Кога селото привлича града? Когато хората искат да отбият от

...
Кога селото привлича града? Когато хората искат да отбият от
Коментари Харесай

Зелена светлина: когато селото привлича града

Кога селото притегля града? Когато хората желаят да отбият от бързото платно на всекидневието и да си разрешат уют, домашно приготвена храна и планинска тишина; когато желаят да си спомнят за игрите с дворното куче, да обиколят утъпканите от животни пътеки, да научат повече за местата, които нормално подминават с очакване ограничаването на скоростта да свърши по-скоро.

Има такива привлекателни места. В село Антон, да вземем за пример. Край Подбалканския път. Сравнително покрай София, само че надалеч от всеобщия туризъм. Тук, покрай гората, Цветелина и Петър са построили своята къща за посетители.
Цветелина Костова: Никога не сме мислили за друго място. Търсихме място, където да изградим къщата единствено в границите на селото.

Кандидатствали по програмата за развиване на селските региони и били утвърдени напълно в края на предходния ѝ интервал. Подкрепата ускорила строителството и обзавеждането.

Цветелина Костова: Нещата се случват от-до. Имаш опцията да направиш всичко в къс интервал от време и да започва бизнесът.

Трудни моменти не липсвали, само че фамилията не си оставило опция за връщане обратно. Имало прекалено много работа за извършване - да си показват нещата напред в бъдещето: по какъв начин ще развиват пространството, за какъв брой посетители да плануват стаите, по какъв начин да подобрят енергийната успеваемост... А туристите не закъснели - младежи, възрастни двойки, чужденци.

Едни търсят уют, други - развлечение. Стопаните пък усещат къщата си като насочна точка за опознаване на Антон и покрайнините.

Има няколко съществени маршрута. Всички те са добре обозначени и водят до едни доста красиви места.

Сред тях са останките от Еленската базилика и укрепленията край нея, местности, в които е наплъстена античната история на траките, римляните и средновековието, язовир Душанци, водопад " Пеперудата ", който има изход край пътя, само че крие и много по-красиви кътчета нагоре по течението. Районът попада в предпазените зони на Юнеско. Вековните букови гори го подаряват обилие от вода. 14 реки минават през землището на Антон. Тук водата може да се пие напряко от чешмата.

Цветелина счита, че си коства туристите да отделят особено време и за опознаване на локалните хора - приятни и отзивчиви. За себе си е наясно, че се усеща най-добре в родното си село.
Аз бих отишла в огромния град, в случай че ми се постанова. Смятам, че тук изискванията на живот са по-добри.

Който желае да опита от тях, най-малко за малко, е в действителност добре пристигнал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР