Кметът на украинския град Одеса беше задържан в четвъртък от

...
Кметът на украинския град Одеса беше задържан в четвъртък от
Коментари Харесай

Кметът на Одеса Генадий Труханов е арестуван

Кметът на украинския град Одеса беше арестуван в четвъртък от бюрото за битка с корупция по съмнение за заграбване на публични средства, заяви " Ройтерс ".

Генадий Труханов, който е отпред на най-големия пристанищен град е разследван от 2017 година за заграбване, което той отхвърля.

В " Телеграм " прокурорите оповестиха, че Труханов ще бъде арестуван за 60 дни, защото не е съумял да заплати гаранцията си от 31 млн. гривни (около 837 хиляди долара).

Кметът е изправен пред обвинявания в заграбване на 92 млн. гривни. Той беше оневинен през 2018 година, само че следствие за пазаруването на административна постройка в остаряла индустриална фабрика в Одеса беше обновено през 2021 година

Киев би трябвало да покаже безапелационни резултати в битката с корупцията, което е едно от изискванията, сложено от Европейски Съюз на Украйна за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Правителството се надява решение за това да бъде взето от европейските водачи през декември, откакто предишния юни Украйна получи статут на страна - претендент за участие.

И във военното министерство

Миналата седмица на някогашен заместник-министър на защитата и на чиновник на министерството бяха връчени " уведомления за съмнение ", обвиняващи ги в непозволени дейности по контракти за пазаруване на храна за армията.

Скандалът за неизгодните контракти избухна при започване на годината като част от серия следствия за злоупотреби по върховете на украинското управление и докара до поредност от кадрови и административни рокади.

Националното антикорупционно бюро съобщи, че дейностите на двамата упрекнати от военното министерство са довели до загуби за страната от съвсем 12 милиона гривни (328 хиляди долара). Не се показват имената на обвинените, нито се споделя дали те се признават за отговорни.

Случаите са свързани с търгове на министерството на защитата през 2020 година за пазаруване на храна за военните през идната година. Според антикорупционното бюро търговете съзнателно са изключили условията за превозване и попълване на запасите в точния момент.

" Освен това дейностите на обвинените доведоха до понижаване на бойната подготвеност и отбранителната дарба на въоръжените сили на Украйна и сътвориха евентуална опасност за основите на националната сигурност на Украйна в необикновен интервал ", се споделя в известие на бюрото, което беше основано под европейски напън.

Случаите не са свързани със известия, оповестени в медиите по-рано тази година, че министерството на защитата е надвишило разноските за храна, като е предписание поръчки на неизгодни цени, близки до тези в магазините. От министерството отхвърлиха обвиняванията.

Президентът Володимир Зеленски се пробва да бъде корав във връзка с корупцията, даже в положение на война.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР