Коефициентът за интелигентност е сериозно мерило за стойността и умствения

...
Коефициентът за интелигентност е сериозно мерило за стойността и умствения
Коментари Харесай

Какво не знаем за теста за интелигентност

Коефициентът за просветеност е съществено мерило за цената и умствения потенциал на един човек. Поне по този начин наподобява в профил, само че дали в действителност е по този начин. Самото редуциране IQ е показано официално през 1912 година от психолога Уилям Стерн. Идеята е, че със серия от въпроси може да се направи някакво приблизително равнище за инспекция на интелигентността на един човек, като се следи неговата ментална възраст и се съпоставя с действителната му.

Менса дава такива образци с 10-годишно дете, което има менталната възраст на 10 годишен и разумно ще би трябвало да разполага с IQ от 100 точки. От друга страна ще забележим, че резултатът би трябвало да се намали надолу, когато и детето е по-малко. Допускат се и леки разминавания, да вземем за пример в случай че едно дете на 10 години има ментална възраст на 8-годишен, тогава неговият резултат ще е 80. Ако менталната възраст е на 12-годишен, до момента в който претендентът е единствено на 10 години, неговият резултат ще е 120.

Логично е, че по-модерните изпити през днешния ден обръщат съществено внимание на развиването на дете, неговият резултат разрешава и по-добро ориентиране и даване на по-точно и съответно обучение. Логично е, че се употребяват числа за оценяване на самия коефициент, като общоприетата канара е 100 – тя е посредника. За високо IQ човек би трябвало да има повече от 130, междинното е сред 90-110, под равнището на междинното е 80-90, към 70-80 се счита за границата и при положение, че един човек означи под 70, той най-вероятно може да дава признаци на ниско интелектуално развиване или на ментални проблеми.

Обърнете внимание, че не е наложително да се счита за човек с умствена назадничавост, тъй като доста хора, изключително от страните в 3-я свят, не могат да си разрешат обучение. Само 2% от международното население съумяват да влязат в най-горната линия, Менса приема хора с IQ от 130 нагоре. Имаме и положителни образци – Албърт Айнщайн и Стивън Хокинг са съумели да отбележат резултат от 160. Математическият талант Теренс Тао има IQ от 220, американският публицист Мерлин Вос Савант е съумял да доближи IQ от 228. Самите резултати доста постоянно могат да бъдат афектирани от средата, в която едно дете пораства, неговото обучение и даже храната, която приема. Един от най-ниските резултати е нула, само че е разумно, че такива в никакъв случай няма да бъдат записани.

Идеята на тези проби е да ревизират защо време се задейства опцията да се вземат решение проблеми. Това включва логичност, разбор и следене на връзките сред събиране и потребление на информация. Тук има тест за визуализиране на форми, потребление на логичност за решение на проблеми, езикови познания, както и тестване на паметта, както образно, по този начин и във времето. Въпросите във всяка една категория са съобразени с несъмнено когнитивното разбиране.

Все още има психолози, които считат, че тъкмо този способ може да се усъвършенства малко, с цел да построи първокласен облик на интелектуалното разбиране и силата на интелекта. Повечето хора се оправят чудесно в една секция, само че изостават в някои други. Експертите разказват това като детайл, в който всеки човек е самостоятелен и се развива в една избрана сфера повече, в сравнение с в друга. Ако една категория е висока, друга може да е с сходен резултат, само че постоянно главният фокус е единствено в една – не очаквайте, че ще сте талант във всички.

Това е и повода тъкмо този тест да е в действителност толкоз сполучлив, откакто има разнообразни категории.

Един от най-хубавите проби е този на Уесчеслер, който се предлага от Станфорд-Бинет и на практика включва най-различни въпроси, с цел да се даде по-детайлна информация и на умения. Гугъл най-вероятно ще даде най-различни типове проби за просветеност, само че предлагаме да потърсите тези на Менса – Mensa, които са създадени особено за концепцията. Безплатният им тест е изработен напълно за забавление, затова не очаквайте, че ще бъде безусловно правдиво.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР