Кога дадено лице застрашава сигурността? И как да го разпознаем

...
Кога дадено лице застрашава сигурността? И как да го разпознаем
Коментари Харесай

Как разпознаваме опасните ислямисти?

Кога обещано лице заплашва сигурността? И по какъв начин да го разпознаем като евентуално рисково? Случаи като този с нападението в Хамбург още веднъж демонстрират, че това е много сложна задача, разяснява Йенс Турау.

Кандидат с отхвърлена молба за леговище в Германия, 26-годишен палестинец, атакува с нож хора в супермаркет в Хамбург и съумява да убие един от тях. Други шестима индивида са ранени тежко. Жертвите си нападателят е избрал на инцидентен принцип. Дори ножът, с който се е нахвърлил против тях, мъжът не е носел със себе си - взел го е от магазина, където се продават и кухненски ножове. Без подозрение това е злокобно действие.

Нападение в магазин в Хамбург: един човек е погубен, има и ранени

Днес към този момент е ясно: управляващите са знаели от дълго време, че въпросното лице е душевен лабилно, това първо; и второ - че през последните месеци младият мъж се е радикализирал, заради което той е бил под наблюдаване от Службата за отбрана на конституцията (вътрешното разузнаване). И все пак той не е считан за непосредствена опасност, в това число тъй като не е поддържал контакти с ислямистката сцена в Германия и даже е сътрудничел на управляващите, които - както нормално - доста трудно напредвали с набирането на нужните документи за неговото изгонване.

В Службата за чужденците познават младежа като отстъпчив и общителен, въпреки и видимо отчаян човек. Трябвало да бъде подложен на социалнопсихиатричен разбор, само че това не е било направено. През април 2016 година, т.е. преди 15 месеца, към този момент има първи индикации за радикализация на младежа. Но тази информация стига до Службата за отбрана на конституцията чак в края на август същата година. След това минава още цяла една година, през която също нищо не се случва, преди мъжът да грабне нож от рафта на магазина и да се нахвърли с него върху нищо неподозиращи инцидентни хора. Всичко това е просто отвратително. 

Как мигрантите трансформират всекидневието на доста германци

Проблемът е в преценката

На федерално равнище към този момент е основан механизъм за по-ефективни дейности по отношение на лица, представляващи опасност за обществото. В събота, ден след нападението с нож в Хамбург (тази поредност на събитията също ме тревожи), законът влезе в действие. Според него лицата, които биват класифицирани като евентуално рискови, ще бъдат екстрадирани по-бързо и ще могат да бъдат арестувани по-дълго време. Пита се обаче какво ни дава всичко това, в случай че преценката на въпросното лице изнапред е грешна и в случай че процедурите по изгонването от страната са прекомерно разнообразни в обособените провинции. Да не забравяме и това, че минава прекалено много време, до момента в който от родната страна на лицето дойдат нужните документи. Законовата смяна на това състояние е муден и непосилен развой. Но екстрадиранията са вероятни все пак - и без въпросната документи.

Не бих желал да съм на мястото на хората, които всеки ден би трябвало да вземат решение дали обещано лице съставлява заплаха или не. Но се затвърждава следната причинност: най-много млади мъже на възраст сред 17 и 30 години, чиито молби за леговище са били отхвърлени, правят сходни закононарушения. Така беше в Ансбах, Фрайбург, Вюрцбург, Берлин, а в този момент и в Хамбург. Но е правилно и това, което сподели вътрешният министър на провинция Долна Саксония: Щом не е имало никакви учредения за класифицирането на този човек като евентуално рисков, не е имало учредения и за неговото задържане. Защото в Германия важи правилото за почтен до доказване на противното.

Нападение с брадви на гарата в Дюселдорф (СНИМКИ/ВИДЕО)

Без ненужно политизиране

На това място желая да прикани за следното: тематиката за евентуално рисковите ислямисти измежду нас да става част от предизборната акция. Политиката към този момент реагира, а специалисти от всички партии спомагаха интензивно. Изглежда това, което липсва, са съответните дейности. Отговорностите в този момент са прекомерно разпръснати, а съдействието сред обособените органи върви прекомерно мудно. Често дори липсва разбирането за това, че всички тези набези следват един общ пример, което изисква нараснало внимание.

Нападение над млада жена в берлинското метро шокира Германия (ВИДЕО)

Няма да е също по този начин неприятно, в случай че всички страни схванат какъв брой сложен е всеки обособен случай. Защото в Хамбург явно има индикации за това, че нападението е осъществено по-скоро от човек в положение на амок, който е бил подложен на голям психически натиск. А ислямистката връзка може да е била единствено предлог. Забележете - може да е била. Това не прави действието по-малко неприятно. Но пък демонстрира какъв брой сложна в действителност е работата на управляващите да преценят от кого произтича действителна опасност и кой единствено се показва за заплаха. Затова ще е добре управляващите да си свършат бързо работата, без тематиката да се вкарва в предизборната акция. И без обичайните взаимни нападки на партиите. А политиката, вместо това, би могла да се ангажира с по-твърда поддръжка за работата на управляващите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР