Когато имаме Закон за съсловната организация и професионалната дейност на

...
Когато имаме Закон за съсловната организация и професионалната дейност на
Коментари Харесай

Психолози: Фейсбук вреди на близостта между вече установени приятелства

Когато имаме Закон за съсловната организация и професионалната активност на психолозите, тогава всички нарушавания на този закон, ще бъдат ясно регламентирани и ще има надзор.


Това съобщи шефът на Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките проф. Антоанета Христова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Христова акцентира, че логиката на психиката би трябвало да стане контролирана специалност, тъй като в противоположен случай не са обезпечени правата на лицата, които са обект на психическа активност.

„ Как човек ще се държи, какво държание ще има, каква ще бъде неговата реализация и така нататък не зависи единствено от неговото предпочитание, само че и от средата, в която живее, от обществото. Предизвикателствата пред модерната логика на психиката са свързани с голямата социална динамичност, която задава други условия към уменията, знанията и качествата на индивида и от това зависи съответната акомодация и реализация на него “, съобщи заместник-председателят на УС на Дружеството на психолозите в България Стою Недин.

Недин разяснява, че през уикенда следва Конгрес, в който ще бъдат показани редица забавни проучвания от сферата на логиката на психиката. Той даде образец с проучване, което е ориентирано към обществената мрежа Facebook. Недин посочи, че извадката в проучването не е огромна, проучването не е представително, само че резултатите от него дават съображение за задълбочено проучване. Изследва се по какъв начин взаимоотношението във Facebook се отразява на междуличностната връзка.


„ Изводът е, че те водят до раздалечаване на близостта сред към този момент открити другарства ”, разясни Недин.

Деканът на философския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Соня Карабельова уточни, че един от значимите аспекти в отчетите, който е обиден от множеството откриватели в психическата общественост е обвързван с цифровата постмодернист.

„ Прекомерното потребление на онлайн пространството, интернет пространството и обществените мрежи основават голям брой отрицателни резултати и въздействат отрицателно върху душeвността на хората. Най-значим е резултатът при подрастващите, при необвързаните и те се усещат по-самотни. От друга стана несъразмерното потребление на онлайн пространството води до повишение на тревогата и това е по-силно изразено при младежите, при дамите. Повишават се депресивните признаци и се стига до съществени последствия в дълготраен проект, измежду които меланхолия, прекалено застояване пред употребяваните устройства ”, изясни още проф. Карабельова. Изказването ѝ бе част от конференция на тематика “Предизвикателства пред модерната логика на психиката - резултати от емпирични и теоретични проучвания “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР