнахме, наистина е потънало в очите. Ние сме супер щастливи.“

Абелейра също отдаде почит на първите международни женски футболистки на Испания, „които започнаха в националния отбор без никакви ресурси, когато никой не вярваше в тях и те се бориха, за да можем да сме тук днес“.

Междувременно в социалните медии някои от най-известните спортни звезди на Испания се зарадваха на победата на Ла Роха.

Жерар Пике, победител в Световната купа за мъже с Испания през 2010 г., написа: „Поздравления! Вие сте създали история! Световни шампиони. Каква гордост!“

След това Пике добави 2010 и 2023 г. със звезди до тях, означавайки годините на спечелване на Световната купа за мъже и жени на Испания, тъй като страната стана едва вторият отбор след Германия, който спечели и двете състезания.

Олга Кармона , който вкара победния гол в мача, празнува успеха на Испания на Световната купа. Олга Кармона, която вкара победния гол в мача, празнува успеха на Испания на Световното първенство. Марк Меткалф/FIFA/Getty Images

Рафаел Надал, 22-кратният победител в турнири от Големия шлем в тениса и може би най-великият спортист на Испания, публикува история в Instagram, в която казва: „Хайде гоооооо!!!! Поздравления, СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ!!!!”

Друга испанска тенис звезда Карлос Алкараз написа в X, платформата, известна преди като Twitter: „НЕКА ГОООООО!!!! ЧЕСТИТО, ШАМПИОНИ! Гордостта на (Испания)!!“

„Не можем да спрем до тук“

Бъдещето на отбора на Испания на пръв поглед изглежда сигурно.

Нововъзникващата суперзвезда Салма Паралуело е само на 19 години, докато халфът Айтана Бонмати – която бе обявена за носител на Златната топка на турнира за най-добър играч на турнира – е само на 25 години, а Испания в момента също е действащ шампион на Световната купа за юноши до 17 години и ниво под 20 години.

20 август 2023 г., Сидни, Австралия: Сидни, Австралия, 20 август 2023 г.: Джени Хермосо (10 Испания) прегръща президента на RFEF Луис Рубиалес по време на финалния футболен мач на Световното първенство по футбол за жени 2023 г. между Испания и Англия на стадион Австралия в Сидни, Австралия. class= 20 август 2023 г., Сидни, Австралия: Сидни, Австралия, 20 август 2023 г.: Джени Хермосо (10 Испания) прегръща президента на RFEF Луис Рубиалес по време на финалния футболен мач на FIFA World Cup 2023 между Испания и Англия на стадион Австралия в Сидни, Австралия. Noe Llamas/Sport Press Photo/Zuma Press

Паралуело, световен шампион само година след спечелването на Световното първенство за младежи до 20 години, благодари на семейството си, че „ми помага да израсна, както го правя, че винаги ме кара да мечтая и да не си поставям ограничения“.

„Трябва да мечтаете големи, за да постигнете неща и когато се появи възможност, да се възползвате от нея“, добави тя. „Не можем да спрем до тук, трябва да продължим да поставяме женския футбол на върха.“

И все пак на фона на радостта и празненствата от спечелването на Световната купа, вълнението, което разтърси женския футбол в Испания през изминалата година и прекъсна подготовката му за турнира, остана на заден план.

В продължение на месеци голяма част от водещите играчи на отбора са в конфликт със старши треньора Хорхе Вилда и Испанската футболна федерация (RFEF), спор, който доведе до пропускането на редица звездни имена на Ла Роха от това Световно първенство.

И дори в разгара на тези буйни празненства на терена, в тези делириозни минути след последния съдийски сигнал, играчите сякаш избягваха или пренебрегваха Вилда, както се вижда от някои видеоклипове, публикувани в социалните медии.

Въпреки това 42-годишният Вилда каза, че е изпълнен с „огромна радост и гордост“ от представянето на отбора му за спечелването на Световната купа.

„Показахме как можем да играем, показахме, че знаем как да страдаме“, каза той. „Този ​​отбор повярва и ние сме световни шампиони. Отидете и празнувайте! Остава само да празнуваме. Мога да си представя каква е Испания в момента.”

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР