Кога младият човек става възрастен? На определена възраст? Като навърши

...
Кога младият човек става възрастен? На определена възраст? Като навърши
Коментари Харесай

Не съзряват ли младите хора по-бавно днес?

Кога младежът става възрастен? На избрана възраст? Като навърши пълноправие или мине 25 години? Всъщност - не, написа Лорънс Уайт в Psychology Today.

По-надежден индикатор за нахлуване в зрелост е поемането на отговорности, свързани със фамилията, работата, като довеждане докрай на учебно заведение, преместването в независимо жилище, започване на работа на цялостен работен ден, икономическа самостоятелност, брак, родителство и тъй наречените

Днес младите чакат все по-дълго и по-дълго, с цел да поемат отговорностите на възрастните. Причините за тази наклонност обаче остават неразбираеми. Съвременно изследване, оповестено в Journal of Cross-Cultural Psychology, твърди че забавянето в съзряването на младежите е значително обвързвано с индивидуализма.

В две успоредни проучвания, обхващащи 53 страни в интервала между 1972 година и 2015 година се установи директната връзка между нарастващия културен индивидуализъм и забавянето в поемането на отговорностите на възрастните. 

Въз основа на статистически данни на Организация на обединените нации се вижда, че в нациите с по-силно развит индивидуализъм, (като Австралия и Холандия например) младите хора поемат трудовите и фамилните отговорности по-късно в живота. На противоположния край са страни като Гватемала или Нигерия, където индивидуализмът в обществото е едва развъртян, само че пък младежите поемат отговорност доста по-рано в живота си.

Проницателните читатели незабавно ще се запитат, дали въздействие не оказват и икономическите фактори. Икономическата мощ фактически оказва позитивно въздействие върху културния индивидуализъм, само че съгласно Жан Туенге и Кийт Кембъл, създатели на проучването, индивидуализмът самичък по себе си е главен фактор за бавното съзряване. 

Наблюдаваната връзка сред индивидуализма и по-бавното съзряване наподобява видимо спорна. Ако индивидуалистичните култури предизвикват младежите да бъдат независими, тогава младежите в тези култури би трябвало да желаят да съзреят по-рано, нали?

Туенге и Кембъл предлагат малко по-различна идея на индивидуализма. Според тях той се фокусира повече върху личността и по-малко върху обществените правила. В резултат на това младите могат да възприемат зрелостта като спънка за техния персонален индивидуализъм, тъй като отговорностите на възрастните вкъщи и на работното място лимитират техния избор и ги принуждават да слагат потребностите на другите пред собствените си потребности. Така те отсрочват традиционнит белези на зрелостта като шофиране, намиране на работа на цялостно работно време, брак и други за още няколко години.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР