Когато имаш почти половин век на сцена, 20 награди Грами

...
Когато имаш почти половин век на сцена, 20 награди Грами
Коментари Харесай

Ако се казваш Пат Матини



Когато имаш съвсем половин век на сцена, 20 награди „ Грами ” в разнообразни категории и любовта на целия свят, с какво още можеш да изненадаш?
Ако се казваш Пат Матини, сигурно имаш с какво.

Примерно да пишеш музика, с концепцията да бъде свирена от различен, само че по този начин, че на първо слушане това да не бъде елементарно за различаване. Уж да няма импровизационни моменти, а класическите музиканти да звучат като джазмени. И не на последно място, да завършиш албума с китарна версия на Арво Пярт.

Дългите композиции сами по себе си не са нещо ново за Матини - да си спомним за „ As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls ” или „ Оркестрион ”. Но в двете сюити за китара, Пат сякаш споделя своята история на обичания си инструмент, не пропускайки одобряваната към този момент и за класическа, фламенко форма, напълно като нравствен правоприемник на Хоакин Родриго и влезлия във вечността „ Аранхуес ” (част 4 от разгърнатата от Лос Анжелис китарен квартет). С тях са и двете му включвания като „ сайдмен ” (части 3 и 7).

Квартетът има още преди години Грами-признание за албума си с включени композиции на Матини и не е изненада сегашната им взаимна работа.

Подобно е и отношението на Пат към соло китаристът Вио, който стартира албума с концерт в четири елементи, надали инцидентно непосредствен по звучене на заглавието с името на създателя си („ Paths to the Sun ”), което няма по какъв начин да не ни върне към музиканта, повлиял най-вече на Пат - Майлз Дейвис („ Miles Ahead ”). Така феновете на класическата китара откриват, че джазът е подължение с други форми на желаната от тях музика, а за почитателите на джаза, по този начин или другояче класическите граници в никакъв случай не са били плашещи. Написан преди две и половина години по време на почивката на Пат и фамилията му в Гваделупа, албумът е тип посвещение на тях с превърнатата в музика хубост на изгрева. Парафразата идва от самосебе си и е обвързвана с другото голямо въздействие върху младия Пат, поради което той заменя семения тромпет с китара. „ Бийтълс ” ме насочиха към китарата, Майлз ми откри джаза и импровизацията ”, обича да си спомня Пат. А ние обичаме да го следваме по слънчевите му пътеки.

Радиопремиерата е на 2 април с интерпретацията на самия Матини върху Арво Пярт, останалото от – в последното предаване за месеца.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР