Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България върна втория управленски мандат

...
Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България върна втория управленски мандат
Коментари Харесай

Официално: гласуването за правителството ще е утре

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " върна втория управнически мандат на президента Румен Радев, с който е в мощно изострени връзки. Тя предлага държавно управление с ротационни министър-председатели и 19 министри, съединено дружно с спечелилия в последните избори - ГЕРБ. Ако то бъде утвърдено от Народното събрание, България ще има постоянен кабинет след 10 месечно спиране.

" Дневник " следи политическите поръчки към връщането на мандата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Росен Желязков
© Юлия Лазарова

Росен Желязков

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е свикал изключително съвещание за вторник (6 юни) в 13 ч. Това се схваща от известие на уеб страницата на Народното събрание.

В дневния ред има три точки - одобрение на претендент за министър-председател, на структурата и състава на Министерския съвет.

По-рано през днешния ден президентът увери, че допустимо най-бързо ще подпише указа, с който предлага на Народното събрание да гласоподава държавното управление, препоръчано от " Продължаваме-промяната - Демократична България " и ГЕРБ.

 Бъдещият министър председател даде поръчка за нов план на бюджет за 2023 година
© Георги Кожухаров

Новото ръководство сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " ще предложи собствен план на държавен бюджет за 2023 година, разгласи номинираният за първи министър председател Николай Денков. От изявлението му стана известно, че стремежът е той да бъде с по-нисък недостиг по отношение на.

" Обсъдихме, че би трябвало да се изтегли този бюджет, в оптимално къси периоди да се направи естествен бюджет, без този неуместен недостиг, тук няма никакво подозрение ", разяснява Николай Денков. Попитан дали стремежът ще е към недостиг от 3% (колкото би трябвало да бъде за ), Денков не удостовери: " Оставям на финансовия министър да си приготви бюджета, да събере информация. Това не е въпрос на политическо предпочитание ", сподели Денков.

До 10 юни (приблизително) работи удължаването на миналогодишния бюджет. Министерството на финансите - откакто се появи, че времето няма да стигне за приемането на нов бюджет - предложи да се одобри удължение на удължаването. Засега.

От мненията на Николай Денков се разбра, че " Продължаваме промяната - Демократична България " счита да се заеме с промени в закона, с които да се лимитират пълномощията на президента при назначението на управлението на службите за сигурност. " Оказва се, че цялото разделяне на управляващите не съществува. Всъщност службите са определени сега от един-единствен човек, това е президентът Радев през служебните държавни управления ", сподели Денков.
Още в края на 2022 година, с които шефовете на Държавна организация " Национална сигурност ", Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО), Служба " Военно разузнаване " (СВР) и на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя вместо с президентски декрет. Друга част от измененията предвиждаше президентът да няма роля и при назначението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, а Национална работа " Охрана " да премине към военния министър. Президентът.

Няма по какъв начин изпълнителната власт да си прави работата, в случай че не работи в синхрон със службите.
Николай Денков,
номиниран за министър председател

" Трябва да има разделяне: то може да бъде сред изпълнителната власт и Народното събрание, би могло да бъде сред изпълнителната власт и президента. Там би трябвало да се откри най-хубавото решение ", сподели Николай Денков.

Назначенията в управлението на службите станаха още веднъж настояща тематика след изнесения запис от Национален съвет на " Продължаваме промяната ", в който се чува съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев да приказват за чистка в службите и държавната администрация и назначението на " наши хора " в тях ".

 Изпиране, чистка, служби: по какъв начин Изпиране, чистка, служби: по какъв начин " Продължаваме промяната " мъчно взема решение за ръководство с ГЕРБ (според записа)



 Акад. Николай Денков дойде на
© Юлия Лазарова

Акад. Николай Денков дойде на " Дондуков " 2 съпроводен от водачите на партиите в обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " - Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Получавайки втория управнически мандат, президентът Румен Радев увери, че ще издаде допустимо най-скоро указа, с който ще предложи на Народното събрание да гласоподава държавното управление, препоръчано от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Както и при връчването на мандата, Радев демонстративно избегна да се ръкува с претендента за министър председател Николай Денков. При предаването на досието номинираният за министър-председател изрази вяра указът да бъде публикуван без закъснение, а по-късно да има безпрепятствено предаване на властта от служебния на постоянния кабинет, като акцентира, че страната има потребност да знае, че президент и държавно управление работят дружно за нея.

Румен Радев, който преди седмица, отговори, че няма да се бави с указа, с цел да може проектоправителството да влезе за разискване в Народното събрание. Президентът категорично, акцентира, че чака там то да бъде " гласувано по съвест " Репликата му идва ден, откакто " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ оповестиха, че нямат подозрения в поддръжката на всички 132-ма депутати от двете групи. България има потребност от институции, които да работят за подсилване на сигурността, за правдивост и против корупцията, за суверенитета на страната и евроинтеграцията, сподели още Радев.

Срещата сред президента и мандатоносителя завърши за няколко минути.




 Малоброен, само че гръмък митинг пред президентството преди връщането на мандата
© Юлия Лазарова

Малоброен, само че гръмък митинг е призован на площада пред постройката на президентството.

Телевизионните камери демонстрираха 10 - 15 души със свирки, флагове и плакати с надпис " Шарлатани ". Те посрещнаха с освирквания съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков при влизането му. В конфликт с полицията влезе мъж, облечен в одежди на свещеник.

" Шарлатани " беше думата, с която президентът назова Кирил Петков и Асен Василев, извинявайки се, че с назначението им за министри в длъжностен кабинет е дал началото на политическата им кариера. На митинга беше и един от водачите на неуспялата за влезе в Народното събрание коалиция " Левицата! " - Мая Манолова.

 Мая Манолова.
© Юлия Лазарова

Мая Манолова.


В рамките на 20 минути, без никакви разисквания и единомислещо служебното държавно управление одобри доклад за работата си в миналите четири месеца.

" Бяха изтощителни 10 месеца " - с тези думи министър председателят Гълъб Донев откри изключителното съвещание, на което показа доклада. Формално той е за последните четири месеца - от февруари 2023. В съвсем същия състав обаче Донев и министрите му ръководят от август предходната година.

Като първи собствен триумф министър председателят акцентира, че е бил върнат " центърът за взимане на решения където е мястото му - в България ". " В последните дни всички приказват за страната. Мислете за хората, те са страната. Не мачкайте и пречупвайте хората, този модел към този момент не работи ", съобщи Донев.

Политическата надменност към този момент е демоде
Гълъб Донев,
длъжностен министър председател

Като достижения на държавното управление Гълъб Донев разгласи още: Заседанието можете да видите във видеото:



 Гълъб Донев
© Велко Ангелов

Гълъб Донев

Министър-председателят Гълъб Донев привиква намерено изключително съвещание на Министерския съвет, на което ще показа отчет за резултатите от работата на служебния кабинет в интервала 3 февруари - 5 юни, заяви държавната пресслужба. Кабинетът на Гълъб Донев ръководи в действителност от 2 август 2022 година, само че официално беше назначен от президента за последно при започване на февруари 2023 година - след следващия крах да се образува постоянен кабинет и насрочването на последните към този момент предварителни парламентарни избори за 2 април 2023 година Съставът на Министерския съвет остана съвсем без смяна - единственият нов министър беше министърът на културата Найден Тодоров, който наследи на поста Велислав Минеков.

Откритото съвещание ще стартира в 10 часа. Можете де го наблюдавате в " Дневник ".

 Заседание на 49-ото национално заседание, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ
© Георги Кожухаров

Заседание на 49-ото национално заседание, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ

След постигнатото съглашение сред двете най-големи парламентарни групи - на " Продължаваме промяната - Демократична България " и на ГЕРБ, държавното управление може да разчита на удобно болшинство за утвърждението си. Двете групи разполагат с общо 132 гласа, което е с 11 над нужните 121 за взимане на решение в Народното събрание.

Очаква се " да гласоподават " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

Неизвестна към този момент остава позицията на Движение за права и свободи. Първоначално след топене на договарянията сред " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ придвижването заплаши, че След включването на Движение за права и свободи в диалозите за конституционна промяна, управлението на партията си смени позицията и разгласи, че В договарянията взе участие и депутатът Делян Пеевски, глобен по " Магнитски ", което провокира въпроси и реакции, а в неделя Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " го дефинира като провокация.

 Карадайъ и Пеевски дадоха обещание Движение за права и свободи да не пречи за кабинет и да поддържа промени в конституцията Карадайъ и Пеевски дадоха обещание Движение за права и свободи да не пречи за кабинет и да поддържа промени в конституцията

В неделя (4 юни) пресцентъра на партията, че решението за това по какъв начин Движение за права и свободи ще гласоподава за кабинета " Денков " ще бъде взето след връщането на мандата на президента.

 Румен Радев
© Велко Ангелов

Румен Радев

Връщането на мандата евентуално ще премине при нова замяна на остри реплики сред президента Румен Радев и претендента за министър председател Николай Денков.

Преди седмица при връчването на досието Румен Радев демонстративно не се ръкува с Денков, макар че постоянно до момента е правил това с идващите при него представители на парламентарни групи. В изказването си пред камерите пък разяснява публикувания и съобщи, че не счита за оправдано да връчи на партията мандат " поради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация, поръчката за вмешателство в изборите и дискредитирането на водачите на европейските институции и името на България ".

Радев назова мандата дискредитиран и настоя парламентарна група да не го оползотворява. Няколко дни по-късно - откакто беше оповестено постигането на единодушие за кабинет с ГЕРБ - президентът още веднъж нападна: " Не чакам целувката сред Борисов и Петков да роди нещо друго с изключение на омерзение, а то не води до доверие и устойчиви решения. " Думите му провокираха митинги под прозорците на " Дондуков " 2, в които той беше упрекнат, че прокарва ползи на Русия в страната и пречи на съставянето на кабинет.

 Асен Василев
© Юлия Лазарова

Асен Василев

Правителството, което Николай Денков ще предложи, включва експертни фигури, само че и ярки политически лица, измежду които най-силно се откроява съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев. Одобряването му за финансов министър беше едно от неподлежащите на разискване условия на партията по време на договарянията.

В петък в състава на кабинета изненадващо беше добавено името на юриста конституционалист доцент Атанас Славов от " Демократична България ". До последно обединението настояваше, че няма да има свои представители в кабинета, а Славов е член на управлението на " Да, България " на Христо Иванов (част от " Демократична България " ). В неделя Иванов изясни, че за включването на Славов са упорствали и " Продължаваме промяната ", и ГЕРБ. Ето всички номинации:

Министър-председател: Николай Денков/ Мария Габриел

Вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел



Акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател през първите девет месеца на държавното управление на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ, ще бъде на " Дондуков " 2 тъкмо в 11 ч., с цел да върне досието с управническия мандат, която получи преди седмица. По информация на " Дневник " е имало разисквания дали той да не бъде съпроводен от другия ротационен министър председател - Мария Габриел (ГЕРБ), само че било решено да е самичък.

В досието ще бъде подложен лист, на който са разказани структурата и съставът на бъдещия Министерски съвет. След този миг промени в тях не може да се вършат.
Следващата стъпка на конституционната процедура е президентът да подпише декрет, с който предлага на Народното събрание да утвърди бъдещия постоянен кабинет. Гласуването може да се реализира една след обнародването на указа в " Държавен вестник ", като разновидностите са два: да се изчака постоянния брой на вестника, който би трябвало да излезе във вторник (6 юни), или да бъде пуснат ексклузивен брой още през днешния ден.
Който и от двата разновидността да бъде определен, Народното събрание ще може да гласоподава кабинета " Денков - Габриел " във вторник, каквото е желанието на двете най-големи групи. Това значи, че ръководителят на Народното събрание Росен Желязков би трябвало да свика депутатите на изключително съвещание, тъй като постоянните пленарни дни са от сряда до петък.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от ПолитикаНа живо13:31, 05 юни 23 / Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР