Коалицията Продължаваме Промяната - Демократична България представя днес проекта си

...
Коалицията Продължаваме Промяната - Демократична България представя днес проекта си
Коментари Харесай

ПП-ДБ представят в централата на ДСБ проекта си за конституционни промени

Коалицията " Продължаваме Промяната - Демократична България " показва през днешния ден плана си за конституционни промени. Това ще се случи в централата на ДСБ, а в представянето ще се включат и представители на самодейността " Правосъдие за всеки ". 

Засега от ПП-ДБ не са споделили дали единствено ще показват предложенията си, или следва и внасянето им в Народното събрание като законопроект. Очаква се измежду предложенията на групировката да бъде Висшия правосъден съвет (ВСС) да бъде разграничен на два обособени съвета – един за съдиите и един за прокурорите.
 
От ПП-ДБ към този момент за заявявали, че ще желаят двата съвета да са с друго систематизиране на професионална и парламентарна квота. Те упорстват в съвета на съдиите превес да имат съдиите, определени директно от съдии, а в прокурорския съвет болшинството от членовете да са определените от Народното събрание.

В плана се чака да бъде заложено и ограничение на пълномощията на основния прокурор, а не изтриване на самата институция. Някои функционалности на основния прокурор ще бъдат непокътнати, само че се чака да бъдат отстранени надзорът за правда и методическото управление. Сред предложенията на ПП-ДБ би трябвало да е и въвеждането самостоятелна конституционна тъжба, както и промени във връзка с служебното държавно управление.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР