Княгиня Калина, дъщерята на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, стана една

...
Княгиня Калина, дъщерята на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, стана една
Коментари Харесай

Калина - единствената дъщеря на последния български цар

Княгиня Калина, дъщерята на някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски, стана една от първите, изпитали на гърба си новите, по-строги санкции за шофиране след приложимост на алкохол. На 19 август тя се блъсна в преграда на паркинга на хотел в Боровец. При инспекция дрегерът регистрира съществуване на над 1,2 промила алкохол, което съгласно последните промени в Наказателния кодекс значи, че автомобилът ще бъде иззет или ще бъде наложена санкция с размера на цената му.

Калина бе арестувана за 24 часа и освободена на идващия ден с мярка за неотклонение " подписка “. Срещу нея е заведено дело от прокуратурата в Самоков. От през вчерашния ден тя има повдигнато обвиняване за шофиране в нетрезво положение.

Инцидентът незабавно откри място в новинарските излъчвания, по традиция постни откъм събития през август. Свидетели описаха, че княгинята е била боса и несъответстваща, че нейна служителка я наливала с кисело мляко (което се оказа една кофичка, а не 6-8), че е била обезпокоена от загубата на домашния си любим, за който първо се сподели, че е куче, а след това - полинезийски папагал…

Автомобилът не е на Калина и е предаден непринудено от нея с протокол на полицията в Самоков като материално доказателство. От фамилията се въздържат от коментар. Единствено брачният партньор на княгинята Китин Муньос се пробва да оправдае съществуването на алкохол в тестът й с чаша вино, която тя изпила на обяд под мощен стрес, откакто цяла заран търсили домашния любим из Боровец. По принцип и двамата не пиели, тъй като са спортисти. Не било правилно и изказванието, че е отказала да даде кръвна проба. " Буря в чаша вино “ назова случая брачният партньор и акцентира, че казусът се раздухва, тъй като става дума за княгиня Калина.

Тя е единственото от петте деца на Симеон Сакскобургготски, което има българско поданство и от 2021 година живее тук със фамилията си. Сватбата им с мореплавателя и офицер от елитните елементи на испанската войска Антонио (Китин) Муньос Валкарсел е в двореца Царска Бистрица в Боровец през 2002 година По това време татко й е министър-председател на страната. В двореца княгинята прекарва и бременността си. Синът й Симеон-Хасан е роден в София през 2007 година и като дребен е отгледан у нас. След това фамилията се връща в Мароко, откъдето е родом Китин Муньос. Детето взема уроци и посещава учебното заведение към българското посолство в Рабат, по тази причина в този момент няма проблеми да учи в софийско учебно заведение. Въпреки че родителите му са католици, Симеон-Хасан е кръстен в православната религия в параклиса " Св. Иван Рилски “ в двореца Царска Бистрица. Той носи имената на дядо си по майчина линия и на починалия крал на Мароко Хасан Втори, който е бил непосредствен другар на Симеон Сакскобургготски.

Калина има купите Княгиня Българска и Херцогиня Саксонска. Родена е на 19 януари 1972 година в Мадрид, където приключва френски колеж и британски лицей. Следва в Лондонската академия по изкуствата и лингвистика в Германия. Тя е доста добра състезателка по конна езда и обича пътешествията също като брачна половинка си.

Интересува се от локалните обичаи и традиции, постоянно облича облекла с етноелементи, а на публични събития носи стилизирани носии вместо дизайнерски тоалети. В български национален жанр е издържана и сватбената й рокля с бродерии и шевици от всички фолклорни области на страната, която е дарена на Националния исторически музей. Излагането й в етнографското му поделение провокира възмущение измежду част от депутатите.

През 2013 година княгиня Калина показва персонално пред министър-председателя Бойко Борисов и министърката на правораздаването Диана Ковачева желанието си тя и детето й да станат български жители. Процедурата е задвижена и през 2017 година паспортите са им връчени персонално от Борисов. След новината, че държавното управление връща на Симеон Сакскобургготски и семейството му двореца Царска Бистрица Калина и брачният партньор й вземат решение да се открият у нас и да вдъхнат нов живот на резиденцията в Боровец.

Те способстват и за създаването на парк-музея " Врана “, основан по самодейност на Симеон Сакскобургготски. Популяризират в чужбина българското естествено и културно-историческо завещание. Миналия януари във връзка 50-ия си рожден ден княгинята снима фотосесия в Бистрица дружно с обичаните си " Бистришки баби “, написа " Труд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР