Кметът на община Царево Георги Лапчев продължава да се държи

...
Кметът на община Царево Георги Лапчев продължава да се държи
Коментари Харесай

Кметът на Царево продължава да крие визите за строеж на брега

Кметът на община Царево Георги Лапчев продължава да се държи като феодал и да крие информация, която би трябвало да е обществена и да е налична в интернет за всеки, който се интересува. Последният образец е със скандалния градеж в местността Поляните в Синеморец. Кадърът на ГЕРБ първо дълго отхвърляше да даде документите за постройката, растяща в предпазена екозона, като обясняваше, че " трети лица " - т.е. вложителят (известнен столичен архитект), не разрешавали. А когато природозащитници се обърнаха към съда и завоюваха делото по ЗДОИ (Закона за за достъп до социална информация), Лапчев пренаписа закона и спусна нови правила - в случай че някой желае да чете досието за обекта, може да отиде в общината, но с експлицитна възбрана да снима, копира или изнася листове. Обяснението - " трети лица "  не били съгласни да се раздават току-тъй документи. 

тук: https://www.facebook.com/groups/SaveSinemorets/permalink/1589382677938264/

  " Скандално, е че общината крие информация, която би трябвало да е качена на уеб страницата, и се постанова да желаеме достъп по ЗДОИ ", разяснява инж. Николай Найденов, който завоюва делото против общината. Кметът Лапчев очевидно отхвърля да влезе в 21-ви век - всяка община би трябвало да има има на уеб страницата си обществен указател на издадените позволения за градеж и там да са качени самите позволения, само че Царево няма. Не е качен в интернет и указател на заповедите, даващи позволения за разработване или за промени на подробни устройствени проекти. Липсват още над 10 е-регистъра, вкл за хотелите, заведенията, паметниците на културата и други

" Всички тези неналичия на основават чувство за неяснота, за нередности, спънка са за цивилен надзор и са причина за взимане на неверни решения или осъществяване на неудачни политики от страна на администрацията и общинския съвет “, обяснява инж. Николай Найденов, който е член на фейсбук групата ".

 

" Трети лица "

Кметът Лапчев твърди, че е забранил да се изнасят документи за градежа в " Поляните " поради " засягането на ползите на трети лица, които категорично са декларирали несъгласието си за даване на достъп до засягащата информация ". Това е неуместно, защото всички други институции вземат решение казуса с несъгласните " трети лица ", като заличават персоналните им даннни в документите, които разгласяват, изясняват от " Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг ". Не може да се крие информация, която се отнася за парцел, влизащ в рамките на Природен парк ",  в две предпазени зони от екомрежата " Натура 2000 " и в непосредствена непосредственост до естествената забележителност " Корабите ".  При това от градежа попада  в 100-метровата крайбрежна Зона А, а оградата му прекъсва пешеходния достъп по морето, показват природозащитниците. Както към този момент стана известно, вилата на столичния проектант е единствено " пилотен " план.  Местността е застрашена да се трансформира в жилищен комплекс, защото има проекти за създаване на още най-малко...крайморски " къщурки ".

 

" Насърчете "   кмета Лапчев с писма

" Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг " приканва жителите да притиснат пазителя на тайните, който ръководи община Царево и всеки да му израти искане по Закона за достъп до социална информация за обекта, която той по този начин усърдно пази. В заявката е добре да се уточни, че документите би трябвало да бъдат изпратени по е-поща (законът разрешава искателят да определри формата за приемане на документите).  Мейлът на общината е е-мейл:

" Идеята на акцията е най-сетне и един път вечно управлението на община Царево да разбере, че публичният интерес е по-голям от този на " третите лица ", коментира Борислав Борисов от групата за спасяване на Синеморец от ориста на Слънчев бряг.  

 

 ***

За облекчение на хората, които желаят да се включат в акцията, гражданската самодейност е подготвила примерно заявление по ЗДОИ: 

 

До:

Кмета на Община Царево

 

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТЕНА ИНФОРМАЦИЯ

 

От ………………………………………………,

Адрес за преписка: ……………………………………………………,

Имейл: ……………………………………..

 

Уважаеми господин Кмете,

На съображение Закона за достъп до социална информация, искам да ми бъде предоставена наличната в Общинска администрация Царево информация по отношение на: градеж, находящ се в непосредствена непосредственост до брега на морето.

Във връзка с това, искам да ми бъдат предоставени следните документи:
Разрешението за градеж за постройка и уреди в с. Синеморец, околност „ Поляните “, УПИ III-222, или ПИ 66528.2.262, според чл.5 и 5а от Закон за устройство на територията.Инвестиционни планове по част „ Геодезия “ и част „ ВиК “ (само чертежи и обяснителна бележка за външните връзки показващи метода на  водоснабдяване и отклоняване на битовите отпадъчни води), част Електро (само чертежи и обяснителна бележка за външните връзки показващи метода на електроснабдяване), отнасящи се до описаните в. т.1, УПИ III-222, или ПИ 66528.2.262. Подчертавам, че не са ми нужни елементи от плановата документи на капиталовия план, които се отнасят за вътрешността на самата постройка, които допускам, че съдържат информация, засягаща трети лица.Всички налични протоколи, издадени по време на строителството – протокол за разкриване на строителна площадка, констативен акт за определяне сходство на градежа с издадените строителните бумаги и за това, че подробният организационен проект е прибавен във връзка с застрояването, и други.Оценка за сходство на капиталовия план.
Държа всички персонални данни в посочените документи да бъдат заличени, с цел да не се засягат трети лица. И с цел да бъде изключена опцията за отвод от Ваша страна затова.

Желая да получа желаната от мен информация в следната форма: копие по електронен път : e-mail

 

С сегашното заявление, искам да Ви обърна внимание, че на уеб страницата на Община Царево, към момента няма обществен указател на издадените позволения за градеж, както и липсват на портала за отворени данни, следните регистри: „ РЕГИСТЪР НА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБСЛУЖВАЩИ ЗВЕНА В ОБЩИНА ЦАРЕВО “, „ РЕГИСТЪР НА НЕДВИЖИМИТЕ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ “, „ РЕГИСТЪР НА МЕСТАТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ “, „ РЕГИСТЪР НА ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ “, „ РЕГИСТЪР ЗАПОВЕДИ, ДАВАЩИ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА Подробен устройствен план И ИПУП- ЗАПОВЕДИ ЗА ДОПУСКАНЕ “, „ ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ЗА РАЗПОРЕДИТЕЛНИТЕ СДЕЛКИ С ИМОТИ ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ “, „ РЕГИСТЪР НА ПЧЕЛИНИТЕ И ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ЦАРЕВО “, „ РЕГИСТЪР НА ДАРЕНИЯТА “.

Всички тези неналичия на обществени регистри основават чувство за неяснота в Община Царево, лишават самата община от цивилен надзор и са причина за взимане на неверни решения или осъществяване на неудачни политики от страна на администрация и общинския съвет. "

 

Известно ми е, че според чл.29, ал.2 от ЗДОИ при неизяснен предмет на желаната от мен информация, заявката остава без разглеждане.

 

 

Дата: ……………….                                                        С почитание:……………     

     
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР