Когато ChatGPT стартира през ноември миналата година, той завладя света.

...
Когато ChatGPT стартира през ноември миналата година, той завладя света.
Коментари Харесай

Холивуд в страх: ChatGPT започва да пише сценарии за филми

Когато ChatGPT започва през ноември предходната година, той завладя света. Въпреки че мнозина от години постепенно следиха настъпването на изкуствения разсъдък, ChatGPT още веднъж разсъни страховете на мнозина. По последни данни, съгласно „ Deadline “, ChatGPT е предиздвикал сценаристите на холивудски филми и телевизионни сериали да се притеснят, като Гилдията на американските сценаристи (WGA) е подхванала дейности от боязън, че скоро работата им може да бъде сменена.

Макар че програмата има своите дефекти, ChatGPT е извънредно модернизиран чатбот, който може да изписва поредни текстове за секунди. „ Deadline “ го употребява, с цел да приготви предложение за рестартиране на " Лудия Макс ". Това, което чатботът изписал, бил обстоен параграф, в който се излагала концепцията за сериал, който, въпреки и да се нуждаел от някои промени и развиване, с цел да има късмет, бил смущаващо изпълним.

Това, което постоянно лишава на сценаристите седмици или месеци, ChatGPT може да формулира за 30 секунди. Макар че програмата към момента не е подготвена да се заеме сама със основаването на идващия огромен сюжет, мнозина в сектора стартират да се тормозят какво може да значи ChatGPT за бъдещето на холивудските филми. Индустрията, която е известна с това, че прави прекомерно малко и прекомерно късно, реши да се намеси рано в този случай.

Марк Гугенхайм, един от основателите на сериала " Стрелата ", поддържа тази концепция, заявявайки, че в този момент е моментът да се подхващат договорни стъпки за отбрана на сценаристите. WGA неотдавна показа нови правила, ограничаващи потреблението на технологиите за изкуствен интелект. Тези нови правила биха могли да забранят писането на сюжети благодарение на изкуствен интелект.

Гилдията удостовери позицията си за отбрана на сценаристите за в бъдеще, макар че стратегиите за изкуствен интелект към момента не са задоволително усъвършенствани, с цел да заемат техните работни места. За доста писатели това идва като облекчение след първичната нерешителност, която пристигна в отговор на стартирането на ChatGPT, и значи, че евентуално скоро няма да забележим сюжети, написани от ИИ, в холивудските филми.

Чатботът се оказа изненадващо ловък и в основаването на писмени творби. Стихотворения, есета и даже къси сюжети са написани напълно от програмата. Това обаче не значи, че ChatGPT ще напише идващия огромен холивудски филм в скоро време.

Писателите, които са се занимали с програмата, са разкрили голям брой дефекти в работата ѝ. ChatGPT не е добър в писането на комизъм и към момента изисква обстойно присъединяване на човек, с цел да сътвори сюжет, който би бил приложим във филм. Въпреки че е малко евентуално инструментите на изкуствения разсъдък да заменят сценаристите в обозримо бъдеще, те могат да бъдат употребявани като инструмент в помощ на създателите.

Някои одобряват опасността ChatGPT да бъде употребен в холивудски филми по-сериозно от други. Твърди се, че Бен Берман, режисьор на филмите " Amazing Jonathon " и " Man Seeking Woman ", е оповестил, че се пенсионира, опасявайки се, че работата му ще бъде изместена от ИИ. По-късно той отдръпна изказването си, като означи, че е разчувствуван да види по какъв начин в бъдеще ще може да си сътрудничи с стратегии като ChatGPT.

В настоящия си тип ChatGPT не е задоволително модернизиран, с цел да размени сценаристите на обичаните ни холивудски филми и телевизионни излъчвания, изключително в случай че WGA има нещо общо с това. Засега сценаристите и тези, които се стремят да бъдат такива, могат да бъдат спокойни, че ще имат работа в обозримо бъдеще. Остава въпросът не по кое време ChatGPT ще поеме писането на холивудски филми, а по какъв начин може да помогне на писателите да бъдат още по-добри.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР