КНДР смята, че е удържала победа над САЩ и техните

...
КНДР смята, че е удържала победа над САЩ и техните
Коментари Харесай

КНДР смята, че е победила САЩ и съюзниците им


КНДР счита, че е удържала победа над Съединени американски щати и техните съдружници в "политическата и военна конфронтация". Това заяви непрекъснатият представител на страната в Организация на обединените нации в документално изказване във връзка днешното съвещание на Съвета за сигурност на организацията, на което бе разисквано нарушаването на правата на индивида в Северна Корея.

"Ако Съединени американски щати и другите враждебни сили се надяват, че ще сплашат Северна Корея с разискването на въпроси по отношение на правата на индивида пред Съвета за сигурност, то техните фантазии няма да се осъществен. Техният лицемерен скрит план не може да уплаши КНДР. Ние отхвърляме и осъждаме остро това съвещание, което не е нищо повече от акт на обезсърчение на враговете ни, губещи в политическата и военна борба със Северна Корея, станала нуклеарна сила", показва се в документа, представен от ТАСС.

От севернокорейската дипломатическа задача подчертаха още, че разискването на въпроси за правата на индивида в Съвета за сигурност е в прорез с Хартата на Организация на обединените нации, както и опонира на мнението на "мнозинството от страни членки на организацията".

"Това е очевидно доказателство, че Съветът за сигурност се е трансформирал в инструмент в ръцете на Съединени американски щати, а доверието на интернационалната общественост е достигнало своето дъно. Това демонстрира и незабавната нужда от промяна (на Съвета)", допълниха още от непрекъснатото посланичество на КНДР.

БГНЕС прецизира, че в понеделник Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира намерено съвещание, на което бяха разисквани нарушаванията на правата на индивида в КНДР, макар неодобрението на Русия, Китай и Боливия. За да бъде обещано начало на полемиката по въпроса трябваше да се упражни процесуално право на глас, по време на което трите страни се опълчиха на самодейността на Съединени американски щати и техните съдружници.Те обаче бяха малцинство.

Обяснявайки позицията на Москва, заместник-постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Евгений Загайнов напомни, че "Съветът за сигурност в никакъв случай не е бил и сега също не е част от обширния инструментариум на Организация на обединените нации в региона на отбраната и насърчаването на правата на човека", както и че "дейността му не е предопределена да изготвя и показва разбор на обстановката в тази сфера". Загайнов добави още, че в полезрението на Съвета "трябва да бъдат единствено проблеми, които съставляват действителна опасност за международния мир и интернационалната сигурност".

"Регулярното втълпяване на странични въпроси в дневния ред неизбежно ще докара до разпръскване на вниманието измежду страните в Съвета и ще понижи неговата успеваемост. Освен това ще ускори и по-нататъшните рецензии по адрес на Съвета по отношение на политизирането и двойните стандарти на работата му, което ще отслаби доверието в Съвета като цяло", сподели дипломатът след срещата. Той акцентира че, имайки поради напрежението на Корейския полуостров, главната задача на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации сега е да се грижи за постигането на политическо решение по отношение на мира в района.

От своя страна пък посланикът на Съединени американски щати Ники Хейли настоя, че поддържането на мира и сигурността е неотлъчно обвързвано с правата на индивида.

"Ако се вгледаме в историята, ще установим, че всяка страна, която не се е интересувала от своят народ, в края на краищата се е оказвала обхваната от спорове. Били сме очевидци повече от един път на това явление", сподели тя, вземайки за образец обстановката във Венецуела и Сирия.

Според дипломатът управляващите в Северна Корея "са създали прекомерно жестока класова система за управление и угнетяване на волята на народа".

"Режимът принуждава севернокорейския народ да работи по 14 часа дневно, шест или седем дни в седмицата, постоянно гратис. Отсъствието от работа пък се санкционира със затваряне в трудов лагер за период от шест месеца до две години", разяснява Хейли.

Като доказателство за изказванията си тя цитира историите на дезертьори от Северна Корея, част от които бяха поканени да вземат присъединяване в съвещанието на Съвета за сигурност.

"Длъжни сме да разкажем историите им, с цел да може светът да разбере какво се случва в" черната кутия ", наречена Северна Корея", заключи тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР