Коалите по няколко часа на ден прегръщат дървета - и

...
Коалите по няколко часа на ден прегръщат дървета - и
Коментари Харесай

Защо коалите прегръщат дърветата?

Коалите по няколко часа дневно прегръщат дървета - и не избират за тази цел единствено евкалипти, с листата на които се хранят, а могат да бъдат видени на най-различни дървета. Специалисти по проучване на живота на коалите решили да ревизират за какво тези забавни животинки хабят толкоз сила, с цел да се изкачат върху дърво, което не е източник на храна за тях.

След няколко месеца проучвания станала ясна повода, заради която коалите се катерят върху дървета и ги прегръщат за дълъг интервал от време. Предположенията на експертите, че животинките търсят място, на което да се охладят допустимо най-добре, се оказало изцяло правилно.

За да ревизират тази своя догадка, експерти от Мелбърн конструирали мобилна метеостанция, която определяла температурата и силата напразно наоколо до несъмнено дърво, както и температурата в короната на дървото. Метеостанцията измервала също по този начин и температурата на ствола на дървото. Върху 37 коали били закрепени специфични сензори, които отразявали всяка смяна в местоположението им.

Оказало се, че когато времето е ветровито, коалите въобще не се интересуват от опцията да се катерят по клоните на акациите. Когато денем температурата достигала до над 35 градуса, коалите незабавно се премествали върху някоя акация. Тя обаче не хвърля по-голяма сянка от короната на евкалипта.

След премерване на температурата на ствола на дървото и на клоните му се оказало, че колкото и да е горещо времето, акацията си остава студена. По този метод станало ясно за какво торбестите животинки се местят от евкалиптите, които се нагорещяват от слънцето, върху акациеви дървета.

Коалите избират акацията, с цел да могат да предпазят тялото си от прекомерна загуба на влага. Това и изяснява и повода за прегръдките на коалите - те се хващат за дървото по този начин, че цялото им тяло да може да се охлади оптимално и по този метод могат да прекарат дълги часове на дървото. Коалите могат даже да спят няколко часа, до момента в който прегръщат акациево дърво, без да има риск да паднат от високо на земята.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР