Когато Алис Бол прави откритието, което отърва болните от проказа

...
Когато Алис Бол прави откритието, което отърва болните от проказа
Коментари Харесай

Как Алис Бал отърва света от проказата

Когато Алис Бол прави откритието, което отърва болните от проказа от сигурна гибел, тя освен е млада (на 23), тя също е и чернокожа жена в една не изключително доброжелателна към тези качества ерата – през 1915 година

На 24 юли 1892 година Лора и Джеймс Бол посрещат първата си дъщеричка, Алис Бол. Семейство Бол живее в централния регион на Сиатъл, където Джеймс работеше като юрист, а Лора като фотограф. Дядото на Алис беше пионер във фотографията – един от първите фотографи, употребявал метода на дагеротипа, който отпечатва изображението на железна плоча.

След като изкарва най-хубави оценки, Бал се записва във Вашингтонския университет и учи фармация и химия. Изкара степен по фармацевтична химия и отпътува за Хаваи да кара магистърска степен по химия в Коледжа на Хаваите, в този момент Университета на Хаваите.

 James Presley Ball (1825-1904) from Willis 1993 from Mumford 1980

Дядото на Алис

След дипломирането си през 1915 година Бал става първата жена и първата чернокожа студентка с магистърска степен по химия от Колежа на Хаваите. Тогава колежът й предлага позиция като инструктор по химия и по този начин тя става и първата жена, която преподава химия в колежа – едвам на 23 години.

Паралелно с преподаването си, Бал работи и в лабораторията по биохимия на растенията. Нейната работа бързо се вижда от доктор Хари Т. Холман, шеф на клиниката за проказа Калихи, и той й предлага да се причисли към търсенето на по-добро лекуване на заболяването.

 Marotti

Плодът на hydnocarpus wightianus

Традиционните лекувания на проказа до този миг се изчерпват с масло от дървото hydnocarpus wightianus, което се ползва като мас и не e изключително дейно. Холман желае Бал да сътвори някакво инжекционно лекуване. В рамките на една година Бал съумява да направи тъкмо това и откритието й ще се окаже най-важното лекуване на проказата преди появяването на антибиотиците.

Лагерът за прокажени в Молокай

По това време заболяването носи и тежка стигма – прокажените бяха изолирани надалеч от фамилиите си в специфични пространства, където не биха могли да заразят други хора. Имаше една такава колония на хавайския остров Молокай, през която минават общо към 8000 поданици. Правителството даже афишира всички прокажени там за законово мъртви.

Джеймс Харниш, началник на клиниката за лекуване на страдащи от заболяването на Хансен в Медицински център Харбървю, споделя, че преди началото на 20-ти век: „ В този миг въобще няма лек за заболяването, тъй че въпросът беше да предлагаме грижи, до момента в който гледаме по какъв начин заболяването се развива и унищожава лицето, унищожава дланите, ръцете. Беше доста тъжна обстановка. “

Учените за първи път разпознават бактериите, причиняващи проказа през 1873 година И въпреки всичко мъчителното заболяване към момента има малко ефикасни лекувания. Китайската и индийската национална медицина оферираше масло от дървото, което споменахме, само че защото няма метод да се инжектира безвредно, пациентите, на които е прилагано, получават мъчителни странични резултати. Докато Алис Бал не създаде новия си способ.

„ Хората имаха усложнения какво да вършат с това масло – в случай че го оставиш да седи, то просто се втвърдява, като свинска мехлем “, изяснява Пол Вермахер, началник на научната библиотека в Хавайския университет. „ Но с алкохол можем да го превърнем в така наречен етилов естер. Тогава то става водоразтворимо и това в действителност е откритието й. “

„ Хората, които получиха инжекциите, демонстрираха забележителни усъвършенствания “, продължава Вермахер. „ Снимките са просто стряскащи. Хората наподобяват като нови. “

 Handbook of medical treatment (1919) (14596226048)

Жена, болна от проказа, преди и след лекуването

В подготвителна лекция по време на Първата международна война Бол демонстрира на учениците си по какъв начин вярно да употребяват противогаз. Случайно обаче по време на презентацията тя се излага на хлорен газ. В резултат на това Бол се разболява съществено и се връща в Сиатъл, където за жал почива в границите на месеци на 24-годишна възраст.

За благополучие, доктор Холман, който в началото се обръща към Алис за помощ за лекуването на проказа, разгласява книга, в която написа, че точно тя е същинският откривател на метода.

„ Разберете, тя правеше открития преди дамите да имат право да гласоподават “, изяснява доктор Харниш. „ Това е необикновено. И също по този начин, тя беше жена от афроамерикански генезис. Феноменално е, че съумява да стигне дотук. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР