Кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе в Столичния общински

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе в Столичния общински
Коментари Харесай

Макар и без държавен бюджет, Столична община ще строи ударно

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе в Столичния общински съвет финансова стратегия, с цел да могат да продължат настоящите планове в столичния град въпреки и към момента да няма гласуван държавен бюджет за 2023 година. Въпросната стратегия е на стойност близо 595 милиона лв., от които 298 милиона са лични средства, а останалите 297 са еврофинансиране. Това разгласи Фандъкова на конференция в Столична община.

" Активният сезон за работа в общините от дълго време стартира преди повече от месец. По това време на годината нормално сме показали финансовата стратегия и обектите, по които работим през строителния сезон. За страдание, се намираме в обстановка, в която съвсем в средата на годината София и всички други общини нямат признат бюджет и финансова стратегия. Изправени сме пред риска огромна част от плануваните обекти да спрат поради това, че няма държавен бюджет. Съгласно закона общините одобряват бюджет до месец след приемането на държавния бюджет ", изясни настоящата патова обстановка столичният кмет.

При тази догадка ще се работи само и единствено в границите на, както повелява законът, бюджетът за предходната година и по така наречен " преходни обекти ". Но по обекти, които не попадат в бюджета за 2022, не може да се работи. " Средства имаме, само че не можем да вършим разплащания ", акцентира Фандъкова.

Затова градоначалникът внася в Столичния общински съвет " доста съответен " лист с въпросните " преходни обекти ". " Обект по обект, със съответните плана и с цялостна подготвеност за осъществяване. "

А въпросните обекти са главно инфраструктурни - булеварди като " Филип Кутев ", " Рожен ", " Ломско шосе ", също по този начин и квартални улици, тротоари, а и не на последно място продължението на метрото след станция " Хаджи Димитър ", както и редица други.

" За мое страдание нямат болшинство сътрудниците от ГЕРБ в Народното събрание, с цел да имам увещание, че ще има бюджет. Обсъждането и гласуването на бюджет зависи от всички парламентарни групи. И аз се обръщам към всички и се надявам в действителност да се прегледа бюджетът. Всички твърдят, че има такова предпочитание ", отговори на въпрос на News.bg Фандъкова дали, макар първичното увещание на Борисов,, а по-късно, ГЕРБ като партия са безапелационни, че ще поддържат постоянна фискална рамка.

Не е ясно и кой ще бъде претендентът за кмет на ГЕРБ, който да наследи Фандъкова, която разгласи, че това ще е последният й мандат отпред на столичния град. " Нямаме нито разискване, нито решение кой ще бъде претендент за кмет. Дотогава има време. Лично моето предпочитание, знаете, моето лично желание - в границите на тези 5-6 месеца в екип, в общинския съвет, дружно с районните кметове, всички, които ще се явяват на локалните избори, да покажат, че се интересуват от София, че желаят София да се развива. Всеки има метод да показва това, с цел да могат наесен да показват действителни резултати, а освен планове ", уклончива бе Йорданка Фандъкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР