Когато големите звезди изразходват своето гориво, ядрото им рухва вследствие

...
Когато големите звезди изразходват своето гориво, ядрото им рухва вследствие
Коментари Харесай

Астрономи идентифицираха нов тип свръхнова, за която дори не подозирахме, че съществува

Когато огромните звезди изразходват своето гориво, ядрото им рухва в резултат на гравитацията и те избухват в зрелищна свръхнова. От много време насам обаче астрономите подозират, че минимум един вид огромна звезда не приключва живота си по този метод. Това са така наречен звезди на Волф-Райе – тяхното ядро рухва без особени фанфари и те тихомълком се трансформират в черна дупка. Сега ново изобретение демонстрира, че този вид звезди въпреки всичко избухват в свръхнова.

Звездите на Волф-Райе са измежду най-масивните, които човечеството познава. Когато приближат края на своя така и така къс живот, те не изразходват горивото си и не избухват. Вместо това избутват външния си слой благодарение на извънредно мощен звезден вятър.

Това довежда до образуването на мъгливост, богата на йонизиран хелий, въглерод и азот (но без съвсем никакъв водород), която ги обгръща. Повърхностната температура на останалата част от звездата може да доближи над 200 000 Келвина, което ги прави и най-ярките звезди, познати на човечеството.

Поради обстоятелството обаче, че по-голямата част от тази светлина е в ултравиолетовия набор, те не наподобяват изключително ярки за невъоръженото око.

Дори когато външният слой на звезда на Волф-Райе падне, централната звезда продължава да е надалеч по-масивна от обекти като нашето Слънце. Т.е. човек би предположил, че чисто и просто е въпрос на време, преди да избухне в свръхнова. Без значение какъв брой по-нагоре в периодическата таблица се случва термоядреният синтез, рано или късно звездата ще изразходва своето гориво, ядрото ѝ ще рухне и тя ще избухне в свръхнова.

Ние обаче можем да забележим спектъра на детайли в границите на една свръхнова и в никакъв случай до момента не сме попадали на подобен, който да съответствува със звезда на Волф-Райе. Ето за какво някои астрономи допускат, че гибелта на тези обекти е напълно тиха.

Идеята е, че те ще изхвърлят такова количество от външния си слой, че останалото ядро да може да рухне и да образува непосредствено черна дупка – без детонация. Една тиха гибел на солидна звезда.

Най-новото проучване демонстрира, че най-малко някои звезди на Волф-Райе избухват в свръхнова. Екипът изследва скептъра на свръхнова, известна като SN 2019hgp, която е открита от ZTF (Zwicky Transient Facility).

 

Спектърът на свръхновата има ярки излъчвания на светлина, което подсказва за съществуването на въглерод, О2 и неон, само че не и на водород и хелий. Когато екипът проучва данните по-подробно, открива, че тези съответни излъчвания не са били провокирани директно от детайлите на свръхновата. Вместо това те са чат от мъгливост, разширяваща се от вътрешната страна на открито по отношение на звездата със скорост над 1500 км/с.

С други думи, преди свръхновата да е избухнала, звездата-родител е била обградена от мъгливост, богата на въглерод, азот и неон и не е имала по-леките детайли водород и хелий. Експанзията на мъглявината най-вероятно е била предизвикана от мощни звездни ветрове.

Всичко това пасва идеално на структурата на звездите на Волф-Райе. Т.е. наподобява, че SN 2019hgp е първият образец за свръхнова на звезда на Волф-Райе. Впоследствие астрономи засичат и други сходни детонации.

Тъй като тази свръхнова е била разпозната въз основата на спектъра на обкръжаващата я мъгливост, не е ясно дали детонацията е най-обикновена свръхнова или един по-сложен и хибриден развой, при който горния слой на звездата е избухнал, до момента в който ядрото е рухнало и непосредствено е образувало черна дупка. Ще бъдат нужни още изследвания, които да разкрият тези детайлности.

Едно е ясно – най-малко някои звезди на Волф-Райе не умират тихомълком в нощта.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР