Кметът очертава новия плувен комплекс като русенското "Доходно здание" на

...
Кметът очертава новия плувен комплекс като русенското "Доходно здание" на
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Работим Русе да бъде притегателен център за младите хора

Кметът обрисува новия плувен комплекс като русенското "Доходно здание " на 21 век

В извънредно изявление във вестник русенския градоначалник споделя своите възгледи за развиването и вероятностите пред крайдунавския град

- Г-н Милков, главен Ваш приоритет е младежите да останат в Русе. Какво в града си желаете да измененията, с цел да се трансформира той в привлекателен център за тях?

- Така е, младите в действителност са във фокуса на работата ни в общината. За тях въведохме новаторски способи в образованието, поддържаме над 50 спортни клуба и реализирането на разнообразни културни събития, които да оживят Русе. Например, отстъпихме къщата, в която е живял Панайот Хитов на едно съдружие от млади създатели, които сега развиват дейна активност и провеждат кръжоци и събития за дребни и огромни.

Отделно от това изплащаме на младите фамилии финансова помощ при второ дете и близнаци и наемаме доста младежи на работа и в общината. Главният ни проектант е с 10 години по-млад от мен, имаме и доста млади началници на отдели, които желаят да дадат нещо на града си и ние ги поддържаме.

Няма по какъв начин Русе просто да се трансформира в привлекателен център. За това е нужна целенасочена политика, част от която е да възпитаме почитание и обич към родното място у децата си.

Не всичко опира до заплатата, тъй като на доста места отвън Русе несъмнено ще се предложат и по-добри условия. Но за младежите е значимо да бъдат чути и оценени. А когато си на родното място и знаеш, че си дал нещо от себе си, с цел да го подобриш, това е напълно друг тип мотивация.

- Най-мащабният план на общината е новият плувен комплекс, който ще бъде построен в Парка на младежта. Какво съставлява той и по кое време ще бъде подготвен?

- Той също е част от подобряването на средата за младежите, за спортистите и всички русенци. В Русе имаме Доходно здание, което в миналото е построено от учебното настоятелство, с цел да генерира доходи. До ден сегашен това е емблемата на Русе и най-красивата постройка у нас, в която не престават да се случват концерти, изложения, конференции и представяния на книги. Искам новият плувен комплекс да е нашето Доходно здание на 21 в. Русенци да почувстват постройката като своя и да им стане обичана.

Комплексът ще служи по едно и също време за спорт и отдих с открития си 50-метров басейн, закрит басейн с размери 25 на 33 м и детски басейн. В момента русенските деца не престават да упражняват на 17 метра и да печелят злато по надпревари. Комплексът е предстоящ с години от спортната общественост, а и от доста русенци, които сега просто нямат условия за плуване.

- Образованието е на фундамент в Русе - от детската градина до университета. Във всички забавачки в града е въведено лего образование. Какво съставлява този способ?

- Ученето посредством игра и ученето посредством правене са доста известни просветителни способи в западните общества. С лего образованието, което въведохме във всички детски градини в общината, децата развиват любознанието си, учат се на емпатия и работа в екип. Запознават се с oсновите на програмирането, което построява у тях умения за решение на проблеми.

В днешно време и децата и възрастните в огромна степен консумираме информацията пасивно, само че е доста значимо да научим най-малките да развиват въображението си, да основават действителността, да работят по съответни проблеми и да търсят решения на процедура.

- Местата в детските градини са главен проблем в градовете. Успяхте ли да го решите в Русе?

- Автоматизирахме изцяло системата за банкет в детските градини и учебните заведения и все още има места за всички деца. С екипа ми установихме, че ползата към детските градини в централната част на Русе е по-голям, по тази причина кандидатствахме и спечелихме финансиране за строителството на нова постройка.

Освен това подписахме контракт с вложител, който ще построи съвременен жилищен комплекс и пред него поставихме изискване да построи помещение за деца, с цел да осигурим места за всички искащи.

- Амбицията Ви е всяко дете в Русе да има цифрови умения. Какви промени се вкарват в междинното обучение?

- Предвиждаме всеки третокласник да може да учи роботика и програмиране като част от учебната стратегия. Като родител правя оценка, че не всеки има опция да даде това на децата си, само че не е редно на тези умения да образоват единствено в кръжоците и извънкласните занимания. Учителите в общинските учебни заведения към този момент минаха образование със експерти на Русенския университет и предстоят идващите стъпки, с цел да осъществяваме програмата.

- Една от привилегиите на града е да се развива благодарение на висококвалифицираните фрагменти, които приготвя Русенският университет. Как се реализира връзката просвета - бизнес в Русе?

- Университетът ни е доста новаторски. Академичното управление годишно влага освен в материалната база, само че и в студентите си. По традиция при започване на лятото провежда и така наречен Младежко експо. Това е едно от дребното събития в Русе и района, където студенти и възпитаници могат да покажат пред света своите научни разработки и прототипи. Дава им се действителна опция да се срещнат с бизнеса.

Друго сходно събитие, което Общината поддържа за втора година, е форумът "Започни млад ". Там връзката наука-бизнес е още по-скоростна, тъй като младежи показват пред аудитория своите бизнес хрумвания и с изключение на парична премия, получават менторство от одобрени водачи на компании и скъпи познанства.

- Какво сочат статистиките - какъв брой от възпитаниците на университета минават на работа в локални компании и бизнесът декларира ли си фрагменти?

- Не мога да изтъквам числа, само че е реалност, че доста компании се насочват към Русе поради транспортните връзки и фрагментите на университета. Последният образец е с огромна немска компания за отоплителни и климатични системи за хибридни и електрически коли, която стартира произвеждане тук.

Освен това в Русе отвориха офиси няколко одобрени софтуерни компании, тъй като тук имаме доста IT експерти. Смятам, че цифровата ера усилва възможностите младежите да работят от у дома и да живеят в уюта на по-малкия град, само че със стандарта на по-големия.

Отделно от всичко това Регионалното ръководство на образованието в Русе разкри и няколко паралелки за дуално образование в професионалните гимназии, инициирани от бизнеса в района и според потребностите му

- Общината праща един възпитаник в интернационалния галактически лагер в Турция. Как се роди концепцията и какво съставлява тази стратегия?

- Програмата дава опция на възпитаници от цялата страна и Източна Европа да посетят галактическия лагер в Измир, Турция, основан по модел на този на НАСА. Там ще поддържат връзка с връстниците си и ще получат доста познания и мотивация за кариера в областта на науката и технологиите.

Мисля, че това е прелестна опция за децата и съм благополучен, че зад нашето предложение застанаха и сътрудниците ни от Центъра за креативно образование. Така Общината обезпечи цялостна стипендия на едно дете, а центърът - на още едно, с което русенчетата, които ще заминат, станаха 7. Децата доста се вълнуваха и се надявам приключението да ги въодушеви да мечтаят.

- Мръсният въздух е един от огромните проблеми на Русе. Какви ограничения подхваща общината?

- На първо място осигурихме повече станции, като една от тях наехме от Белене, тъй като единствено там разполагаха с техника, отчитаща органични замърсители. Освен това изградихме видеонаблюдение над производствата, които са евентуални замърсители и фрагментите са налични за всеки жител в действително време. Усилихме гражданския надзор и като съставихме публичен съвет. Целта ни е всички ангажирани по тематиката русенци да вземат участие интензивно в политиките, касаещи околната среда.

Настояхме управлението на ТЕЦ-Русе да построи сероочистваща апаратура, която работи сега и улавя 97% от нездравословните въглеродни излъчвания, както и фини прахови частици.

Гордея се, че дружно с жителите спряхме вложител, който искаше да построи още една леярна в града ни.

Продължавам да упорствам, че за промишлените замърсявания е належащо страната да вкара правила за някои субстанции, които сега липсват, както и да понижи интервала от време, в който се вършат замерванията.

По отношение на запрашаването тече програмата за замяна на старите печки на дърва с отопление, щадящо природата. Регистрирахме общински кладенци, от които черпим вода на 7-кратно по-ниска цена и с нея постоянно мием улици и булеварди. Новите електрически рейсове замениха старите транспортни средства в градския превоз, което също е стъпка напред. Така през 2021 година за пръв път дните с превишени равнища на фини прахови частици са под допустимия брой дни за страната.

Тази година обаче чакаме по-висока запрашеност поради разкопаването на повече от 120 улици в Русе по плана на ВиК.

- Преди две седмици Русе тежко пострада от проливните дъждове. Как се справихте?

- Явлението, което следиха русенци на 6 юни, не бе елементарна лятна стихия. Всички метеоролози, с които разговарях, потвърдиха, че това е "супер клетка " - едно безусловно извънредно за нашите ширини събитие и това очевидно е отговорът на природата за всичко, което й предизвикваме.

Справихме се благодарение на компаниите за социална хигиена и поддръжка на зелената система. Извикахме всички общински предприятия, даже грижещите се за туризма и рекламата излязоха на открито. За няколко часа градът бе блокиран поради прекратена контактна мрежа на тролеите, само че в следобедните часове трафикът се възстановява. Останаха провалите от мощния вятър шквал, който е присъщ с огромната скорост и внезапна промяна на посоката си.

Много хора споделят, че това нямаше да се случи, в случай че сухите дървета бяха окастрени. Истината е, че ландшафтните ни архитекти сами се увериха, че най-големите провали са върху здравите дървета с огромна листна маса. Сухите дървета не пострадаха толкоз.

Решен съм да възстановим всички унищожени дървета с нови, които да засадим наесен.

- Като кмет срещате ли задоволително поддръжка от страната, изключително в лицето на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова?

- Една от рецесиите и компликациите, които дефинирам във времето си като кмет, е честата промяна на държавни управления и народни представители. Това не може да докара до продължителност, резистентност и предвидимост на държавната политика.

Сега работим с четвърти кабинет. При всяко държавно управление ми се постанова да посрамвам проблемите на Русе още веднъж и още веднъж, да увещавам нови министри и да реализирам единодушие с тях. Разчитам и на поддръжката на вицепремиера и министър на стопанската система госпожа Нинова.

- Как гледате на концепцията за уедряване на общините в Българи?

- Не мога да разясня думи, хвърлени в публичното пространство без разбор, без числа и без законопроект. Такава смяна е прекомерно основна за страната, с цел да бъде коментирана на коляно.

Не мога да приказвам за другите общини, тъй като не знам каква е обстановката при тях.

Мога да приказвам за Община Русе и все още не мисля, че е удачно тя да се причислява към друга.

- Предстои актуализация на бюджета. До каква степен общините разчитат на нея?

- Актуализацията на бюджета е безусловно нужна за всички общини в страната. Изправени сме пред международна рецесия - непредвидима война и пазар с непрестанно възходящи цени. Актуализацията би трябвало да се случи, тъй като нямаме изясненост по какъв начин ще се осъществят инфраструктурните планове. Цената на труда, на суровините и на силата скочи стремглаво и имаме потребност от подпомагане и ясни правила от страната по какъв начин да действаме в тази конюнктура.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР