Когато goblin mode се превръща в попкултурен феномен, всичко започва

...
Когато goblin mode се превръща в попкултурен феномен, всичко започва
Коментари Харесай

Думата на 2022 според Oxford: От meme-то на Илон Мъск до бунта срещу Instagram и TikTok

Когато " goblin mode " се трансформира в попкултурен феномен, всичко стартира с една смешка в Twitter - и приключва с медийна нервност, в която всеки стартира да придава собствен личен смисъл на тази фраза.

Сега странната фраза беше определена за " Дума на 2022 година " в анкетата на Oxford Languages, в която са взели участие над 300 000 души.

Фразата " goblin mode " се пояснява от Ofxord като " вид държание, което е безогледно себеугаждащо, мързеливо, повърхностно или алчно; типично като метод на отричане на публичните правила и упования ".

Те дават образци с използването на жаргонния израз в няколко медии:
The Guardian го разказват като това положение, в което " се събуждаш в 2 ч. през нощта и се мушкаш в кухнята, облечен единствено с дълга тениска, с цел да си направиш нещо необичайно за ястие - като разтопено сирене върху солени крекери ".The Times дефинират " goblin mode " като метод на живот, който " прекалено много от нас възприеха като реакция на една тежка година ".
" Изглежда, че този термин улавя преобладаващото въодушевление на хората, които отхвърлят концепцията за завръщане към " естествения живот " или се бунтуват против все по-невъзможните за поддържане естетични стандарти и нестабилен метод на живот, демонстриран в обществените мрежи ", написа Oxford Languages.

 Смисълът на тази фраза обаче е много разтегателен:
През април Илон Мъск разгласява meme в Twitter, с което съпоставя първите си планове да купи обществената мрежа с " изпадане в goblin mode " - с концепцията, че това е самодоволно и нерационално държание, в което човек не се интересува какво ще си помислят останалите за него.Bloomberg употребяват " goblin mode ", с цел да опишат необузданото повишаване на дизела след началото на войната в Украйна.New York Post го вкарват в подтекста на края на отдалечената работа от интервала на пандемията - като саркастичен термин за `запуснатия` метод на живот на чиновниците в home office.
Ако някои хора го схващат като безредно, неподдържано, изолирано положение, в който човек се довежда до тип " не за пред света ", президентът на Oxford Languages Каспър Гратуол го изяснява по малко по-нюансиран и безопасен метод:
" Имайки поради каква година преживяхме, " goblin mode " предизвика схващане у всички нас, които се усещаме леко претрупани към този миг. Успокоително е да признаем, ченевинаги сме идеализираните и деликатно подбрани свои облици, които ни карат да демонстрираме в Instagram и TikTok ", споделя той.Гратуол дава образец с, в която хората могат да споделят необработени и естествени свои фотоси.
Истинският взрив на тази фраза, чиято приложимост в интернет скача фрапантно през 2022 година, е обвързван със напълно друга история.

През февруари 2022 година актрисата Джулия Фокс и рапърът Кание Уест таман са поставили завършек на късата си, само че напоително отразявана любовна връзка.



Анонимен " създател " на meme-та в Twitter с името @JUNlPER взема решение да означи раздялата на Фокс и Уест с подбив и разгласява подправен скрийншот от вест, каквато в никакъв случай не е съществувала в действителността.

Заглавието гласи: " Джулия Фокс проговори за своята " сложна " връзка с Кание Уест: Не му харесваше, когато изпадах в goblin mode ".

Подправената фотография изненадващо си намира място в действителни новинарски уеб сайтове, които вземат решение, че измисленото изявление на Фокс е истина.

Стига се до обстановка, в която актрисата е принудена да прецизира категорично, че в никакъв случай не е произнасяла сходни думи, с цел да спрат спекулациите.

Заглавието на @JUNIPER е лишено от различен подтекст - т.е. отваря изцяло необятно вратите за тълкования на това какво въобще значи " гоблинския режим ".

Така изразът стартира да се повтаря от ден на ден и повече, като доближава пика си през в края на март и началото на април (периода, в който Илон Мъск го популяризира).

На второ място в анкетата на Oxford се подрежда думата " metaverse ". Третата позиция с най-вече гласове е за " #IStandWith " - хаштаг, който се употребява в обществените мрежи като израз на поддръжка за дадена идея - изключително постоянно през 2022 година е по отношение на Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР