КНСБ поиска в Бюджет 2021 да залегне 20% ръст на

...
КНСБ поиска в Бюджет 2021 да залегне 20% ръст на
Коментари Харесай

Ново увеличение на заплати в администрацията може да залегне в Бюджет 2021

КНСБ изиска в Бюджет 2021 да залегне 20% растеж на заплатите във всички структури на централната и локалната администрация, които не са получили 30% нарастване на средствата за личен състав по отношение на работа в условия на Covid–19

Другото им искане е в бюджета за идната година за чиновниците по трудово правно отношение в държавната администрация да се уреди правото на парични средства за представително облекло, както това е уредено за държавните чиновници. Те аргументират предлагането, че в тази ситуация не става дума за спомагателни финансови средства, а за нормативно споразумяване. "И в този момент работещите в държавната администрация получават средства за такова облекло, контрактувано и в КТД, само че практиката е разнопосочна и основава компликации ", означават от Федерацията на самостоятелните синдикати от държавното ръководство и организации (ФНСДУО) към КНСБ.​

"Отчитаме като позитивни направените стъпки за нарастване на заплатите за 2020 година, по тази причина считаме, че този растеж би трябвало да продължи и да бъде обезпечено почтено възнаграждение на труда ", приключва позицията им.

Минималната работна заплата ще бъде 650 лв. от 1 януари 2021 година вместо досегашните 610 лв.. Съответното държавно разпореждане към този момент е качено за публично разискване, само че мярката ще бъде записана и в Бюджет 2021. Около 360 млн. лева пък са очакван за нарастване на учителските заплати.

С в допълнение отпуснати средства от тазгодишния бюджет държавното управление към този момент усили с до 30% заплатите в още 28 администрации. Всъщност единственият публично оповестено претекст бе, че нарастването с 30% на разноските е за личен състав на администрации, които са натоварени с действия по преодоляване на пандемията и следствията от COVID-19.

Част от работодателските организации останаха недоволни от решението на кабинета. Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара оповестиха, че са срещу препоръчаното от държавното управление нарастване на заплатите в държавната администрация. БТПП даже дефинира нарастването на заплатите на чиновниците в държавната администрация като "пир по време на чума ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР