КНСБ и Конфедерацията на труда Подкрепа“ се оттеглят от групата,

...
КНСБ и Конфедерацията на труда Подкрепа“ се оттеглят от групата,
Коментари Харесай

Синдикатите напускат обсъждането за изчисляване на работното време

КНСБ и Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ се отдръпват от групата, която разисква нов метод за сумирано пресмятане на работното време.

Според синдикалистите съответната разпоредба не е съобразена с одобрените интернационалните стандарти и условия. На противоположно мнение са работодателските организации.

Според двата синдиката има отвод на държавното управление от осъществяване на националното тристранно съглашение, което обществените сътрудници подписаха през юни предходната година.

Синдикалистите напомнят, че в документа беше стихотворец взаимен ангажимент за привеждане на националните правни регулации на сумираното пресмятане на работното време и изключителния труд в сходство с условията на два интернационалните акта, с които България е обвързана - спогодба на Международната организация на труда за работното време и директивата по отношение на някои аспекти на организацията на работното време.

КНСБ и „ Подкрепа “ събраха и близо 100 хиляди подписа на работещи от цялата страна с искане сумираното пресмятане на работното време да важи единствено за браншове с непрекъсваем работен развой.

Идеята е бизнесът да не злоупотребява с режима и да не лишава работещите от полагащите почивки.

Синдикатите не са съгласни с даването на опция за групов трудов контракт да могат да се договарят клаузи, които са по-неблагоприятни за служащите от откритите в закона.

На собствен ред Асоциацията на организациите на българските работодатели излезе с декларация, в която показва своята угриженост от обстоятелството, че синдикалната страна се опълчва навръх опцията даден проблем да се контролира посредством групово договаряне.

Работодателите отстояват позицията, че правната уредба на сумираното пресмятане на работното време у нас е в цялостно сходство с интернационалните актове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР