Книгите, които предрекоха бъдещето 1.(), автор: Морган Робъртсън В книгата си Робъртсън

...
Книгите, които предрекоха бъдещето
1.(), автор: Морган Робъртсън
В книгата си Робъртсън
Коментари Харесай

Книгите, които предрекоха бъдещето

Книгите, които предсказаха бъдещето

1.(), създател: Морган Робъртсън

В книгата си Робъртсън разказва баснословен трансатлантически лайнер, наименуван „ Титан “, който по размери и лукс няма еднакъв на себе си.  Натоварва го с богати и самодоволни хора. А по-късно сблъсква кораба с айсберг в студена априлска нощ на 1898 година Корабът потъва. Но в книгата това е и поради безсмисления живот на пасажерите му.

14 години по-късно британската корабоплавателна компания „ Уайт Стар Лайн “ построява параход за знамение и приказ, който поразително припомня описания в романа на Робъртсън. Новият лайнер има водоизместимост 66 000 тона, а корабът на Робъртсън е още по-огромен и е 70 000 тона. Истинският транспортен съд е с дължина 882,5 фута, а корабът от романа е 800 фута. „ Титаник “ е с мощ 55 000 конски сили, а този на Робъртсън е с 50 000. Всеки от тях има по три винта и може да развива скорост 25 възела. И двата кораба са разчетени да транспортират по близо 3000 души. И имат избавителни лодки единствено за част от пасажерите.

2. “Земята ” ( Earth ), създател: Дейвид Брин

Преди 20 години писателят Дейвид Брин разказва комплициран и фиктивен разказ, наименуван “Земята ”. В него създателят прави прогнози за бъдещето на света, някои от които през днешния ден са действителни, а други прекомерно мрачни. В описа си той споделя, че през 2038 година ще има гърмеж в японската атомна електроцентрала, хората ще си поддържат връзка най-вече с мейли, виртуалните пощенски кутии постоянно ще бъдат затрупвани с нежелана поща (т.н спам) от разнообразни “доброжелатели ”.

Дори жителите на Бангладеш ще станат жертва на измененията на времето, като някои елементи от страната ще бъдат наранени от естествени катаклизми и чести свлачища. За страдание, книгата му се оказва взор в бъдещето, тъй като през днешния ден виждаме по какъв начин изменението на климата води до трайни и рискови промени в доста елементи по света.

На финалната страница има записка от създателя, че “романът е художествена небивалица и повишението на морското ниво, разказано в книгата за 2040 година, е мощно пресилено ”. Но дали в действителност Брин не е оракул?

3. “1984 ”, създател Джордж Оруел

„ 1984 “ на Джордж Оруел е една от най-четените и търсени книги през последните години, за което си има причина. Популярното четиво, написано през 1948 година, ни показва как съгласно автора през 1984 година светът ще е разграничен на три елементи и ще води война между тях, а хората ще са лимитирани и непрекъснато следени от Големия брат. Той написа също за надзор върху езика, взаимоотношенията и разбирането за живота като цяло. С тази си творба, създателят желае да се опълчи на тоталитаризма и изобличава няколко от най-грозните му черти.

 

Книгите, които предсказаха бъдещето

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР