Когато говорим за съвременната икономика, на преден план излиза цифровизацията

...
Когато говорим за съвременната икономика, на преден план излиза цифровизацията
Коментари Харесай

Мария Габриел в Пловдив: Цифровизацията е условие за по-конкурентна европейска икономика

Когато приказваме за актуалната стопанска система, на напред във времето излиза цифровизацията като изискване за повишение на конкурентоспособността на нашите предприятия, за по-добър витален стандарт, за нови стопански модели. Нито един бранш през днешния ден не може да върви напред без технологиите – те са от земеделието до производството, от образованието до здравните услуги. Длъжни сме обаче да не изпускаме от надзор тази промяна, с цел да сме сигурни, че индивидът ще остане в центъра и ще сме способни да предвидим вероятните нежелани резултати. Това съобщи българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел по време на второто издание на Пловдивския стопански конгрес, оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България.

Тя очерта и задачата да продължи премахването на пречките пред цифровизацията, само че при съблюдаване на главните европейски полезности като недискриминацията, неприкосновеността, достолепието и справедливостта. Българският еврокомисар акцентира, че с помощта на цифровия обединен пазар към този момент няма такси за роуминг, блокирането на географски принцип бе отстранено, а неличните данни могат да се движат свободно.

„ Има обаче доста провокации по пътя към цифровото бъдеще. Само част от европейските компании са цифровизирани. През 2017 година 25% от огромните предприятия в Европейски Съюз и не повече от 10% от дребните и междинните предприятия са употребявали разбор на огромен размер от данни. Затова предложих нова стратегия „ Цифрова Европа “ с бюджет 9,2 милиарда евро, която да поддържа и цифровата промяна на предприятията. Тя ще влага в цифрови иновационни хъбове, нови технологии като суперкомпютрите и изкуствения разсъдък, цифрови умения, киберсигурност. Трябва да има иновационен хъб във всеки един от 273-те района на Европейски Съюз, с цел да бъде всяка компания на една ръка разстояние от него. Такава е моята упоритост “, съобщи Мария Габриел.



Комисарят обърна особено внимание на цифровите умения като основен детайл за сполучлива цифрова промяна. За да се даде опция на повече младежи да придобият високи цифрови умения, към този момент една година се извършва схемата за трансграничен стаж „ Цифрова опция “.

Предложението на Мария Габриел е тя да продължи и в идващия програмен интервал. Според нея, с развиването на нововъзникващи технологии като изкуствения разсъдък все по-осезаемо се усеща неналичието на задоволителен брой експерти с високи цифрови умения. По отношение на изкуствения разсъдък, комисарят прикани всички, които работят по тематиката, да се включат в тестовата фаза на етичните насоки, чието начало тя сложи през вчерашния ден.

„ Трябва да съберем колкото може повече опит, тъй че насоките да могат да бъдат усъвършенствани в допълнение през идната година. Длъжни сме да развием своята политика по този начин, че да позволим на Европа да бъде конкурентоспособна в региона на изкуствения разсъдък, като в това време съблюдаваме нашите съществени полезности “, съобщи Мария Габриел.

Тя акцентира и положителното позициониране на България в развиването на цифрова екосистема. Страната има обичаи в осведомителните технологии и електрониката и е дом на към 10 000 компании в ИКТ бранша. Седем от всеки 10 изнасят артикули и услуги. Оборотът на бранша е повишен с 300% през последните седем години и в този момент е достигнал до 2,5 милиарда евро. България държи водеща позиция в във връзка с сертифицирани експерти в осведомителните технологии – трето място в Европа и десето в света.

„ През миналата година имаше над 600 събития, проведени по време на Европейската седмица на програмирането, в редица от които участвах. Включиха се повече от 30 хиляди души в цялата страна. България беше определена да бъде дом за един от осемте суперкомпютри в Европа от международен клас. Суперкомпютърът в София ще бъде най-мощният в Източна Европа и един от 50 най-мощни в света. Това демонстрира капацитета на България да бъде в предните редици при оформянето и използването на европейската цифрова политика “, добави Мария Габриел.



Тя притегли вниманието върху новите стратегии „ Цифрова Европа “ и „ Хоризонт Европа “, насърчавайки участниците да употребяват опциите, които те им дават. Те плануват вложения в изкуствен интелект и роботика, интернет от ново потомство, суперкомпютри, разбор на огромни размери от данни, като главната им цел е върховите цифрови технологии да бъдат налични за всички. Отдел "Преса и медии "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР