Книгата България на Олимп“ стана част от олимпийската съкровищница на

...
Книгата България на Олимп“ стана част от олимпийската съкровищница на
Коментари Харесай

България на Олимп влезе в олимпийската съкровищница на НСА

Книгата „ България на Олимп “ стана част от олимпийската съкровищница на НСА „ Васил Левски “. Спортната енциклопедия бе показана пред студенти и преподаватели в Олимпийския учебен център на Академията, след което паметно копие бе сложено измежду останалите скъпи експонати на историческата колекция. Авторите на книгата Владимир Памуков и Тодор Шабански и фотографът Бончук Андонов описаха за многогодишната си работа по изданието, което е първото събрало цялата олимпийска история на България.

„ Книгата съхранява за поколенията най-великите спортни мигове и персони, тъй като през днешния ден повече от всеки път се нуждаем от положителни образци, които да зареждат с сила и оптимизъм “, съобщи Владимир Памуков.

Той посочи и представянето на книгата пред българската спортна общност, събрало преди няколко години за първи дружно 35 олимпийски първенци и над 130 медалисти.

„ Тази книга е най-малкото, с което можем да се отблагодарим на стотиците олимпийски герои, разнесли по света името и славата на България. За първи път събрахме на едно място всичко за това по какъв начин нашите олимпийски медалисти са стигнали до оценките, стъпили на почетната стълбичка, издигнали в своя чест знамето на най-високите пилони и донесли на сънародниците незабравими мотиви за горделивост и национално самочувствие “, сподели Тодор Шабански, като акцентира смисъла на събраната информация, която за първи път показва в най-малки детайлности с резултати и данни цялостната картина на пътя към оценките на всеки един от българските олимпийски медалисти.



„ В изданието има фотоси, които са извънредно скъпи за българската спортна история. Те отразяват един интервал, който за жал надали в миналото ще се повтори като триумфи и достижения на родните състезатели и треньори. Щастлив съм, че бях част от сходни радостни мигове и посредством моя обектив можех да ги споделя с милиони наши сънародници. Всичко това към този момент е съхранено със фотоси, текстове и статистика в книгата “, добави доайенът на спортната фотаграфия у нас Бончук Андонов, след което описа на младежите куриозна преживелица от първата си командировка като фоторепортер на Боровец.

В приветствието си към присъстващите ректорът на НСА проф. Красимир Петков посочи смисъла на сходни книги за издигане на националнато самочувствие посредством триумфите в олимпийските спортове.

„ Подобни издания са благосъстояние, те са съкровищница на триумфите на българския спорт, “ сподели още ректорът.

Проф. Лозан Митев – създател и ръководител на Национална олимпийска академия, акцентира какъв брой значимо е да съхраним за поколенията спортната ни памет и връзката на тези събития с просветителната задача на Олимпийския център на НСА.

„ С признателност и почит към Олимпийския учебен център на Национална спортна академия „ Васил Левски “ и с ангажираност към общата ни задача: да не позволим великите мигове, персони и събития на българския спорт да минат около нас и да бъдат забравени “, това обръщение насочиха създателите преди да сложат подписите си под паметния образец на книгата.

След това те отговаряха с преподаватели и студенти в непринудената полемика на тематика „ Олимпийската памет на България като ентусиазъм за идните генерации “.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР