Когато депутати от италианското популистко движение Пет звезди се срещнаха

...
Когато депутати от италианското популистко движение Пет звезди се срещнаха
Коментари Харесай

По-сговорчиви и умерени - новото лице на "Пет звезди" преди изборите в Италия

Когато депутати от италианското популистко придвижване " Пет звезди " се срещнаха при закрити порти с представители на интернационалните банки и хедж фондове през ноември, те се притесняваха, че срещата ще бъде неловка, написа " Ройтерс ".

Притеснението им бе разбираемо. " Пет звезди " има повече другари измежду безработните, в сравнение с измежду банкерите. И въпреки всичко Карла Руоко, народен представител в долната камара на Народното събрание, споделя, че е била прелестно сюрпризирана.

" Бяхме ние тримата и 20 техни хора седнали в кръг ", споделя тя. " Очаквах да има някакви предубеждения, само че те изглеждаха отворени и заинтригувани. Основно ни питаха за еврото и за това по какъв начин можем да помогнем за стабилността след изборите ".

Срещата в Рим бе част от напъните на най-популярната италианска партия да увери пазарите и вложителите, че може да й се има доверие, в случай че завоюва властта. Тя е доказателство и за огромната смяна, която " Пет звезди " претърпя от основаването си през 2009 година като яростно протестно придвижване до момента.

По въпроса за еврото вложителите евентуално са останали удовлетворени от чутото. " Пет звезди " стартира последователно да се отхвърля от първичния си проект да организира референдум за участието на Италия в еврозоната. По-рано този месец новият й сдържан водач Луиджи ди Майо съобщи, че това към този момент не е партийна политика.

Основана от устатия комедиант Бепе Грило, в този момент при ръководството на младия грациозен Ди Майо лицето на " Пет звезди " не е толкоз заплашително. Грило се отдръпна от светлините на прожекторите и този месец разгласи, че известният му блог към този момент не е внушителен за " Пет звезди ".

След като бе определен за водач на партията и неин претендент за министър председател през септември, 31-годишният Ди Майо организира редица срещи с банкери, предприемачи, задгранични дипломати и членове на католическата черква, с цел да се опита да отговори на паниките им.

Той направи смяна в политиките на " Пет звезди ", като като се изключи че се отхвърли от референдума за еврото, изостави и дългогодишната опозиция против ръководство с обичайните партии. Благодарение частично и на разделянето в ръководещата Демократическа партия (ДП) ‘Пет звезди " към този момент получава към 28% от гласовете съгласно социологическите изследвания, което е пет пункта пред Директива за птиците.

 По-сговорчиви и умерени - новото лице на
© Reuters

Дясноцентристкият съюз на по-малки партии, водени от " Форца Италия " на Силвио Берлускони, получава общо 37% и най-вероятно ще завоюва най-вече места в Народното събрание, само че не и задоволително, с цел да образува работещо болшинство.

Това може да се окаже късмет за Ди Майо. Той споделя, че в случай че десноцентристкият блок не успее да образува държавно управление и " Пет звезди " е най-голямата партия, президентът Серджо Матарела би трябвало да му даде мандат, с цел да опита да завоюва поддръжка за програмата си.

Тя включва " фрапантни " орязвания на корпоративните налози и понижаване на бюрокрацията, както и гарантиране на най-малък приход до 780 евро за най-бедните.

По-приемливи

Промяната не остана незабелязана. " На тях се гледа като на по-приемливи, откакто се отхвърлиха от референдума за еврото ", разяснява Жил Гибу, който оказва помощ в ръководството на 730 милиарда евро в компанията AXA IM в Париж.

Банкерите, които се срещнаха с " Пет звезди ", имат разнопосочни мнения. Базиран в Лондон анализатор към една от най-големите капиталови банки, участвал на срещата в Рим, разяснява, че е останал с " усещането за прилични, рационални хора ". " Взимайки поради, че се срещнахме с политици, а не с икономисти, те бяха добре осведомени, бих споделил даже по-добре осведомени, в сравнение с политици от някои други партии, с които съм се срещал ", отбелязва той.

Високопоставен вложител към огромна европейска банка, който се срещна с представители на " Пет звезди " в Милано, разяснява, че прави оценка твърдата им позиция против корупцията, само че е бил шокиран от неналичието на знания за бизнес администрацията.

Освен че се пробва да успокои пазарите, Ди Майо се старае да излъска имиджа си и пред бизнеса. През последните няколко седмици той посети редица дребни и междинни предприятия в цяла Италия.

 По-сговорчиви и умерени - новото лице на
© Reuters

Един от главните моменти в предизборната платформа на партията е обещанието за понижаване на бюрокрацията посредством анулация на 400 " безполезни " закона. Предстои да се види по какъв начин ще бъдат посрещнати напъните на Ди Майо в индустриалния север, който обичайно поддържа десницата и където " Пет звезди " имат слаби позиции.

Въпреки всичко партията остава политически новобранец. Основните сили отляво и дясно я атакуват повече, в сравнение с се нападат между тях, а италианската социална телевизия и главните вестници, които са благосъстоятелност на огромния бизнес, заемат сходна позиция.

" Най-лошият сюжет за Италия ще бъде държавно управление, ръководено от " Пет звезди ". Това са хора без каквато и да е подготвеност ", разяснява бизнес магнатът Карло де Бенедети, чието семейство има вестник " Република ", подкрепящ Демократическата партия.

Ухажване на църквата

" Пет звезди " ухажва и Римокатолическата черква, която към момента има доста въздействие в Италия. Миналата година Грило, който имаше бурни връзки с медиите, изненада доста наблюдаващи, като даде изявление на италианския католически вестник " Авенире ".

Докато позицията на ‘Пет звезди " по въпроси като евтаназията, гей браковете и изкуственото осеменяване е срещу доктрината на католическата черква, редакторът на вестника сподели след изявлението, че " по огромните въпроси от работата до битката против бедността в три четвърти от случаите имаме сходни визии ".

Ди Майо прикани за ограничавания на часовете за отваряне на магазините по време на религиозни празници, идея, защитавана от църквата.

Той и други партийни членове започнаха да организират постоянни срещи с задгранични посланици. Един от тях, поискал анонимност, разяснява: " Те желаят да успокоят всички и да бъдат известни, само че не можете да угодите на всички. Мисля, че с тези изменящи се позиции рискуват да изгубят доверие, вместо да го завоюват ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР