КНСБ постави началото на националната си кампания в защита на

...
КНСБ постави началото на националната си кампания в защита на
Коментари Харесай

КНСБ ще прави черен списък на предприятия заради заплатите

КНСБ сложи началото на националната си акция в отбрана на правото на сдружаване и договаряне на работните заплати. Президентът на синдиката Пламен Димитров изясни, че организацията ще направи черен лист на предприятия, където има преднамерено нарушаване на това право. " Не тревожа никого, само че споделям, че е пристигнало времето да се разбере, че в действителност разпоредбите на играта се трансформират в България ", акцентира той пред публицисти в Русе.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изясни, че една от главните тематики на акцията е предложенията за законодателни промени по отношение на транспонирането на Директивата за съответни минимални работни заплати в Европейския съюз и поощряване на груповото трудово договаряне, което би трябвало да е готово до 15 ноември тази година.

По думите му две и половина години са изтекли в " празнословия, а последните девет месеца нищо не е направено ". Според него това е една от аргументите за съществени рецензии към министъра на труда и обществената политика в оставка Иванка Шалапатова. Димитров изясни, че един от въпросите, които би трябвало да бъдат контролирани в законодателството, е по какъв начин се образува минималната работна заплата. По думите му тя би трябвало да е най-малко 50 % от междинната заплата и да се доближава към така наречен " заплата за прехрана ".

Димитров сподели, че по калкулации на КНСБ към края на предходната година заплатата за прехрана на работещ е 1438 лв.. Според него две трети от работещите у нас не разполагат с тази сума.

" Следващият детайл, който е значителен, е по какъв начин се договарят на браншово, секторно равнище началните стартови минимални работни заплати по стопански действия по класификатора за дейностите на Национален статистически институт и по категории и длъжности персонално. Нашите оферти са ясни. Дали сме ги на работодателите и чакаме да забележим по какъв начин ще се развие разговорът сред нас, защото държавното управление отсъства през всички тези девет месеца. Ще желаеме напредване на тези въпроси от служебния кабинет ", съобщи Димитров.

" По време на нашата акция ще посетим над 150 предприятия, като допълнително от половината от тях няма синдикални организации ", осведоми Димитров.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР