Кметът Йорданка Фандъкова обеща поетапно да се затвори сметището между

...
Кметът Йорданка Фандъкова обеща поетапно да се затвори сметището между
Коментари Харесай

Фандъкова обеща да затвори сметището „Долни Богров“

Кметът Йорданка Фандъкова даде обещание поетапно да се затвори бунище то сред софийските села Челопечене и Долни Богров. На среща с представители на локалния предприемчив комитет тя разгласи, че до края на годината ще спре депонирането на битови боклуци, а до август 2023 година напълно ще се прекрати приемът на отпадъци.

Депото е с потенциал от 1.195 млн. тона боклуци, а местните поданици са уверени, че то към този момент е запълнено, макар че в докладите се води, че към момента е полупразно - единствено 1/3 от позволеното. Разрешената височина на билото на депото обаче очевидно е достигната, тъй като на 28 септември Столичната община внася искане в Регионална инспекция за опазване на околната среда - София за промяна на избраната кота било. Това се прави, с цел да се разреши трупане на още отпадък на същата повърхност.

Искането на общината подвигна жителите на Челопечене и Долни Богров на митинг на 8 октомври. „ Реално бунище то е запълнено, тъй като към този момент е високо 20-30 м и би трябвало да бъде запечатано “. 20-тонни камиони не престават да изсипват товара си в големите масиви от найлонови и пластмасови опаковки - единствено на 30-ина м от река Лесновска, която е приток на Искър.

На входа на бунище то се оказа, че няма видеокамери, които да записват какъв брой камиона влизат. Всичко се регистрира в книга от дежурния чиновник и това провокира подозрения у локалните поданици, че докладите за количествата отпадък в депото са занижени.

По тази причина в този момент Столичната община заяви, че е упълномощила построяването на видеонаблюдение на депото, „ с което ще се надгради настоящата система за надзор “.

След оповестената от Фандъкова дата за дефинитивно затваряне на бунище то - август 2023 година, ще стартира рекултивацията му. Ще бъде положен горен изолационен екран против влизане на дъждовни води в отпадъците, както и създаване на газова система за хващане на генерирания биогаз, оповестиха от общината.

Сметище „ Долни Богров “ е било настоящо от 1972 година до 1997 година През 2013 година Столичната община получава сложно позволение за употреба, издадено от Изпълнителна организация „ Околна среда “ към Министерство на околната среда и водите. За използването общината изготвя план, наименуван „ За закриване и рекултивация на сметоразтоварище - с. Долни Богров, посредством неутрализиране и оползотворяване “. Идеята е то да поема отпадък от София, до момента в който се построи завода за боклуци в село Яна, а редом да се засипва с пръст и да се засаждат дървета и шубраци, написа „ Дневник “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР