КНСБ излезе със становище по решенията на парламентарната Комисия по

...
КНСБ излезе със становище по решенията на парламентарната Комисия по
Коментари Харесай

КНСБ иска стратегия или програма за преодоляване на енергийната бедност у нас

КНСБ излезе със мнение по решенията на парламентарната Комисия по енергетика от 4 октомври 2023 година Единственото искане на протестиращите миньори и енергетици пред ръководещите, което не откри място в Споразумението от 3 октомври 2023 година беше отсрочване на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори от януари 2026 год. до постигане на приблизително европейски равнища на семействата в състояние на енергийна беднотия. На 4 октомври на съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание беше признат ЗИД на Закона за енергетика, с който се отстраняват контролираните цени за битовите консуматори от 2026 г.

Проектът на решение не дава изясненост по отношение на точния механизъм за отбрана на семействата, както и уязвимите и енергийно бедните, както и за финансирането му, се споделя в позицията на КНСБ. Синдикатът не отстъпва от настояването за отсрочване на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори от януари 2026 година, защото този метод е извънредно отрицателен и ще сътвори тежки обществени проблеми както заради невъзможността на битовите консуматори да се приспособяват към новите условия, по този начин и заради самата организация на равномерен преход, която би трябвало да се случи в границите на две години.

Настояваме също по този начин да бъде създадена Стратегия или Програма за превъзмогване на енергийната беднотия в България.

На същото съвещание на Комисията по енергетика в т. 3 беше планувано приемане на Пътна карта за индиферентност във връзка с климата. В картата са заложени два вероятни периода за затваряне на централите – 2030 или 2038 година " Припомняме декларираната безапелационна позиция на КНСБ срещу всевъзможни сюжети с бързо прекъсване на въглищни мощности, което слага под риск енергийната сигурност на страната. " По гледище на КНСБ точката беше отсрочена като подчертаваме, че Пътната карта в този си тип опонира изрично на подписаното вследствие на митингите на миньорите и енергетиците от КНСБ и КТ " Подкрепа " Споразумение, се споделя в позицията.

Настояваме Пътната карта да не бъде обсъждана в Народното събрание и да бъде още веднъж показана за разискване в границите на Комисия по енергиен преход към Консултативния съвет по европейската зелена договорка, където да бъде обновена в сходство със Споразумението от 3 октомври 2023 година, утвърдено с решение на Народното събрание на 4 октомври.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР