В социалните мрежи се разпространява снимка, която показвала сватбата на

...
В социалните мрежи се разпространява снимка, която показвала сватбата на
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Първата любов на Нанси Пелоси?


В обществените мрежи се популяризира фотография, която показвала сватбата на Нанси Пелоси с прочут китайски публицист. Сатира или истина е това? Дъждовни води ревизира обстоятелствата.

провокира политическо и дипломатическо неспокойствие, както и остри реакции от страна на китайското държавно управление. Посещението на американската делегация в Тайпе разпали и редица полемики в интернет. Освен причините „ за " и „ срещу " американската поддръжка за, се появиха и някои погрешни изказвания. Сред тях е и тази любопитна история, която не трябва да се приема съществено никога.

Твърдение : " Нанси Пелоси и Ху Сиджин на младини ", написа един за една фотография, която показвала председателката на американската Камара на представителите и някогашния основен редактор на китайския вестник " Global Times ". " Перфектната двойка ", разяснява различен профил.

Проверка на обстоятелствата : Невярно.

Изображението е фалшифицирано с Фотошоп. Състои се от две обособени остарели фотоси. На едната е младата Нанси Пелоси, само че в оригинала ѝ до нея стои не Сиджин, а фамилията ѝ. Пелоси сама разгласява фотографията, съпроводена от коментара: " Със фамилията ми като младо момиче ". Изображението може да бъде намерено на една от уебстраниците, показващи.

Втората фотография е на Ху Сиджин. Обратно търсене по изображения демонстрира, че той също е разгласил фотографията в профила си в Туитър, съпроводена с коментар, че тя е от " незабравимите години " в китайската войска.

Пелоси е с 20 години по-възрастна от Сиджин

И двете елементи на хипотетичната " сватбена " снимка могат да бъдат проследени до истинските им източници посредством архивно търсене и назад търсене по изображение. Направихме и разбор на изображението и открихме разнообразни цветови композиции, които демонстрират друг състав на пикселите и затова операция. Това значи, че фотографията, която някои консуматори са приели за ирония, само че други са повярвали, че е същинска, в реалност е подправена.

Повод за съмнение би трябвало да бъде преди всичко възрастовата разлика сред Пелоси и Сиджин. Тя е на 82 години, а той е с 20 години по-млад от нея. На от 1960-те години, на която Пелоси театралничи с американския президент Джон Кенеди, тя е с съвсем същата възраст, с която е и на " сватбената " снимка. Ху Сиджин обаче даже не е бил роден пред 1960-та година. Това също изключва опцията „ сватбената фотография " да е същинска.

Забавен фалшификат със сериозен подтекст

Контекстът на подправеното изображение е сериозен. Потребители в интернет очевидно са си създали смешка, изработвайки колажа - Ху Сиджин в действителност е един от най-острите критици на визитата на Нанси Пелоси в Тайван. Той прикани към " боен отговор " на визитата на Пелоси, тъй като по думите му " това е единственият език, който Съединени американски щати и Тайван схващат ".

Той даже разгласява в Туитър апел китайската войска да " смъкна " самолета на Пелоси, пътуващ към Тайван. Заради тази обява от Туитър краткотрайно блокираха профила му, а Сиджин трябваше да изтрие коментара.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР