Кметът на Перник проведе в четвъртък сутринта среща с Оперативния

...
Кметът на Перник проведе в четвъртък сутринта среща с Оперативния
Коментари Харесай

Кметът на Перник и Оперативният щаб ще спасяват кукерските празници

Кметът на Перник организира в четвъртък сутринта среща с Оперативния щаб. Причината е, че кукерските празници тази година са анулирани, а жителите на Перник и близките села, където всяка година се организират фестивали, не са удовлетворени.

След срещата бе решено, че в селата към Перник ще има проведени такива групи, само че при специфични условия.

"До края на седмицата ще се срещнем с тях. Ще има разстояние, носене на маски”, доцент Ангел Кунчев.

В началото на седмицата бе обявено, че за втора поредна година няма да се организира Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва " в Перник. Фестивалът е най-авторитетната в България и на Балканите изява на обичайни национални игри и традиции с маски, а Перник е приет от Федерацията на европейските карнавални градове за европейска столица на зимните маскарадни игри.

Отменят се и общинските сурвакарски фестивали в Радомир и Брезник. Заради пандемията от ковид тази година в двете общини няма да се състои и локалната "Сурва ".

Кметът на Брезник Васил Узунов и кметът на Радомир Пламен Алексиев са издали специфични заповеди, с които се не разрешават събиранията и тържествата навън, паленето на ритуални огньове, празничните зари и срещи с други сурвакарски групи, провеждани обичайно в района в нощта на Васильовден по остарял жанр. Забранени са и визити на сурвакарите по домовете.

Забраните важат за всички обитаеми места на територията на двете общини и се вкарват за опазване на здравето и живота на локалните поданици.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР