Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо
Коментари Харесай

Кметът Йорданка Фандъкова представи Проекта за бюджет на Столична община за 2022 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов показаха Проекта за бюджет на Столична община за 2022 година

„В тази доста комплицирана година осигуряваме вложенията в стратегическите обекти за града и за реализиране на значимите действия за действие на града.“ Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът съобщи: „ Даваме си сметка, че актуалната извънредно тежка обстановка, с ужасяваща война на Русия в Украйна, поражда големи опасности за осъществяването на бюджетните прогнози на всяка европейска страна и респективно на градовете ни. Какви тъкмо ще бъдат резултатите за нас е мъчно да предвидим на този стадий. Затова най-вероятно в средата на годината ще се наложи актуализация на бюджета ни.“

В представянето на бюджета Фандъкова осведоми също: „Все още не е оповестен държавният бюджет, само че ние се подготвихме да стартираме нашата процедура. За страдание, при гласуването на републиканския бюджет в петък настояването ни за поддръжка за градски превоз беше отхвърлено. При диалозите ми с представители на държавното управление, осведомих, че с цел да осигурим придвижването на превоза през предходната година, осигурихме от личния ни бюджет над 177 млн. лева Подчертавам, че това са 39% от всички локални налози, които общината събира. Това значи, че давайки на превоза, понижаваме вложенията в други жизненоважни за града сфери. Реално взимаме от средствата за улици, за отчуждаване, за поправки и създаване на детски градини и учебни заведения. Затова беше токова значимо да се обезпечи градският превоз, с цел да не се постанова да режим от други действия.

В бюджет 2022 година залагаме 150 млн. лева лични средства за дофинансиране на градския превоз. Отделно планираме и над 130 млн. лева от продажбата на билети и карти, и от приходите от Синя и Зелена зона, които също ще насочим за градския превоз. На този декор в държавния бюджет за превоза на София са заделени 15 млн. лева, което е 10 пъти по-малко от нужното поради понижения брой пасажери и големия скок на цените горивата, които най-вероятно ще продължат да се повишават. Прогнозите за спад на цените на горивата, които споделиха с нас от Министерство на финансите, явно не са реалистични.

За поредна година Столична община не получава и никаква изравнителна дотация от държавния бюджет. Подчертавам го за всички политици, които основават у жителите мнение, че искайки финансиране от страната, София желае нещо, което не ѝ се поставя. Напротив! Софиянци с труда си обезпечават към 40% от налозите в държавния бюджет.

9 милиарда лева е приносът на жителите на София към държавния бюджет под формата на другите данъчни доходи. За съпоставяне, локалните налози, които общината събира от столичани и които влага в града, са в размер на 457 млн. лева Разликата е съвсем 20 пъти. Затова не преставам да упорствам, че когато Столична община желае поддръжка от държания бюджет за планове или действия, тя не желае нещо, което не ѝ се дължи. Напротив, настояването е една дребна част от направеното от столичани, което да се върне като инвестиция там, където живеят.

В бюджет 2022 осигуряваме вложенията в стратегическите планове на града – метро, градски кръгове, детски градини и екология. Но остава неяснотата в разходната част, обвързвана с цените на главните енергоносители и първични материали, които общината и общинските сдружения ще би трябвало да заплащат. Затова и предвиждаме възможна актуализация в средата на годината.

В плана за бюджет 2022 на Столична община планираме 820 млн. лева лични доходи. Те включват две съществени пера – локални налози в размер на 457 млн. лева (основно налога върху парцелите, колите и при придобиване на имущество) и такси – 292 млн. лева, като 83% от тях е такса битови боклуци, която целево се изразходва единствено за действия по разчистване. Останалите лични средства са от наеми, наказания и продажби.

Към приходната част на бюджета ни сме обезпечили 272,9 млн. лева от европейски стратегии, 119, 16 млн. лева от целеви капиталови заеми, а 766 млн. лева за финансиране на държавно делегирани действия.

80% от средства за държавно делегирани действия са за заплатите и осигуровките на учителите в учебните заведения и детските градини. Останалите действия са за държавните действия в региона на обществените услуги, заплати на медицински личен състав в учебните заведения и яслите, в региона на културата и сигурността.

Пояснявам, че делегираните държавни действия са целеви – съвсем 100% са за заплати, осигуровки и прехрана и те не могат да бъдат вложени в никакви други браншове. Дори в противен случай, постоянно, обезпечените средства от страната са незадоволителни и общината дофинансира със лични средства. Заложеното дофинансиране на действия, държавно обвързване, в бюджет 2022, е 52,3 млн. лева

Така общият размер на Проекта за бюджет 2022 на София е 2 078 156 361 лева

Бюджет 2022 е с към 200 млн. лева по-голям спрямо миналата година, което се дължи на два фактора.
Първият, е нарастването с към 100 млн. лева на средствата за заплати на учители, обществени служащи и работещи в опазването на здравето от държавно делегираните действия.И вторият, съвсем 100 млн. лева повече, които осигуряваме от капиталови заеми за създаване на Третата линия на метрото и на вътрешните градски кръгове. Именно посредством капиталови заеми, които София може да си разреши поради високия си кредитен рейтинг и бюджетната дисциплинираност, имаме опция да продължим да строим стратегическа инфраструктура – метро и съществени градски пътища.
584 млн. лева, или съвсем 1/3 от бюджета, е размерът на Инвестиционната стратегия на София. 54% от Капиталовата стратегия осигуряваме от лични средства и заеми, а остатъка – 46%, или 272,9 млн. лева, от извоювани европейски стратегии. 15,3 млн. е целевата дотация от страната.

Най-големият % от вложенията е в бранш „ Транспорт “ – 211 млн. лева Със 92 млн. лева осигуряваме старта на строителството на метрото към кв. „ Левски “, което ще стартира още този месец. Имаме подготвеност да осигурим и началото на строителство през регион „ Слатина “, за което аплайваме за заем от Европейска инвестиционна банка, и в случай че процедурите за реализатор приключат, ще можем да стартираме и него. Очакваме публикуването на държавния бюджет, в който беше стихотворец ангажимент за обезпечаване на 40 млн. лева за сметка на отрязаните средства за сектора до „ Слатина “ от Плана за възобновяване. Напомням, че с цел да се подсигурява напълно построяването на този 6 километров сектор, чакаме от Министерски съвет решение за съфинансирането през идващите 4 години. Това е извънредно значимо за софиянци, без значение от това кой ще е идващият кмет. Изключително значимо е и окончателното приемане на Плана за възобновяване и резистентност, тъй като продължаващото бавене основава опасности за доста планове.

93 млн. лева влагаме в метровлакове, 25 нови трамвая и 52 електробуса.

23,7 млн. лева осигуряваме за довършването на ремонта на бул. „ Цар Борис III “ и за главен ремонт на релсов път.

Вторият огромен акцент в Бюджет 2022 е построяването и съществени поправки на пътна инфраструктура. Общият размер на средства е 120 млн. лева Към тях в допълнение осигуряваме 50 млн. лева за настояща поддръжка във всички региони, от които разпределяме 10 млн. лева и към кметовете на региони. Въпреки тежката обстановка в превоза на този стадий резервираме размера на тези средства.

Разпределяме обектите в две съществени категории – създаване и съществени поправки. За построяването осигуряваме главно средства от капиталовия заем, който получихме. Обектите, които тази година ще изпълняваме, са – бул. „ Т. Каблешков “, бул. „ Филип Кутев “, „ Източна дъга “ – стадий 1, бул. „ Ломско шосе “ – стадий 1, ул. „ Опълченска “, бул. „ Копенхаген “, бул. „ Рожен “, ул. „ Димитър Пешев “. Общо 16 обекта за създаване, за които осигуряваме 62,7 млн. лева, от които 70% са заемните средства.

Средствата за съществени поправки са 54,5 млн. лева, в които включваме 34 обекта и разнообразни уреди. По-големите улици, които ще бъдат главно ремонтирани през тази година, са бул. „ Първа българска войска “, ул. „ Кукуш “, ул. „ Н. Коперник “, ул. „ Народно хоро “, ул. „ Народен воин “, ул. „ Флора “, ул. „ Емилиян Станев “, улици в така наречен „нови квартали“, в това число и транспортните тунели на НДК и към „ Люлин “.

Тази година започваме осъществяването на първите ВиК обекти, които финансираме със средства по ОПОС. Общо 88,8 млн. лева ще влагаме в създаване на водопроводи и канализация. Със 71 млн. лева по ОПОС започваме построяването на канализацията на „ Симеоново “, „ Драгалевци “, „ Кръстова вада “, „ Суходол “, „ Обеля “, „ Бенковски “, Нови Искър и квартали на Банкя. С 16 млн. лева лични средства ще продължим планове за ВИК в „ Овча купел “, „ Връбница “, „ Горубляне “, „ Манастирски ливади-изток “, дубльор на колектора по „ Симеоновско шосе “ и други – общо 13 обекта.

56,5 млн. лева залагаме за вложения в образованието, който е измежду главните ни цели. 41,3 млн. лева влагаме в построяването на 28 детски градини и детски ясли. (17 от градините са в строителство, а други 6 са приключени и остават единствено разплащания). Отделно от това предвиждаме 1,2 млн. лева за поправки в 10 детски градини.

6,4 млн. лева залагаме в строителството на 3 учебни заведения – това са 28. СУ в „Красна поляна“, 9. Френска гимназия, 104. СУ в „ Триадица “. 7,5 млн. лева са отделени за поправки в 12 учебни заведения (13. СУ „ Възраждане “, 61. ОУ във „ Връбница “, 120. СУ в „ Лозенец “, 107. ОУ в „ Лозенец “, 131. СУ в „ Младост “, 31. СУЧЕМ в „ Слатина “, 121. СУ в „ Триадица “, 55. СУ в „ Триадица “, 28. СУ, 48. СУ, 1. СУ в „ Красна поляна “, 37. СУ в „ Люлин “).

В държавния бюджет тази година се залагат 70 млн. лева за създаване на детски градини, ясли и учебни заведения. При диалозите ми с министър-председателя и с финансовия министър те обявиха, че по-голяма част от тях са за София, тъй като действително тук е дефицитът тук-там. Именно тъй като имаме опит с тази стратегия до момента, изпратихме писмо до МОН и МФ, в което обяснихме, че с цел да бъдат вложени в строителство на градини тези средства, би трябвало регламентът на програмата да се промени. До момента всяка община може да кандидатства единствено с до 2 или 3 обекта за детска градини и учебно заведение. Ние имаме подготвеност да стартираме още 15 детски градини. Ако програмата не бъде изменена, ще можем да финансираме не повече от 3 от тях със средствата в националния бюджет.

За да подсигурявам осъществяването на строителната стратегия на детски градини, имаме подготвеност да желаяме целеви заем за строителство на детски градини. Строителството е единственият метод да осигурим места за децата, от което техните родители имат най-голяма потребност.

50,6 млн. лева в Капиталовата ни стратегия са отделени за вложения в по-чист въздух и екология.

19,3 млн. лева планираме да влагаме в закупуване на нови екологични уреди за отопление на семействата. Планираме да закупим над 7000 нови уреди, безвъзмездни за семействата. 5 млн. лева планираме за закупуване на 21 електрически метачни машини. Над 17 млн. лева ще влагаме в рекултивацията на старите сметища, както и в пускане на действия за откриване на нови площадки за оползотворяване на строителни и едрогабаритни боклуци. Планираме създаване на фотоволтаична система за потребностите на завода за преправка на отпадъците, което ще помогне за понижаване на сметките за електричество.

През тази година ще изградим ново осветяване в парк „ Св. Св. Петър и Павел “, ще стартира втори стадий от възстановителните действия в „Борисовата градина“, ще продължим ремонтът в Северен парк и в парк „ Заимов “.

Ще сложим и 5 тестови вендинг машини за назад изкупуване на пластмасови опаковки.

Към финансовите средства в бранш „Екология“ би трябвало да прибавим и 237 млн. лева, които осигуряваме от такса боклук за дейностите по сметосъбиране, оползотворяване на отпадъците и разчистване. Тази година планираме нарастване на площите за миене с съвсем 40%, като усилваме кратностите на миене на съществени и вътрешноквартални улици. Миенето и метенето са измежду главните действия за възстановяване на чистотата на въздуха.

Миналата година инвестирахме 1,7 млн. лева в облагородяването на 52 междублокови пространства или така наречен „ кални точки “. Това е специфична стратегия на София, която новият министър на околната среда оцени доста добре. Имаме неговите уверения, че в националния механизъм за възстановяване на чистотата на въздуха тази година ще бъдат планувани средства за „ кални точки “. София има готови над 130 плана дружно с районните кметове. Нужното финансиране по данни на кметовете е над 7,7 млн. лева

12,2 млн. лева са плануваните средства за отчуждаване. Тези средства са главно за гарантиране на обекти от транспортната инфраструктура и в областта на екологията.

10,7 млн. лева са вложенията в културна инфраструктура. Планираме начало на главния ремонт на спектакъл „ София “, довършваме реставрацията на минералната баня в „ Банкя “ и планираме средства за начало на реставрацията и възобновяване на баните в „ Овча купел “ и „ Горна баня “. Отделили сме средства за ремонт в спектакъл „ Зад канала “, които актьорите чакат отдавна. Планираме със лични средства да реставрираме къщата на Райна Княгиня, след отхвърли на донор, както и над 2,8 млн. лева за първия центъра за актуален изкуство „ Топлоцентралата “.

Над 2,1 млн. лева ще бъдат вложени в разнообразни спортни действия. Тази година планираме да изградим скейт парка в Северен парк, както и по-малки планове за слагане на тенис маси в паркове („Княжеска“ и „Илинден“), спортни и фитнес площадки в „Младост“, „Люлин“, „Красно село“, „Княжеска градини“. Продължаваме финансирането на разнообразни спортни събития през Програма „ София – европейска столица на спорта“ (1,3 млн. лева.)

339 хиляди лева тази година отделяме за отварянето на първата в София детска поликлиника в регион „ Възраждане “.

8,6 млн. лева ще влагаме в разкриването на 18 нови обществени услуги в „Княжево“ и „Нови Искър“, както и поправки на 7 съществуващи центъра за обществени услуги н „Илинден“, „Красно село“, „Овча купел“, „Слатина“.

2,7 млн. лева влагаме в действия по дигитализацията и улеснение на достъпа на жителите до услугите на общината.

1,4 млн. лева влагаме в уголемение на системата за видеоналюдение, нов център за предварителна защита и реакция при рецесии в регион „ Надежда “ и техника за спешната дирекция.

Повтарям, че в тази доста комплицирана година осигуряваме вложенията в стратегическите обекти за града и за реализиране на значимите действия за действие на града. Имаме терзания за реализацията на Програмата през тази година и имаме подготвеност да реагираме.“

Зам.-кметът по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов съобщи, че: „ Капиталовата стратегия през т.г. е 584 млн. лева, от които 155 млн. лева са лични средства. В оповестените материали на страницата на общината за Проектобюджета за 2022 година има два файла за Капиталовата стратегия. Единият е с обектите, които ще бъдат изпълнени, а другият е със лист от обекти от просветителната инфраструктура – детски градини и ясли, които са с висока степен на подготвеност, само че за тях няма обезпечено финансиране. Ако страната отпусне средства за тези планове, ще може да стартира и тяхното осъществяване. Общата стойност на плановете от този втори лист е 199 млн. лева “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР