Кметът на София Васил Терзиев коментира блокираната работа на Столичния

...
Кметът на София Васил Терзиев коментира блокираната работа на Столичния
Коментари Харесай

Терзиев за блокирания СОС: Ще работим с миналогодишния бюджет, поне се видя къде е проблемът

Кметът на София Васил Терзиев разяснява блокираната работа на Столичния общински съвет. Той увери, че дружно с екипа си ще продължи да работи по проблемите на града, само че някои неща няма да може да бъдат позволени поради неработещия градски парламент.

" Няма да свърши света, ще продължаваме да работим с миналогодишния бюджет и всички ограничавания, които идват оттова да няма общински съвет. Поне се видя къде е казусът и казусът не е в нас, че не сме се пробвали да намерим решение.

Явно е, че някои хора просто имат интерес за това да ни притискат в ъгъла и се надяват ние да покажем, че без тях не можем да се оправим. Няма да се случи. Ще продължаваме да отстояваме всеки ден ползите на града с рестриктивните мерки в бюджета, които имаме въз основата на правилата, които ни водят. Животът продължава, само че е тъжно, че си го вършим по-труден. Няма да се договаряме в опушени стаи ", съобщи той.

Терзиев добави, че се работи интензивно по настояването на синдикатите за нарастване на заплатите в градския превоз.

Междувременно от “Продължаваме смяната - Демократична България - Спаси София ”. разгласиха позиция, в която дефинират протичащото се в Столичния общински съвет като безконтролно.

Групите на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и “Възраждане ” умишлено бойкотираха избора, като даже не гласоподаваха. Вместо това всички те, дружно с групата на Има Такъв Народ, си дадоха дълга “коледна ” почивка от повече от три седмици.

Този политически спектакъл се развива на фона на пети следващ опит за избор на ръководител и многократни предизвестия от кмета на София Васил Терзиев за риска от загуба на европейски средства за водния цикъл. Групата на “Продължаваме смяната - Демократична България - Спаси София ” продължи градивния си метод, като предложи единственото допустимо решение на този стадий - най-възрастният общински консултант - госпожа Грети Стефанова - да бъде определена за краткотраен ръководител. Издигането на нейната кандидатура беше демократичният излаз от обстановката и протегната ръка към всички останали групи, с цел да може да се приключи едномесечния блокаж в работата на СОС ", показват от групировката.

Оттам припомнят, че преди края на настоящата година общинският съвет би трябвало да одобри извънредно значими решения - за разплащане на планове с европейско финансиране от изтичащия в края на 2023-а година програмен интервал и за план-сметката за непорочност за идната година.

" Това обаче явно не е значимо за общинските съветници от ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и “Възраждане ”. Техният отвод от присъединяване в избора на ръководител през вчерашния ден докара до загуба на европейско финансиране от минимум 20 млн. лв., както и до нуждата от общинския бюджет да бъдат разплатени в допълнение десетки милиони лв.. Техните дейности изправят града пред сериозен риск да не може да кандидатства за ВиК планове за над 200 млн. лв. в границите на новия програмен интервал, както и пред неспособност да бъдат планувани повече средства за разчистване ", показват от обединяването.

По този метод опозиционните групи, за пети следващ път, избраха вместо да работят за богатството на града, да пернат ръчната спирачка пред неговото развиване. В края на съвещанието беше доказано и новото болшинство в Столичен общински съвет. Това на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и Има Такъв Народ, които не одобриха предлагането на групата на “Продължаваме смяната - Демократична България - Спаси София ” съвещанието на съветниците да продължи във допустимо най-кратки периоди ", се споделя в позицията.

За да може да стартира същинска работа за решение на проблемите на София, групата на “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София ” упорства всички останали политически сили в най-кратки периоди ясно да заявят дали са подготвени на рационални договаряния или ще не престават да работят против ползите на всички софиянци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР