Кметът на Прага Зденек Хриб потвърди пред The Guardian, че

...
Кметът на Прага Зденек Хриб потвърди пред The Guardian, че
Коментари Харесай

Кремъл срещу Прага: дипломатически скандал или шпионски заговор?

Кметът на Прага Зденек Хриб удостовери пред The Guardian, че е под полицейска протекция поради риск за живота му. Оказа се, че двама чешки политици са получили държавна защита, поради съмнения, че Кремъл желае да бъдат " осъдени " поради демонтирането на паметника на маршал Иван Конев. 

Според локалните политици паметникът е отхвърлен при започване на април, тъй като е бил обект на голям брой вандалски офанзиви през годините. Конев е командвал частите от Червената войска, които са освободили страната от нацистите през 1945 година, което е и повода за неналичието на предпочитание на чехите за запазването му.

Русия дефинира демонтирането като " вражески акт на вандализъм ", като в разногласието се намеси и проруски насоченият президент на Чешката Република – Милош Земан, който също осъди премахването му. 



Кметът Хриб показа пред медиите, че полицията го е сложила под протекция за известно време, откакто е идентифицирала опасност против него, само че нито разкри естеството на опасността, нито дали той счита, че тя идва именно от Русия: " За мен е доста значимо да отстоявам убежденията си, даже и с риск за живота ми ", каза кметът на Прага в изявление за самостоятелната съветска радиостанция " Эхо Москвы ".  " Полицейската отбрана ми беше предоставена от чешката полиция. Не мога да разясня аргументите. " Според BBC Хриб е бил наблюдаван и дейностите на полицията са предизвикани, след той е подал сигнал. 

Кметът на шести регион на Прага –  Ондрей Колар , пък заяви пред локалната телевизия " Прима ", че му е предоставена защита, тъй като " тук има руснак, на който е дадена задача да ме ликвидира ". 

В неделя чешкото седмично списание Respekt излезе с информация, че лице с съветски дипломатически документи е пристигнало в Прага преди три седмици, с цел да убие Хриб и Колар. Местен новинарски уебсайт, позовавайки се на анонимни източници в чешкото разузнаване, съобщи, че евентуалният палач е носил куфар, съдържащ смъртоносната отрова рицин. Руското посолство в Прага изрично отрече обвинението, а съгласно съветското външно министерство това е изфабрикувана акция, която има за цел да дискредитира Русия в чешките медии. Междувременно чешкото външно министерство удостовери, че съветски посланик, упълномощен в Прага, се е върнал в града от командировка, само че не разяснява обвиняването, че е носил отрова. 

И двамата чешки политици са ядосвали Кремъл през годините. Наскоро Хриб оповести решението си за преименуването на площада пред съветското посолство в чест на Борис Немцов, опозиционен политик, погубен пред очите на властта през 2015 година Руското посолство в Прага предходната седмица съобщи, че няма да употребява адреса на площад " Немцов ", а ще предпочете името на съседната улица. 

Колар пък изигра значима роля в напъните за събаряне на статуята на маршала от руската ера, което несъмнено ядоса Москва:  " Конев е свален, само че Конев ще застане още веднъж  –  единствено че в  музея ", успокои районният кмет, откакто статуята беше отстранена. И преди той е получавал полицейска протекция поради спора към статуята, който продължава от години. През 2019 година е бил заставен да напусне Прага, откакто е получил голям брой закани по имейл, посредством смс-и и в обществените медии.

 
И Златна Прага изгуби от блясъка си без хората
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР