Кобаламин - познатият ни витамин B12

...
Едва ли има човек, който не е наясно, колко са
Коментари Харесай

Едва ли има човек, който не е наясно, колко са важни витамините от групата B, за нашето здраве и правилното функциониране на организма ни. Недостига им може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Витамините от тази група са осем на брой, това са:

B1 - тиамин

B2 - рибофлавин

B3 - ниацин

B5 - пантотенова киселина

B6 - пиридоксин

B7 - биотин

B9 - фолиева киселина

B12 - цианкобаламин/кобаламин

Кобаламинът (витамин B12), е сложна форма на витамин с уникален механизъм на абсорбиране. Той представлява ядро от кобалт, което може да бъде свързано с редица други елементи, като някои от тези съединения са активни в човешкия организъм. а други не.

B12 витамин, се разгражда на активни форми в организма, като индиректно или директно той участва в над 100 процеса - някои от тях са изключително важни, като производство на ДНК и делене на червените кръвни телца.

Този витамин най-често се съдържа в повечето храни от животински произход - изключение прави меда. За жалост още не е открит надежден растителен източник на кобаламин, но пък хората, които не консумират храни от животински произход, витамин B12 може да се произвежда от бактерия, която няма нужда от животински произход.

Ролята на витамин B12 в човешкия организъм

Кобаламина, е основно хранително вещество, от което тялото ни се нуждае за процеси, като синтез на ДНК, производство на енергия и функция на централната нервна система . Макар че той се съдържа в много храни недостига и дефицита му са доста чести. Обикновено това се дължи на ограничен прием на храна, определени медицински състояния или употреба на лекарства и малабсорбция.

Количеството от витамин B12, от което се нуждае организма, зависи от възрастта. По тази причина средните дневни препоръчителни количества за различните възрасти са изброени в микрограмове. Способността за усвояването на този витамин от храната намалява с възрастта (над 60 г.). Дефицита му често бива пренебрегнат и се диагностицира погрешно, което се дължи на факта, че симптомите не са специфични само за дефицит на B12.

Токсичност и признаци на дефицит

Кръвните изследвания не са най-добрия начин да се определи дали съществува дефицит, тъй като някои хора с такъв могат да покажат нормални нива на B12 в кръвта. Кръвните нива на метилмалонова киселина, продукт на разпадане на протеини и хомоцистеини са по-добри маркери, които управляват реалната активност на витамина.

Факторите предизвикващи дефицит на витамин B12 са:

Избягване на животински продукти - хората, които не консумират млечни продукти, риба или месо са изложени на риск от недостига на този витамин, защото той се намира естествено само в животинските продукти.

Витамин B12, е изключително важен за бременните жени, тъй като плода се нуждае от него за неврологично развитие и дефицитът му може да доведе до трайни неврологични увреждания.

Пернициозна анемия - това заболяване е автоимунно и атакува и унищожава чревните клетки, така че не присъства вътрешен фактор, който е от решаващо значение за усвояването на витамин B12. Ако има дефицит на този витамин може да се стигне до други видове анемия и неврологични увреждания.

Храносмилателни разстройства или чревни операции причиняващи малабсорбция - операциите засягащи стомаха, където се произвежда вътрешния фактор или илеума, където се абсорбира витамин B12, могат да увеличат риска от дефицит. Заболявания като болестта на Крон, цьолиакия и други, които влияят негативно на храносмилателния тракт също увеличават риска от дефицит.

Признаците на дефицит на този витамин са - умора, жълта или бледа кожа, главоболие, депресивни симптоми, затруднена концентрация и умствено увреждане, парестезии в ръцете и краката.

Ако ви притесняват някои от симптомите е добре да се обърнете към вашия личен доктор, за да ви посъветва как да процедирате или какви и по колко добавки да пиете.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР