Книгите са мощен антидепресант. Редица изследвания посочват ползата от четенето

...
Книгите са мощен антидепресант. Редица изследвания посочват ползата от четенето
Коментари Харесай

Как влияят различните жанрове върху психиката?

Книгите са мощен антидепресант. Редица проучвания показват изгодата от четенето на книги – развой, който сполучливо се бори със положения като тревога, бодърствуване, стрес. Освен това е превъзходен метод да отсеем обкръжението си. Ако вие сте четящ човек с богата психика и обща просвета, надали бихте могли да си кажете нещо значително и свястно с някого, който е прочел две книги през целия си живот.

Психолозите споделят, че всеки род въздейства по друг метод на вътрешното положение на индивида, на светогледа му и на погледа му към другите.

Класическата литература да вземем за пример е универсално средство при стресови и натрапчиви положения. Обемът е огромна епическа форма, повествованието е обстойно, взаимоотношенията сред персонажите са психологизирани и задълбочени, героите са показани в развиване, преплитат се разнообразни сюжетни линии. Всичко това дава опция за поглъщане и вживяване в историята и човек се откъсва оптимално от действителността. Темите и претекстовете, които се преглеждат в класическата литература, са устойчиви на измененията във времето, значително са универсални и всеки би могъл да се припознае в тях. Ето за какво класическите творби биха могли да оказват помощ на съвсем всеки вид темперамент.

Криминалната и приключенската литература е подобаваща при натрапчиви положения и психози. Подобни епически произведения разчитат на неочакваностите. Те от своя страна поддържат читателите в непрекъснато напрежение. Нямаш самообладание да прелистиш идната страница, с цел да схванеш какво става. Този резултат на изненадата, който нормално липсва при останалите жанрове, е тръпката, която откъсва сполучливо от заобикалящия ни свят и ни потапя в фиктивен подобен на комплицирани взаимоотношения и спорове. Криминалната литература изисква също разбор – счита се, че тук мозъкът е доста по-буден, в сравнение с при останалите жанрове книги.

Научна фантастика и фентъзи – изключително подобаващи при уплахи и страхови неврози. Тези епически форми предизвикват въображението и поддържат деен мозъкът. Те имат свойството непрестанно да изумяват, смайват, изненадват. Сюжетът предизвика със същества и случки, които в действителния живот няма по какъв начин да се случат. Въображението ни е провокирано на оптималната степен, оставаме в клопката на страстта до дъно. Тези жанрове ни въвличат по невероятните си пътища. Помагат ни да преодоляваме страховете си, да надскачаме рестриктивните мерки и предразсъдъците си.

Поезията е отлично средство против меланхолия. Поезията е мелодия. Тя е за душата. Пейо Яворов е споделил: „ Затова са дневници моите сбирки. Аз се избавям посредством тях от болките си. То е един метод за лечение на душата. “ Ясният темп, мелодичността, късата фраза, поетизмът на словото успокояват, увличат и галят сетивата. Стиховете разчувстват, възпитават страстите ни и ни оказват помощ да стигнем до самопознание, да приемем страховете си, да приемем и себе си такива, каквито сме, да реализираме вътрешна естетика.

Хумористичната литература намалява равнищата на тревога, понижава експанзията в общуването, усъвършенства настроението, като ни демонстрира смешната страна на живота, която може да бъде открита даже в най-трагичните обстановки. Смехът е най-хубавото лекарство. Смехът ни оказва помощ да отделяме хормони на щастието. Ето за какво експертите дефинират хумористичната литература като чудесно средство за справяне с депресивни положения. Който има възприятие за комизъм, е благополучен. Който има възприятие за самоирония, е богат.

Философската и духовната литература разкриват сложността и целостта на света и мястото на индивида в него. Подобни произведения изискват самовглъбение, успокоение на мозъка и тялото, сила и умения за разбор. Темите, които се преглеждат са надълбоко метафизичен – за смисъла на живота, за познанието, за гибелта. Стига да имаме вярно схващане и дарба за изчерпателен разбор, този вид литература е чудесно средство за самовъзпитание. Всеки, който желае да работи върху себе си, да усъвършенства своите качества и да се бори със своите недостатъци, чете текстове, които възпитават възприятията и ни демонстрират разнообразни гледни точки. Смята се, че това е най-полезната литература при хронична меланхолия и остри стресови положения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР