Когато Би Би Си попита харвардския лингвист и писател Стивън

...
Когато Би Би Си попита харвардския лингвист и писател Стивън
Коментари Харесай

Клишетата, които арестуват мисълта

Когато Би Би Си попита харвардския езиковед и публицист Стивън Пинкър за съвет по какъв начин човек да бъде по-рационален през 2022 година, той предложи на читателите елементарна мантра: „ Целта ви не би трябвало да е да бъдете прави, а да стигнете до вярното умозаключение “.

Вместо да се опитваме да печелим разногласия, твърди той, всички ние би трябвало да се стремим да стигнем до обстановка, в която нещата са малко по-ясно, в сравнение с преди началото на разногласието. Този съвет наподобява като глътка пресен въздух на фона на мощната политическа и обществена поляризация, която се следи на доста места по света сега. Той обаче повдига явен въпрос: „ Как да го извършите? “.

Подхождането към разногласията със и незаинтересованост несъмнено е значима причина за реализиране на положителни резултати, само че специалистите имат ли по-конкретни препоръки за това по какъв начин да насочвате диалозите в посока намирането на истината, а не към реализиране на някаква персонална „ победа “. Те поучават да се отървете от „ прекратяващите мисълта клишета “.

Терминът „ прекратяващи мисълта клишета “ е разпространяван от американския психолог и публицист Робърт Джей Лифтън в книгата му „ Реформа на мисълта и логиката на психиката на тотализма “ от 1961 година Той се отнася за „ къси, остроумни изречения, които не са безусловно погрешни, само че не описват цялата история “ и които „ приключват диалога и не разрешават на хората да се замислят по-задълбочено по значими въпроси “.

Повечето от нас евентуално чуват, а и употребяват, някои от тези прекратяващите мисълта клишета съвсем всекидневно. Макар че те могат да създадат някои неуместни моменти по-комфортни, те също по този начин ни лишават от шанса да проведем подтикващ мисълта спор. Ето няколко образеца:
„ Каквото, такова “„ Можеше да и по-лошо “„ Времето лекува всичко “„ Някои хора са и по-зле “„ Това, което не те убива, те прави по-силен “„ Винаги е най-тъмно преди зазоряване “„ И това ще отмине “„ Всичко опира до намирането баланс “„ Опитайте да погледнете на нещата от положителната страна “„ Слънцето ще изгрее и на следващия ден “
На пръв взор няма неправилно или обидно в тези постоянно срещани изречения, само че както показва Колин Райт в материал за Inc.com, те постоянно биват употребявани от хора, които желаят да сложат завършек на някакъв диалог или пък желаят бързо да отбележат точка за себе си в спор, който не върви по метода, по който желаят. В последна сметка всичко опира до въпроса какво цените повече - комфорта или истината?

Ако се интересувате повече от това да стигнете до истината, в сравнение с да печелите причини, тогава е добре, да сте наясно с тези клиширани изречения. Всеки път когато чуете някоя от тях или се изкушите самите вие да я употребявате, би трябвало да се запитате за какво пробвате да избегнете спор.

Понякога повода е да запазите мира, когато той в действителност би трябвало да бъде непокътнат. Но в други случаи, в случай че сте почтени със себе си, повода е, че вие или вашият събеседник предпочитате да избегнете малко по-трудна, само че възнаграждаваща интелектуално работа. Ако казусът е подобен, то може би би трябвало да задълбаете повече. Това може да ви сложи в некомфортна обстановка, само че има огромна евентуално в последна да излезете от този спор по-умни.

………………

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР