Коалиционният съвет между ГЕРБ и Патриотите е постигнал съгласие по

...
Коалиционният съвет между ГЕРБ и Патриотите е постигнал съгласие по
Коментари Харесай

Лято 2020: Ваучери за море и безплатни чадъри


Коалиционният съвет сред ГЕРБ и Патриотите е постигнал единодушие по следващите ограничения, свързани с идния летен туристически сезон.Има кардинално съглашение за даване на ваучери за отмора в българските курорти през лятото, за гратис прилагане на плажните чадъри и шезлонги и за ускорение на пътни планове и градежи, за поправки. Това стана ясно след съвещанието на обединението.

Не е постигнало единодушие по отношение на настояванията на Обединените патриоти за понижаване на Данък добавена стойност за заведенията за хранене и туристическите услуги, само че подписаната съдружна стратегия можело и да се промени.

По гледище на Патриотите обаче здравният министър Кирил Ананиев е трансформирал заповедта си за работа на заведенията навън. Отстоянието сред масите се понижава на 1,5 метра, а не както преди този момент бе написано – 2,5 метра.

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и водачът на НФСБ и съпредседател на Обединени патриоти Валери Симеонов обясниха какви се планува да бъдат ограниченията за възобновяване на стопанската система на страната в изискванията на ковид, само че детайлите по всяка едно от тях към момента се разискват. Не бяха посочени и планове какъв брой ще костват множеството от желанията. Само за ВиК плановете бе припомнено, че от еврофондовете има 1.3 милиарда лева, които дружно с парите на образувания държавен ВиК холдинг и отпуснатите от бюджета 500 млн. лева за ремонт на язовири ще надвишават 2 милиарда лева

От обясненията на тримата стана ясно, че има единодушие да се дават ваучери за визити на заведения за хранене, хотели и прилагане на други туристически услуги. Какъв ще е размерът им и на какъв принцип ще се дават, все било въпрос на разбори и зависело и от това дали летният сезон ще тръгне на 1 юни, 1 юли или 1 август, изясни Дончев.

Валери Симеонов добави, че ще се разискват периодите за даване на ваучерите, само че право на такива ще имат единствено хора, плащали осигуровки и без отговорности към бюджета. Той посочи, че " горещото предпочитание " е летният сезон да стартира от 1 юли, само че държавното управление ще е в подготвеност да даде ваучерите още при започване на сезона и " да се уплътнят няколко милиона ползватели на хотели, заведения за хранене, туроператори ". По думите му евентуално ще има такива ваучери и за зелени учебни заведения, културни учебни екскурзии като средство за поощряване на сектора.

Постигнато било съглашение и за жест към нискобюджетния туризъм – къщи за посетители, фамилни хотели, жилища отвън огромните обитаеми места и мотелите, само че не стана ясно какъв ще е този жест.

Идеята не е да се подкрепя единствено туризмът като бизнес, а парите на българските жители да подкрепят бранша, вместо да изтекат на открито. Немалко са страните като Турция, Гърция, Хърватия и Италия, които се готвят за привличане на туристи извън, с цел да закрепят сезона си. Идеята е с ваучерите да се подкрепят жителите да употребяват българските услуги. Спорът е размерът и кой да може да ги получава, сподели Красимир Каракачанов.

Симеонов добави, че тримата съдружни сътрудници са се разбрали и плажните такъми като чадър, шезлонг и масичка да са изцяло безвъзмездни този сезон като това ще е за сметка на концесионната такса или наема от ползвателите на плажните линии.

По искане на заведенията за хранене ще се промени заповедта от 3 май на Ананиев и дистанцията сред масите ще стане 1.5 метра, а не 2.5 метра, тъй като другояче става нерентабилно използването на откритите площи, поради дребното клиенти, които ще могат да се поемат заведенията, заяви Симеонов. Сервитьорите ще могат да работят с шлемове, а не с маски, и с ръкавици.

Ще се удължи правото на градежи в националните курорти до 15 юни.

Според Симеонов изгубилите работа към 100 хиляди души могат да си намерят работа в строителството и по тази причина било решено страната да усили и форсира реализацията на строителни обекти. Като такива той уточни ускореното доизграждане на автомагистрала " Хемус ", пътят Ботевград-Монтана Видин щял да стартира скоро да се построява и да поеме работни места. " Ще се продължи работата по тунела под Шипка. До две седмици стартира работа по обхода на Бургас, който още изведе трафика към пътя Сарафово-Слънчев бряг. Ще се работи по ремонта на мостове и виадукти, ще се форсира работата по ремонта на язовирите ", сподели Симеонов. По думите му са завършени планове и поръчка за над 200 язовира и ще продължат да се насочват средстваза това като 500 млн. лева са планувани в бюджета. Ремонтите на техните стени ще продължат, ще се проработи и по язовири " Бели Искър " и " Огоста ", сподели още представителят на Обединените патриоти.

Данъци няма да се трансформират в никаква посока – нито надолу, нито нагоре. Това е записано в каолиционното ни съглашение, разяснява Дончев импортираното от сътрудниците на ГЕРБ предложение за понижаване на Данък добавена стойност за заведенията за хранене и туризма.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР