Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България изобличи три лъжи на

...
Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България изобличи три лъжи на
Коментари Харесай

Новата коалиция изобличи три лъжи на Шишков за дострояването на "Струма"

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " изобличи три неистини на служебния министър на районното развиване Иван Шишков по проблема с довършването на автомагистрала " Струма " в региона на Кресненското дефиле.

Първата неистина на Шишков

По време на конференция на обединението в Народното събрание природозащитникът Андрей Ковачев, който беше показан от съпредседателя на " Зелено придвижване " Владислав Панев като индивида, който е най-наясно с цялата десетилетна сага с битката българските природозащитници и локални хора да се изведе " Струма " от Кресненското дефиле, разяснява, че първата неистина на районния министър е изказванието му, че започнатото преди два дни строителство на пътен възел " Кресна " не предопределя по кое трасе ще минава " Струма " и че това предстояло да се взема решение.

 Новата коалиция нападна служебната власт за договорите за довършването на Новата коалиция нападна служебната власт за договорите за довършването на " Струма "

По думите не Ковачев още на 7 юли 2017 година тогавашното държавно управление на ГЕРБ подписва съглашение с Европейската комисия (ЕК), че детелините сред лота, който е при Кресна, и лотовете на север и на юг, няма да се построяват, преди да има дефинитивно решение за трасето, тъй като то се предопределя с построяването на пътен възел " Кресна " - това е била твърдата позиция на Европейска комисия и това е било изискването, с което България е получила парите за лот 3.1 и лот 3.3 на автомагистралата, т. е. съгласно Ковачев България рискува с това деяние да загуби тези средства, които към този момент са ѝ предоставени от Брюксел.

Втората неистина на Шишков

Шишков твърди, че всичко, което се прави по довършването на " Струма ", ще бъде според европейското законодателство. " Като специалист в тази сфера ви споделям, че всичките им решения са в фрапантно нарушаване на евродирективата за местообитанията, на евродирективата за оценката за влияние върху околната среда (ОВОС). И ние ще бъдем глобени за това деяние - освен, че няма да получим пари, само че и ще бъдем тежко глобени ", акцентира Андрей Ковачев.

Третата неистина на Шишков

Регионалният министър твърди, че " Струма " през Кресненското дефиле щяла да е автомагистрала, отговаряща на всички условия, и надлежно ще помогне за това да се избавят човешки животи.

 В Кресна стартира градеж на пътен възел, предопределящ съгласно локалните трасето на В Кресна стартира градеж на пътен възел, предопределящ съгласно локалните трасето на " Струма "

" Това е може би най-тежката неистина от всичките, които се споделят. Онова, което е планувано и утвърдено през 2017 година, не е автомагистрала. По документи е първокачествен път, а действителните пътни условия по него са за второразреден път. Няма такава европейска автомагистрала, няма европейска автомагистрала, която да не обезпечи местен път, който да се употребява от локалните хора и туристите. Това ще бъде път палач, тъй като няма по какъв начин да вкараш скоростния директен трафик в две платна, без стоп платно, без прием, с остри завои за 60 км/ч без никаква видимост тъкмо в същите завои и на това място да имаш преминаващи хора, вървящи по лентите за придвижване хора, локален селскостопански трафик ", настоя природозащитникът.

Какво може да се направи оттук насетне

По думите на Ковачев това, което може да направи Народното събрание, е без да бави процедурите, да уточни ясно, че договорите ще стартират да се извършват, когато Европейска комисия каже, че утвърждава дейностите на българското държавно управление, само че не преди този момент.

 Служебната власт тихомълком е договорила довършването на Служебната власт тихомълком е договорила довършването на " Струма " по трасето, определено от ГЕРБ

" Нека Европейска комисия да е арбитърът, тъй като явно има спор. Това е стратегия най-малко, с цел да избегнем наказванията и глобите и с цел да избегнем загубата на милиарди лв. от джобовете на българските данъкоплатци ", означи Ковачев.

Програма най-много

" Това, което постоянно сме казвали, и което настояваме от доста години и в случай че беше изпълнено, в този момент към този момент щяхме да имаме издигната европейска автомагистрала ", разяснява той.

Според него оптимално бързо би трябвало да стартира качествено допроектиране на различните трасета на " Струма ", които обезпечават местен път за локалните хора и за всички гости на Кресненското дефиле и които обезпечават автомагистрала, която е източно от дефилето и от настоящия път през него.

 Сагата със Сагата със " Струма " през Кресненското дефиле: локалните стачкуват макар уверенията на властта
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР