Кметът на Русе Пенчо Милков приветства участниците в петото издание

...
Кметът на Русе Пенчо Милков приветства участниците в петото издание
Коментари Харесай

Започна петото издание на конкурса за млад режисьор Слави Шкаров

Кметът на Русе Пенчо Милков приветства участниците в петото издание на състезанието за млад режисьор " Слави Шкаров ", проведен от Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ с поддръжката на общинската стратегия „ Култура “.

Директорът на театъра Боян Иванов акцентира, че тази година състезанието се организира в изцяло нов формат, включващ работа по селектираните постановки в креативен ателиета, както и присъединяване на публиката и самите артисти в гласуването най-после.

Темата на актуалното издание е " Другите ", а до финалната права театроведът, драматург и преводач Пламен Харманджиев позволи трима участници. С избора си той се стреми до публиката да доближат допустимо най-разнообразни типове спектакъл.

„ Темата е деликатна и задава доста въпроси. Всяка персона изживява тематиката за „ другите “ по друг метод и е забавно по какъв начин всеки от тримата създатели ще я пресъздаде на сцената. Благословени са тези, които могат да предадат възприятията си посредством творчество, останалите можем единствено да съпреживяваме. Събития като този конкурс несъмнено са част от благосъстоянията на Русе и способстват за неповторимия му културен дух “, показа кметът.

Тази неделя фрагмент от своите постановки пред русенска аудитория ще показват Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова.

Между 13 и 18 юни те ще създадат креативен ателиета с артисти от трупата на държавна такса „ Сава Огнянов “ – Русе. В последния ден от състезанието, 18 юни, от 18 часа в Камерна зала „ Слави Шкаров “ ще бъде представянето пред аудитория на части от работните планове на финалистите. Журито на състезанието ще дефинира спечелилия в тазгодишното издание, като публиката и самите артисти също ще могат да дадат своя глас.

След това ще се състои и церемонията по награждаването. Входът за събитието е свободен.

Ана Батева ще показа работата си по „ Празен град " на актуалния македонски драматург Деян Дуковски, в която двама братя и бойци от враждуващи страни ще се срещнат в нощта преди решаващата борба. " В своята същина тази трагикомедия е балканско огледало на универсалния спор сред идентичните по кръв като Ромул и Рем, Каин и Авел, Яков и Исав. Авторът, прочут със своето необикновено възприятие за комизъм, по доста безсрамен и подигравателен метод показва срещата сред двама братя и тяхното последно престояване в окупиран празен град. "

Кристина Беломорска ще вкара феновете в „ сайт-спесифик черна комедия " с текста на актуалния румънски драматург Матей Вишниек „ Различен спектакъл или Човекът като кошче за отпадък ", в който ще протегне ръка към бездната на изгубената непосредственост. " Текстът преглежда един от най-значимите и огромни въпроси, вълнуващи театъра – „ индивидът “. Човекът като персона и характерност, подложен в неуместната обстановка, отстраняваща го от единственото изискване, посредством което може да осъществя своята човешка природа: човечността през другия, единението с него, близостта. "

Ева Данаилова ще предизвика с авторски театър, който Бертолт Брехт и актьорите ще пишат дружно с нея в търсенето на „ дребния човек " измежду стихиите на спешния свят. " Идеята е да можем дружно със феновете да разгледаме смисъла на сюжета, с цел да усетят най-много смисъла да се приказва и мисли за значимите теми; да усетят силата на шерването и по занимателен и интерактивен метод да съумеят да се замислят какъв брой хора са сложени пред компликации и алтернативи и дали е нужно да съдим „ другите “ – другите от нас. "

Победителят в състезанието получава опцията да доразвие концепцията си до зрелище, което ще стане част от репертоара на държавна такса „ Сава Огнянов “ през идващия сценичен сезон.

Конкурсът за млад режисьор „ Слави Шакров “ се провежда от 2018 година насам от Драматичен спектакъл " Сава Огнянов ", като предизвиква работата и творчеството на режисьори до 35-годишна възраст от цялата страна.

В петък от 18 ч. ще бъде показано и второто издание на книгата " За Слави Шкаров от приятелите ", осъществено по план от Програма „ Култура “ на Община Русе и със съдействието на Фондация „ Косьо Станев “ и Издателска къща „ ПАРНАС “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР