Кога българите ще бъдат записани в ? Специалните пратеници на

...
Кога българите ще бъдат записани в ? Специалните пратеници на
Коментари Харесай

Напрежението с РСМ: Кога българите ще бъдат записани в конституцията на съседката ни?


Кога българите ще бъдат записани в? Специалните пратеници на bTV в Скопие репортерът Митьо Маринов и операторът Явор Владимиров потърсиха отговор на този въпрос от държавните управляващи.

bTV опита да се срещне с министъра на правораздаването на Северна Македония с въпрос какви са претекстовете и аргументите да бъде закрит, носещ името Иван Михайлов и по кое време българите ще бъдат записани в конституцията на страната, какъвто ангажимент пое страната, с цел да влезе в Европейски Съюз.

Отговор пристигна от пресцентъра на правосъдното министерство.

„ В идния интервал ще има съвещания сред президента на РСМ, министър-председателя, ръководителя на Народното събрание, министерствата и други институции за съставяне на работна група, която да работи по подготовката на измененията в конституцията. Ще се проведат и експертни полемики, с цел да стартира процедурата по смяна на конституцията. Затова обаче е належащо болшинство от 2/3 в Народното събрание “, гласи отговорът.

Такова болшинство обаче все още няма. А на този декор министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски изиска България да „ зачита македонците в България “.

„ Знаете, че има и решения на Съда по правата на индивида, които България не е изпълнила до през днешния ден. И по тази причина още веднъж приканвам българските управляващи да работят в сходство с решенията на Съда, в сходство с европейските правни правила за отбрана на правата на малцинствата, тъй като става дума за страна членка на Европейски Съюз и тези жители, които са жители на България и които се самоопределят като македонци, са в същото време и жители на Европейски Съюз, тъй като дано не забравяме, че България е член на Европейски Съюз “, сподели Ковачевски.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР