Кметовете на Карлово, Перущица и Брезово, бившият кмет на най-големия

...
Кметовете на Карлово, Перущица и Брезово, бившият кмет на най-големия
Коментари Харесай

Дела срещу подкупни кметове удрят на камък

Кметовете на Карлово, Перущица и Брезово, някогашният кмет на най-големия пловдивски регион „ Централен ”, някогашният властник на община Куклен, някогашният началник на полицията в Асеновград Димчо Темелков…Всички тези хора, заемащи съществени властови позиции, са упрекнати от пловдивската прокуратура в длъжностни закононарушения – заграбване, взимане на рушвет или превишаване на права.
 14-2  14-3  14-4
Няма по какъв начин обвинителите от нашата прокуратура да попаднат в листата на тези, които нехаят за злоупотребите на властта, споделя един от тях. Но и той, и сътрудниците му търпят рецензии, че няма наказан политик. А по какъв начин да има?! – питат те, откакто в правосъдните зали се чуват оправдателни присъди. Има едно-единствено изключение за последните години – наказаният условно кмет на Брезово – Радньо Манолов. Той се раздели с поста си, откакто беше приет за отговорен, че като нотариус е заверявал подписи, които не са положени пред него.

Като цяло, шумните процеси удрят на камък


Най-яркият образец е делото против Райна Петрова, която е арестувана за малко през лятото на 2014 година и упрекната, че е притискала директорките на детските градини да подписват контракти за доставка на храни с компанията на нейната другарка Надежда Минчева – „ Надежда 2000 ”. Според прокуратурата Петрова покривала сигналите на тези директорките, че доставчикът зарежда забавачките с некачествени артикули. Веднъж даже децата консумирали гранясала риба. В подмяна на обезпечените контракти Надежда Минчева платила екскурзия на Райна Петрова до Тайланд на стойност 9780 лева След като обвинителният акт беше връщан нееднократно за корекции, делото започва през ноември 2016 година в Пловдивския областен съд. Свидетелите – главно директорки на детски градини в региона (чието население е колкото на огромен регионален град) ги беше хванала към този момент тежка амнезия. Те обявиха пред Пловдивския областен съд, че нищо не помнят. Така обвиняването, че са били заставени да избират за снабдител точно компания „ Надежда 2000 ”, остана недоказано. Що се отнася до ваучера за пътуването до Тайланд, арбитър Силвия Цанкова реши, че той е подарък, а не рушвет. Причината – Райна Петрова и Надежда Минчева били приятелки и не крият това. Ваучерът бил платен на рождения ден на кметицата през 2013 година и затова съставлява другарски жест за персонален празник, а не подкуп.

Оправдателната присъда на Райна Петрова беше прочетена на 10 ноември м. година Прокурорът Румен Попов внесе митинг против нея. Апелативният съд върна делото за ново разглеждане от различен състав и на 25 октомври т. година вторият арбитър – Розалия Шейтанова върна обвинителния акт на прокуратурата за си оправи неяснотите в обвиняването. Нов митинг не последва и материалите по делото бяха изпратени на Специализираната прокуратура – тя в този момент ще взема решение има ли съображение да се написа нов обвинителен акт, или няма.

Бизнесдамата Надежда Минчева е основно настоящо лице в процеса и против различен кмет – Костадин Павлов, който управляваше община Куклен през 2013 и 2014 година Обвинението против него беше, че при състезанията за зареждане с храни на детската градина и на домашния обществен патронаж, той разказвал какви са офертите на съперниците на „ Надежда 2000 ”, с цел да даде опция на тази компания да поправя своето ценово предложение и да завоюва. Според прокуратурата за тези услуги Минчева дала на Павлов рушвет на два пъти – един път 1200 лева и различен път 3000 лева Делото повтори процеса против Райна Петрова – очевидците всеобщо не помнеха какво се е случило, а за похлупак се оказа, че медиаторът сред Минчева и Павлов, който е предал парите за подкупите, не ги е виждал, тъй като били поставени в плик.

„ В плика може да е имало шоколад за почерпка “, сподели Константин Давчев, юристът на Павлов


Съдия Светлана Станева оправда и Павлов, както и Минчева по обвиняването за взимането- даването на подкупа, единствено че с различен претекст. Той гласеше, че в обвинителния акт се твърди, че подкупът от 1200 лева е бил даден на 10 юни 2014 година А от телефонните диалози, записани със специфични разследващи средства, излиза наяве, че ангажимента за даването на рушвета е била за 18 юни същата година.

Съдийката даде 3 месеца условно отнемане от независимост на Костадин Павлов. Тя посочи, че на 10 юни 2014 година подсъдимият скрил първичната оферта на Надежда Минчева в състезанието за след това тя да бъде сменена и компания „ Надежда 2000 ” ЕООД да се окаже с най-ниските цени. Протестът на прокурора против оправдателната част от присъдата към този момент е реалност. И се чака насрочване на делото пред Апелативния съд в Пловдив.

Развръзка следва по процеса против кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Той е обвиняем за присвояването на 26 984,68 лева Според прокуратурата Кабаиванов назначил в екипа на плана за пречиствателната станция на Карлово съпартийците си от Съюз на демократичните сили Николай Хаджийски и Милко Стрехин, с цел да получават заплати, без да вървят на работа. Делото започва в Карловския областен съд. Когато се стигна до пледоарии, правосъдният състав си направи отказ, тъй като, като кмет Кабаиванов оказал помощ за решаването на казуса със постройката на съда. И останалите съдии отхвърлиха да гледат проблема и делото беше изпратено на Районния съд в Пловдив. Изненадващо, на първото съвещание арбитър Николай Ингилизов реши, че ще го гледа при закрити порти, тъй като в хода на следствието са употребявани СРС -та.

Така или другояче, делото върви към край и се чака да завърши на 10 януари


С обвинявания за злоупотреби в размер на 222 662 лева е и кметът на Перущица Ради Минчев. Но и там прокуратурата се препъна в неясноти в обвинителния акт. Той беше върнат от Специализирания углавен съд на спецпрокурорите, които ще вземат решение дали да го пишат отначало.

Още е рано да се каже какво ще се случи с делото против някогашния началник на полицията в Асеновград Димчо Темелков, който е обвиняем по изказванията на прокуратурата, че е замитал сигнали за осъществени закононарушения. Този развой е още на старта. Разпитите на очевидците ще стартират чак следващата година – на 31 януари.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР