Когато Европейския съвет вземе решение, относно санкциите към Русия, Комисията

...
Когато Европейския съвет вземе решение, относно санкциите към Русия, Комисията
Коментари Харесай

Петър Витанов: ЕС ще вложи 60 млрд. евро в България за декарбонизация

Когато Европейския съвет вземе решение, по отношение на глобите към Русия, Комисията го опакова юридически. Ние тук нямаме отношение към този вид наказания. Ние можем да показваме позиция с резолюции, както сме правили или чрез различен вид дейности. Това съобщи пред кореспондент на в Брюксел евродепутатът от Петър Витанов  Петър Витанов Петър Витанов е роден на 18 април 1982 година в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

Мнозинството от евродепутатите бяха заявили поддръжка за налагане на цялостно ембарго. Ние като български социалисти по-скоро имахме друго мнение що се касае до енергийното ембарго. От една страна страна беше обиден въпросът с нуклеарното гориво, с газа и петрола. По трите параграфа гласувахме против налагане на ембарго. Считаме че страната ни е прекомерно подвластна и непропорционално ще бъде ударена от тези наказания. Бих споделил по-тежкото, в сравнение с получатела. Затова бяхме с по с по-особено мнение. Тези наказания, които се постановат би трябвало да бъдат пропорционални, сподели още той.

По думите му за някои страни глобите не значат нищо, само че за други имат доста тежки резултати, тъй като географски са по-близо до Русия и през годините не са съумели да диверсифицират своите източници.

За тях би следвало да има схващане и някаква отстъпка. Не можем да си съсипем стопанската система, тъй като не разполагаме с задоволително надеждни трасета или други енергийни източници и не може българските жители да страдат от това, разяснява той. Шестият пакет не трансформира по-скоро нещата за България, което е добре, добави той.

След месец на договаряния към момента не е взето политическо решение този пакет да се наложи, а Унгария възнамерявала да наложи несъгласие върху него. Въпреки че нейните претенции са задоволени с тръбопровода и опцията да продължава да закупува съветски петролни артикули. За България е хубаво, че получава схващане от европейските сътрудници и получава изключение от този шести пакет, уточни още Витанов.

Евродепутатът разяснява и политиките за декарбонизация.

Това, което може да се направи по декарбонизацията е понижаване на потребностите от нефт въобще - като електрификация на превоза. Европейски Съюз отделя доста средства. Както по Плана за възобновяване, по този начин и по многогодишната финансова рамка за идващия програмен интервал от 7 година Близо 30% от всички пари, които ще дойдат в България - това са към 60 милиарда, могат да отидат за политики по декарбонизация, изясни още той.

Според Витанов доста основна част е електрификация на превоза.

Има към 3000 електрически автомобила на територията на България. Трябват сложни ограничения, с цел да се понижат излъчванията в областта на превоза - да се подчертава върху жп превоза, като най-екологичния. Значително да се усъвършенства освен преносимия състав, само че и инфраструктурата. До колкото знам държавното управление има намерение да закупи нови вагони. Това, което би трябвало да се направи е да се електрифицира градския превоз. Все повече общини минават на подобен. По отношение на частния превоз би трябвало да се сътвори подобаваща градска среда за потреблението на други типове превоз, не коли - колела, тротинетки или различен вид средства за напредване, които са екосъобразни. Да има и акцент върху споделеното пътешестване. Електрификацията на частния превоз лишава години, само че когато се предизвиква, може да се случи. И се смята, че 2026 година ще е тази, в която стандартните коли ще изравнят цената на електрическите, а те даже може да станат по-евтини, изясни Витанов.

Според него процесът по електрификация на превоза е значим за България по няколко аргументи.

Ще способства за по-чист въздух, само че и опция за разкриване на нови високотехнологични работни места. В България никой няма да бъде обиден от прекъсването на производството на мотори с вътрешно горене. Ние сме една от дребното страни, които нямат непосредствено автомобилно произвеждане. Произвежда разнообразни съставни елементи за коли и нито един от тях не е обвързван с мотори с вътрешно горене, добави Витанов.

Произвеждаме програмен продукт и по данни на клъстъра на електрическите автомобили у нас е допустимо да се основат 50 хиляди нови работни места. Колкото по-бързо този вид коли откри място в българската реалност, колкото по-бързо стане всеобщо, толкоз по-бързо ще се сътвори пазар втора употреба за тях. Толкова по-достъпни ще бъдат за междинната ръка българи, сподели още той.

Витанов уточни, че основаването на инфраструктура за зареждане върви като редом законодателство в Европейски Съюз.

До 2035 година би трябвало да имаме задоволително на брой зарядни станции, които да са разпределени географски, да са бързо зареждащи, частни, обществени. Ако се съблюдава няма да имаме проблем с инфраструктурата, разяснява евродепутатът. 

По думите му единствено пет страни в Европейския съюз не дават тласъци за закупуване на електрически коли.

Стимулите могат да одобряват друга форма - дали с понижаване на налозите или минимум климатичната им съставния елемент, такси и налози за автомобила. Ако той щади околната среда, би трябвало да са по-ниски. И другото е непосредствено финансиране за част от цената за закупуване на електрически автомобил, само че по избрани и строги критерии до избрани киловати. Не може страната да подкрепя някой баровец и да му додаде 10 хиляди евро да си купи „ Тесла “ за 100 хиляди евро. Това не би трябвало да е методът, по който страната подкрепя. Затова би трябвало да има критерии за електрически форми на превоз - коли, мотоциклети, тротинетки. Там е допустимо страната да подкрепи. Големият проблем сега е, че Европа създава висок клас електрически коли. В Китай да вземем за пример всичко е невисок клас и е налично даже за всеобщия китаец, те съумяха да прескочат цяло едно потомство и от рикшите се качват на електроавтомобили и имат построена цяла екоинфрструктура. Тук Европа би трябвало да последва положителния образец, да подчертава върху по-ниския клас коли, които са налични за всеобщия европеец, изясни Витанов.

Това е част от Зелената договорка и финансирането ще пристигна от там. Но е въпрос по какъв начин страната ще насочи и разпредели този запас. По-добре да имаме по-нисък клас електроавтомобили, само че да са по-масовия българин. В България се планува започването на плана за електроавтомобили в Ловеч. Но към този момент има производители на електрически коли в Русе. България може да употребява средствата, с цел да развие този вид произвеждане, иточни още Витанов. 

По материала работеха Виолета Симеонова и Галя Ряшева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР