Кое умение според вас има най-голямо положително въздействие върху фирмената

...
Кое умение според вас има най-голямо положително въздействие върху фирмената
Коментари Харесай

Ефективната обратна връзка в пет стъпки

Кое умеене съгласно вас има най-голямо позитивно влияние върху фирмената просвета и продуктивността в компанията? През годините, в които помагах на водачите да основават просвета на отчетност, открих, че способността да отпущам противоположна връзка непосредствено и с почитание оказва най-голямо и най-непосредствено позитивна въздействие върху хората и организациите.

Противно на общоприетото разбиране, множеството хора желаят да знаят къде бъркат и какво могат да създадат, с цел да се показват по-добре, стига тази противоположна връзка да се показва по-конструктивен метод. За страдание, съгласно едно прочуване единствено 26% от чиновниците са „ мощно съгласни “ с изказванието, че противоположната връзка, която получават, е потребна. Това значи, че множеството мениджъри просто не съумяват да изпълнят тази си задача добре.

Ако помислите за нещата, с които се справяте чудесно, то евентуално ще стигнете до нещо, за което в предишното сте получавали рецензии и препоръки, които са ви помогнали да стигнете до равнището, на което се намирате в този момент. Много проучвания демонстрират, че градивната противоположна връзка усъвършенства продуктивността. За това е значимо мениджърите да схванат, че не могат да си разрешат да пренебрегват тази част от отговорностите си и да разчитат на остарели модели за противоположна връзка.

Не карайте чиновниците си да се чудят какво е належащо да създадат, с цел да бъдете удовлетворени от тях. Ако желаете служащите непрекъснато да се показват на допустимо най-високо равнище, би трябвало да им давате поредна противоположна връзка. Когато бъркат, да ги коригирате, а когато се оправят с нещо добре – да ги хвалите. Всички сме пристрастени към допамина, който се отделя от мозъка при приемането на самопризнание. По тази причина ние се стараем да повтаряме дейностите, които са ни донесли тези похвали.

Освен това, в случай че не предоставите навременна противоположна връзка, държанието на чиновниците ви е малко евентуално да се промени. Ако пък въобще не представяте рецензии и препоръки, то сигурно нищо няма да се промени и ще продължавате да виждате проблематично държание.

Независимо от преимуществата на противоположната връзка, проучванията демонстрират, че тя може да има и противоположен резултат, а точно да навреди на продуктивността и ангажираността на чиновниците, в случай че е предоставена по-погрешен метод или когато е под формата на еднократна оценка в края на годината. Годишните ревюта на представянето би трябвало да са свързани с разбор на триумфите и научените уроци, както и с разискване на дейностите, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да бъде идната година още по-добра. Те не би трябвало да се употребяват като опция да се натърка носа на чиновник за неговите неточности и да се вършат закани за позицията му в компанията.

Обратната връзка се проваля по две съществени аргументи:

Тя е прекомерно заобиколна – В опит да не наранят възприятията на своите чиновници, аз съм вижда по какъв начин доста мениджъри смекчават противоположната връзка дотам, че подчинените им остават с усещането, че в действителност ас били похвалени, забравяйки за проблемите, които ръководителят им пробва да уточни.

Тя е прекомерно група – Когато хората се усещат унизени от някаква рецензия, то те могат да я възприемат като директна офанзива против тях. Това на процедура изключва частта на мозъка, отговаряща за разрешаването на проблеми и задейства реакцията „ бягай или се бори “. Това кара подложеният на критика чиновник да реагира или с експанзия на противоположната връзка, или да прикрива страстите си, планирайки някакво възмездие.

Стъпки за предоставяне на потребна противоположна връзка

Търсете противоположна връзка, преди да я давате – Обратната връзка сигурно няма да бъде изключително ефикасна, в случай че хората, които я дават, в никакъв случай не търсят такава. Трябва да показват, че противоположната връзка в действителност е подарък за нейния адресат, тъй като в противоположен случай тя ще бъде възприета като наказване. Редовното търсене на противоположна връзка ви дава нужния честен престиж, с цел да можете умерено да я предоставяте.

Започнете с въпрос, а не с изказване – Мениджърите са считани за по-ефективни в даването на противоположна връзка, в случай че първо изслушват позицията на другия човек, преди да му дадат съвет или рецензия. Когато задавате въпроси вие позволявате на индивида против вас да показа значими обстоятелства за обстановката, с които може да не сте осведомени.

Споделяйте наблюдения, а не изводи – Повечето способи за предоставяне на противоположна връзка предизвикват мениджърите да си приготвят авансово монолог, който да изнесат пред съответния чиновник. Това обаче е извънредно неефикасен метод. Обратната връзка е двупосочна улица. Никой не разполага с монопол върху истината. Това, което имате, е позиция, тъй че не забравяйте да я визиите като такава.

Потърсете уточнения – Вашата позиция може да не е на 100% вярна. След като споделите наблюденията си, поискайте от служителя да показа личните си визии за обстановката. Когато давате на другите опция да показват спомагателни обстоятелства, преди да извършите някакво умозаключение, може да научите нещо, което да промени вашето лично схващане. Освен това, прибързаните изводи могат да ви слагат в обстановка, в която да изглеждате неуместно.

Поставете фокус върху по-доброто показване в бъдеще – Може би чиновниците ще съумеят да ви убедят в това, че дейностите им не са били неправилни, предоставяйки спомагателна информация за обстановката. Може би цялата тематика ще бъда завършена в този миг. Ако обаче останете с усещането, че те въпреки всичко са могли да създадат нещо друго, с цел да реализиран по-добри резултати, то потвърдете още един път споделената информация и попитайте: „ Има ли нещо, което може да се направи, с цел да бъде предотвратено повторението на тази обстановка в бъдеще? “. Както и да протече диалогът, ключът е в постигането на единодушие за нещата, които и двамата може да извършите по-различен метод, с цел да постигнете по-добри резултати в бъдеще.

.......................

Майкъл Тимс за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР