Когато говорим за ядрени оръжия, вероятно първото, което ви идва

...
Когато говорим за ядрени оръжия, вероятно първото, което ви идва
Коментари Харесай

Истинският мащаб на атомните бомби ще ви разтревожи сериозно

Когато приказваме за нуклеарни оръжия, евентуално първото, което ви идва на разум са разрушителните офанзиви над Хирошима и Нагасаки през 1945 година

Тези бомбардировки трансформираха света вечно, само че е отрезвящо да имаме поради, че от първия тест през 1945 година към 2475 нуклеарни бомби са били детонирани по света и от този момент насам те са станали доста по-мощни.

Вероятно не е изненадващо, че над 85 % от тези нуклеарни детонации са осъществени единствено от две страни – Съединени американски щати (1132 бомби) и някогашния Съветски съюз (981).

Единствените два случая, когато нуклеарните бомби са били взривени по време на война, са офанзивите над Хирошима и Нагасаки, само че в случай че това се случи с наличните през днешния ден нуклеарни оръжия, можем да се сбогуваме със Земята.

Както изяснява видеото на RealLifeLore, което ще видите по-долу, на 6 август 1945 година, бомбата в Хирошима основава детонация от 15 килотона (равняващи се на 15 000 тона тротил), а три дни по-късно Нагасаки претърпява детонация от 21 килотона.

Но в арсенала на Съединени американски щати сега има бомба, известна като B83, която може да създаде гърмеж от 1,2 мегатона.

Ако сложим това в вероятност: 1 мегатон е еднакъв на 1 милион това тротил, което значи, че B83 може да създаде гърмеж 80 пъти по-мощен от бомбата над Хирошима.

И в случай че това към този момент не ви е разтревожило задоволително, какво ще кажете за височината на нуклеарната гъба?

Както можете да видите във видеото по-долу, в случай че сравните височината на нуклеарната гъба, която би създала  B83 със междинната височина, на която летят пътническите самолети или не какъв да е връх, а Еверест, нещата наподобяват още по-стряскащи.

А B83 даже не е най-голямата бомба, тествана в миналото от Съединени американски щати. Тази купа принадлежи на Касъл Браво, която произважда гърмеж от 15 мегатона – или 1000 пъти по-мощен от бомбата над Хирошима.

Но даже това бледнее спрямо най-голямото нуклеарно оръжие детонирано в миналото, продължава видеото.

През октомври 1961 година Съветският съюз детонира най-голямата детонация в историята, когато пуска така наречен „ Цар Бомба “ на остров Нова земя в Северния ледовит океан. Експлозията от 50 мегатона е 33 333 пъти по-мощна от тази над Хирошима.

Взривът е толкоз мощен, че е счупил прозорци в Норвегия и Финландия, а ударните талази са обиколили земното кълбо три пъти. И това не е даже половината – безусловно. По това време Съветският съюз афишира проектите си два пъти по-мощна от нея.

И в случай че желаете още една причина за сериозна паника: знаете ли какъв брой нуклеарни оръжия съществуват през днешния ден в света? Около 15 600. Достатъчни, с цел да разрушат планетата десетки пъти.

Вижте още във видеото по-долу.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР