Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма

...
Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Нашите производители са ощетени още с договора за членство в ЕС - България се е съгласила европейските субсидии да бъдат 80% от тези в старите членки

Когато има предпочитание за разговор, има и резултат. Когато няма предпочитание за разговор, а само за митинги, е разумно да търсим различен път на мисълта за техните цели. Голяма част от настояванията на протестиращите са политически. Когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министър и министър председател ще реши казуса ти, това води до разумни заключения, че настояванията ти са политически. Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” на Нова телевизия министърът на земеделието и храните Кирил Вътев във връзка митингите на земеделците.

Той посочи, че не би трябвало да се угажда, а да се търси резултат. „ 2023 година е била тежка за зърнопроизводителите, тъй като те засяха скъпа годишна продукция през 2022-а, когато получиха и огромни облаги. Заедно с растежа на цените на зърнените култури, набъбнаха и тези на торове и препарати и всичко, което дефинира себестойността на заложената годишна продукция ”, сподели Вътев.

Според него практиката да се подкрепя всеки, който желае, значи, че не се знае какво се прави, а това би трябвало да бъде подредено. „ За да се случи това, едни хора би трябвало да спрат да крещят, а да седнем и да създадем разбори ”, добави министърът.

Кирил Вътев добави, че страната би трябвало да основава условия, а останалото е предприемаческа самодейност. В България имаме ферми с изключителни добиви на мляко, имаме стопанства с изключителни добиви на плодове и зеленчуци. Тях няма да ги видите на митинг, те са съсредоточени в работата си. Работят, създават, продават и печелят. Тук са тези, които са не запомнили, че има пазар, не запомнили са, че би трябвало да бъдат конкурентни и желаят главно дотации. Всички се нуждаят от такива. В цяла Европа получават, нашите производители би трябвало също да се подкрепят. Те са ощетени още при подписването на договора за участие в Европейски Съюз. България се е съгласила размерът на европейските дотации да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е неправда, която би трябвало да завърши ", сподели Кирил Вътев. Той посочи, че зърнопроизводителите са на загуба 30% през 2023 година

Вътев добави, че следва да бъде въведено електронно идентифициране на всяко животно. „ У нас основателно претендират против вноса от трети страни ", сподели още министърът. Според него нещата би трябвало да бъдат оптимално облекчени за земеделския производител. „ Добре разбирам, както обективните, по този начин и субективните аргументи за митинг ”, добави той.

Кирил Вътев посочи, че 80% от плодовете и зеленчуците, към 40% от свинското и 90% от говеждото у нас са вносни. „ Причините за това са дълголетни. Процесите в земеделието кореспондират директно с естествените закони. Битката е делът на българското произвеждане да нарасне на пазара. Това значи да имаме по-висока продуктивност, което води до ниска себестойност ”, сподели още министър Кирил Вътев.

Инфо: Нова телевизия

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР