Коалицията Продължаваме промяната-Демократична България внесе законопроект, чрез който трудовата книжка

...
Коалицията Продължаваме промяната-Демократична България внесе законопроект, чрез който трудовата книжка
Коментари Харесай

В парламента е внесен проект, който да направи трудовата книжка електронна

Коалицията " Продължаваме промяната-Демократична България " внесе законопроект, посредством който трудовата брошура да стане електронна. имаше при кабинета " Петков " предишното лято, само че малко по-късно държавното управление му бе свалено.

Трудовата брошура и служебната брошура на държавните чиновници да станат електронни, планува законопроектът, чиито вносител е някогашния министър на електронното ръководство и сегашен народен представител Божидар Божанов.

Законопроектът планува да се сътвори електронен указател на заетостта, поддържан от Националната организация за приходите (НАП), в който да се вписват всички данни от трудовата брошура. По този метод чиновниците ще имат цялостен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси посредством системи за ръководство на човешките запаси, като автоматизирано изпращат данни към регистъра.

Национална агенция за приходите е институцията, която дава най-вече електронни услуги, а работодателите към този момент са привикнали да изпращат по електронен път данни.

Данните, които сега се подават към Национална агенция за приходите, ще бъдат подавани автоматизирано към регистъра на заетостта, без да се вкарват нови условия за оповестяване на правни отношения, планува планът.

Законопроектът дава и спомагателна отбрана на чиновниците, защото ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите хонорари при предишни работодатели, добавя вносителят.

В преходния интервал, след построяването на регистъра, се планува работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на чиновниците си до Национална агенция за приходите, която да провежда въвеждането им в структуриран тип. Предвид дългия период, това е минимална административна тежест върху работодателите, като също така взема решение казуса с достоверността и отговорността за коректността на данните.

Първоначално регистърът на заетостта се попълня на база на наличните данни в базите данни на Национален осигурителен институт. В този интервал работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата брошура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР