Когато две държави имат активни и приятелски отношения на политическо

...
Когато две държави имат активни и приятелски отношения на политическо
Коментари Харесай

Радев: Между България и Малта има импулс за ефективно сътрудничество

Когато две страни имат дейни и другарски връзки на политическо равнище, това дава подтик за дейно съдействие и във всички останали посоки. Контактите сред бизнеса в България и Малта ще разрешат да се осъществя големият необработен капацитет за задълбочаване на връзките в стопанската система, туризма и науката сред двете страни. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден дружно с президента на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека, взе участие в церемонията по закриването на бизнес конгрес, в който взеха присъединяване 150 представители на български и на над 50 малтийски компании и институции.

Събитието е част от програмата на президента на Република Малта, която е на двудневно държавно посещаване в България по покана на Румен Радев. В формалната делегация на президента Прека също вземат участие министърът на външните работи и търговията на Малта Кармело Абела, министърът на стопанската система, вложенията и дребния бизнес Крис Кардона и министърът на фамилията, правата на децата и обществената политика Майкъл Фалзон.

„ България е привлекателно място за вложения със своята политическа, макроикономическа и финансова непоклатимост. Много бих се радвал малтийският бизнес да има по-добро наличие в България “, съобщи Румен Радев пред представителите на частния бранш. „ Бъдеще в двустранните си връзки имат тези страни, които са свързани освен от ползи, само че и от полезности “, акцентира още президентът и означи многочислените фактори, които свързват България и Малта - двете страни споделят общи позиции в границите на Европейски Съюз, а народите им са изправени пред едни и същи провокации.



„ Малта е входната врата на Европа към Северна Африка, а България – към Близкия изток. Нашите нации имат хилядолетна история и богати култури “, съобщи Румен Радев и означи, че и България, и Малта се стремят към мир, непоклатимост, съгласие и напредък.

С думи на признателност президентът се обърна към президента на Малта за гостоприемството на островната страна към седемте хиляди български жители, които сполучливо се интегрират към малтийското общество и способстват за развиването на стопанската система на страната.

На форума беше маркиран устойчивият стопански растеж и в България, и Малта, който основава предпоставки за следващо усилване на търговско-икономическия продан, както и за формулирането на общи позиции в границите на Европейския съюз. „ Имаме висок растеж на стопанските системи си, а също и мощен глас в Европейски Съюз, който упорства за повече сигурност, повече взаимност и повече правдивост в общността “, съобщи българският държавен глава.

Президентът на Малта дефинира двете страни като географски стратегически точки, които са мостове, свързващи култури и континенти. „ Това основно геополитическо местонахождение е спомагателна опция за стимулиране на икономическите контакти и нови евентуални партньорства в доста браншове. Нашите пазари ще се разрастват и задълбочават взаимно в полза на нашите нации “, съобщи Мари-Луиз Колейро Прека. По думите на малтийския президент, образованието и науката, професионалната подготовка, нововъведенията и туризма следва да бъдат основни браншове за продан на фрагменти и експертиза, които ще донесат освен повече вложения, само че и ще сближат народите на България и Малта.

В наличието на двамата президенти по време на бизнес форума, който се организира в Националната художествена изложба в София, бяха подписани меморандуми за съдействие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Trade Malta, сред Българската търговско-промишлена палата и Малтийската комерсиална палата, сред Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и съглашение сред Университета за национално и международно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР