Кога ще свърши войната в Украйна, която попадна в патова

...
Кога ще свърши войната в Украйна, която попадна в патова
Коментари Харесай

Войната в Украйна: мир само срещу териториални отстъпки?


Кога ще свърши войната в Украйна, която попадна в патова обстановка? Как да бъде прекъсната и с какъв резултат? Нито Москва, нито Киев желаят да договарят за мир, само че на Запад се ускорява натискът за дипломатическо решение.

наподобява се намира в патова обстановка., посредством и на предоставяните ѝ от Запада оръжия, си върна огромни елементи от заграбените територии. Но съветският президент Владимир Путин очевидно не се стопира пред нищо - продължава целеустремено да унищожава цивилната инфраструктура на Украйна, бомбардира жилищни региони и плаши с нуклеарно оръжие. Особено преди началото на зимата настоящ става въпросът какъв брой дълго още ще продължи тази война, вероятен ли е мир и при какви условия.

Военно решение

Най-общо казано има два лагера, към които се групират мненията. Единият твърди, че решението на този спор може да е единствено военно - Украйна да прогони съветската войска от всички завладяни от нея територии, в това число от Крим. И чак тогава да се мисли за договаряния с Русия. Такава е и позицията на украинското държавно управление, която не е изненадваща. В края на август по случай Деня на независимостта президентът Зеленски съобщи, че страната би трябвало да продължи да се бие, „ без да прави каквито и да е отстъпки и взаимни отстъпки “.

По същия метод виждат нещата и страните, граничещи или намиращи се покрай съветската граница, като балтийските страни или Полша, които се усещат застрашени от Москва. Те също считат, че даже и най-малката отстъпка пред Русия ще бъде демонстрация на уязвимост, която единствено ще окуражи Кремъл да предприеме нови нашествия.
Редакцията предлага
Подобна е позицията и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в изявление за Дъждовни води съобщи, че „ Украйна би трябвало да завоюва войната “. Той обаче не посочи какво схваща под това „ Украйна да завоюва “. Във всеки случай Столтенберг изключи всевъзможни прояви на примирителност и акцентира: „ Не бива да забравяме, че в случай че Русия на приключи боевете, това ще значи мир. Но в случай че Украйна спре да се бори, това ще бъде краят на съществуването ѝ като самостоятелна страна “.

Сред последователите на тезата, че Русия е длъжна да върне окупираните украински територии, е и немската външна министърка Аналена Бербок. Според нея всяка подготвеност за компромис ще бъде демонстрация на доверчивост, каквато е била проявена при анексията на от Русия.

Териториални отстъпки

В другия лагер надвива визията, че няма военно решение, т.е. Украйна не може да победи с военни средства Русия, която в краен случай постоянно може да извади от ръкава си и нуклеарния коз.

В тази връзка политологът от Университета в Хале Йоханес Фарвик дефинира цялостното освобождение на Украйна като „ оптималната цел “. Според него обаче тя е нереалистична, тъй като това би означавало „ или дълга изтощителна война с доста жертви, или “.  

Западните гласове, които пледират за взаимни отстъпки от страна на Украйна, към този момент са необичайност – изключително след сполучливите контраофанзиви на украинците това лято. И въпреки всичко ги има: през май някогашният американски държавен секретар Хенри Кисинджър посъветва Украйна да се съгласи на териториални отстъпки, с цел да подписа мир с Русия. Но два месеца по-късно се поправи и към този момент беше срещу преотстъпването на територии на Русия.

В Германия тезата за териториални отстъпки от страна на Украйна също има последователи - най-много от дяснопопулистката „ Алтернатива за Германия “ и Лявата партия упорстват за мирни договаряния. Фарвик споделя в тази връзка следното: „ Политиците на запад табуизират въпроса за възможни териториални промени, като считат, че това ще бъде един тип капитулация пред съветската експанзия. Ако обаче не разчитаме, че режимът в Москва скоро може да падне, те (териториалните отстъпки) могат да се окажат единственият излаз от тази обстановка “.

Берлин: Украйна би трябвало сама да реши

Германското държавно управление оставя напълно на Украйна решението за това дали и по кое време да договаря с, в това число и по въпроса за възможни териториални отстъпки. Берлин се въздържа от това да оказва напън върху Киев.

упорства борбата да се води „ до край “ и се надява, че Украйна ще продължи да бъде подкрепяна извън. Но такава поддръжка зависи от настроенията в западните общества, които се борят с високите енергийни цени и инфлацията, които ненапълно са разследване от войната. В същото време доста градове са претрупани и към този момент не могат да одобряват повече украински бежанци. В Германия поддръжката за глобите против Русия и за оръжейните доставки за Украйна към този момент остава постоянна, само че едно нещо ще е трансформирала трагично по отношение на лятото: настоящо изследване от началото на ноември демонстрира, че 55% от германците считат за незадоволителни полаганите дипломатически старания за прекратяването на войната – с 14% повече в сравнение с през юни 2022.

Също и в се ускорява натискът, който може единствено да нараства, в случай че републиканците завоюват междинните избори в страната. Междувременно 30 конгресмени от Демократическата партия приканиха в писмо президента Джо Байдън за започването на директни договаряния сред Съединени американски щати и Русия за бързо преустановяване на войната в Украйна.

Неутрален статут за Украйна?

В момента обаче нито Русия, нито Украйна не са подготвени на договаряния: Украйна се надява са си върне още от изгубените територии, а Русия залага напълно на тактиката за водене на изтощителна война.

Йоханес Фарвик насочва следния съвет към политиците: „ Да останем солидарни с Украйна, само че да не се търси военна победа над Русия, а по-скоро да се заложи на баланс на ползите “. Например, като се даде „ безпристрастен статут на Украйна, който да е допустим за Русия, само че и да съдържа задоволително гаранции за сигурността на Украйна. “ Това би означавало също и „ териториални промени в Украйна, които въпреки и да са нарушаване на интернационалното право, би трябвало да приемем като нужда, подбудена от живота.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Разтърсващи фрагменти от едно освободено украинско село
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР